Ябълковият оцет – целебното природно чудо!

Може би повечето от нас са чували, но дали наистина познаваме лечебните свойства на вълшебния природен елексир – ябълковият оцет?  През вековете той се e използвал за стимулиране на кръвообращението, подпомагане на детоксикацията на черния дроб, пречистване на кръвта, очистване на лимфните възли и засилване на имунната система.  Още Хипократ го е предписвал за лечение на кашлица и настинки, като го е  смесвал с малко мед.

Изключително важно е да изберем биологично чист, нефилтриран и непастьоризиран ябълков оцет, за да можем оптимално да се възползваме от многoбройните му здравословни ползи. Ябълковият оцет трябва да е мътен, това означава, че полезните ензими и бактерии, които помагат за  оздравяването на организма, не са премахнати. Утайката се нарича “майка”.

Така наречената “майка” е субстанция, изградена от  аминокиселини и се намира само  в непреработения, нефилтриран оцет. Тя  свидетелства, че оцетът е от най-високо качество. Повечето производители, за съжаление,  пастьоризират и филтрират своя оцет, за да предотвратят формирането на тази утайка. Ябълковият оцет е с изключително ниско съдържание на калории и захар. Независимо, че е направен, използвайки захар, захарта се разгражда по време на ферментацията. Той съдържа около 3-5 калории на супена лъжица. Всъщност, една от най-големите ползи от консумирането му е, че той има положителен ефект върху нивата на кръвната захар.

Предимствата на ябълковия оцет  идват от неговите мощни лечебни съединения, които включват оцетна киселина, калий, магнезий, пробиотици и ензими.
Оцетната киселина има способността да убива опасните “лоши” бактерии и в същото време да стимулира растежа на полезните “добри” бактерии. Тъй като оцетната киселина убива нежеланите бактерии, когато влиза в контакт с тях, тя действа като естествен антибиотик. Това означава, че ябълковият оцет има многобройни ползи, свързани с кожата, храносмилането и имунитета. Ябълковият оцет също така е добър източник на полифеноли. Редица изследвания подчертават ролята на полифенолите при профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, рак, остеопороза, диабет и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Как и за какво помага ябълковият оцет? В следващите два последователни материала ще споделя с повече детайли основните и най-известни ползи на ябълковия оцет.

Очаквайте 🙂

Бъдете здрави!
Яна <3

 

 

Write a comment