Супер Луна – Супер Детокс

lunna-dieta-2013-1Всеки от нас, още от най-ранна детска възраст таи в съзнанието си представата на нощното небе, обсипано с безброй звезди и една единствана Луната, огряваща нашите стъпки в нощта.

Всеизвестно е, че освен красивото нощно сияние, Луната има значимо влияние върху живота на планетата, както и върху човешкото тяло и здраве.

Но предстоящото пълнолуние, наричано още Супер Луна е уникално явление, на което предстои да се насладим, тъй като Луната застава тъй близо до Земята, колкото близо е била чак в далечната 1948 г. и следващата подобна Супер пълна Луна се очаква едва през 2034 г.

Орбитата на Луната около Земята е леко елипсовидна, така че понякога Луната е по-близо, а понякога е по-далеч от нашата планета. Явлението пълна Луна, разположена в най-близката до Земята точка е известна като Супер Луна. Апсиди се наричат най-близката и най-далечната точка от орбитата. В случая на лунната орбита това са перигеят и апогеят. В перигея, когато Луната е най-близо до Земята, тя всъщност е с около 14 процента по-близо до Земята, отколкото в апогея, когато Луната е най-отдалечена от нашата планета. Следващите часове Пълната луна ще изглежда много по-голяма в диаметър и с около 30 процента по-ярка.

images-29Но освен от красивата, магнетична гледка нека се възползваме и от благоприятното време за разтоварване и прочистване на организма по време на пълнолуние. Утре, в 15.53 часа, 14 ноември, луната навлиза във фаза пълнолуние и е време сега да направим планове как бихме могли да дадем почивка на храносмилателната си система и да разтоварим тялото си с 24 часова течна лунна диета.

По време на течната диета не се приема храна, а се пият само прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, билков или зелен чай и минерална или изворна вода.

3d9327a0a84ad4cb0a1789e564de8a2cВисокият прием на течности оказва многостранно и благотворно влияние върху здравето като стимулира бъбречната дейност и по този начин тялото има възможност да се прочиства, а лесно усвоимата, концентрирана витаминна “бомба” в фрешовете подсилва и укрепва имунната ни система.

Важно е да не консумираме никакви твърди храни, включително подсладени напитки, сол и алкохол. Течната лунна диетата помага на тялото ни да се освободи от задържаната вода и токсините, натрупани при нездравословно хранене, лошо храносмилане и стрес.

Преходът към нормално хранене е добре да осъществим постепенно, като след изтичането на 24-те часа е най-добре да се захраним предимно с зеленчуци и плодове и постепенно да включим в менюто си задушени, варени и печени ястия.

Диетолози, нутриционисти и лекари единодушно препоръчват поне 1 път седмично да се прави разтоварващ ден само на сокове, свежи плодове и зеленчуци.

images-28Най-удачно е да съобразим този разтоварващ ден с фазите на Луната. Освен безспорните ползи за здравето, жизненост, тонус, лекота, сияйна кожа, спазвайки лунната диета във всяка една нейна фаза, ние неусетно ще се освободим и от няколко излишни килограма.

Прекалено много станаха аргументите ЗА, за да не опитаме утре всички заедно!

Яна <3

Write a comment