Целебните ползи на ябълковия оцет – част 1

Детоксикира
Нефилтрираният ябълков оцет е тоник за черния дроб и лимфната система, което спомага за детоксикацията на тялото. Той притежава балансираща pH на организма функция и стимулира сърдечно-съдовата дейност, движението на червата и лимфния дренаж.

Облекчава киселините в стомаха и други храносмилателни заболявания

Лесно можем да повишим количеството солна киселина в стомаха като приемаме по една супена лъжица суров, нефилтриран ябълков оцет, разтворен в голяма чаша вода 5 минути преди хранене. Пектинът в ябълковия оцет може също така да помогне успокояването на спазмите в червата.
Ябълковият оцет, не само ефективно стимулира храносмилателните сокове, служещи за разграждане на консумираната храната, но също така, съдържа и полезни киселини като изобутриева, оцетна, пропионова и млечна киселина, които контролират растежа на нежелани дрожди и бактерии в стомаха и в тялото ни.

Премахва гъбичните инфекции и увеличава пробиотиците в тялото
Милиони хора по света се борят с гъбични инфекции.  Свръхрастежът на кандида обикновено се получава, когато тялото е твърде киселинно от прекомерния прием на преработени храни или захар, или когато няма достатъчно добри бактерии в тялото ни. Страничните ефекти могат да бъдат лош дъх, липса на енергия, храносмилателни проблеми, лоша памет, депресия, главоболия, неконтролируем глад за захар. Ябълковият оцет е богат на пробиотици, но съдържа и вид киселина, която допълнително стимулира растежа на пробиотиците, които от своя страна помагат за унищожаването на кандида. Премахнете захарта от диетата си и консумирайте по 1 супена лъжица ябълков оцет три пъти дневно (разтворен в чаша с вода), за да се изчистите от гъбични инфекции.

 Регулира рН на тялото
Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която е с киселинна основа, но има алкализиращ ефект върху останалата част от тялото ни. Балансираните нива на  рН могат да намалят риска от поява и развитие на дегеративни заболявания като рак и могат драстично да увеличат  енергията ни.

Подпомага загубата на тегло и засилва метаболизма
Проучване, публикувано в Journal of Diabetes Care, установява, че консумирането на ябълков оцет може да насърчи загубата на тегло. Ябълковият оцет намалява жаждата за захар и подпомага детоксикацията на тялото ни. Оцетът може да увеличи чувството на ситост и да накара хората да поемат 200-275 по-малко калории на ден.
Проучване при пациенти със затлъстяване показва, че ежедневното консумиране  на оцет води до намаляване на тлъстините по корема, обиколката на талията, понижаване на триглицеридите в кръвта и загуба на тегло.

  • 15мл (1 супена лъжица): Загуба на 1.2 кг.
  • 30 мл (2супени лъжици): Загуба на 1.7 кг.

Важно е да отбележа, че  просто включването / изключването на единични храни или добавки към менюто ни рядко има забележим ефект върху теглото.  Важни са цялостните ни режим на хранене и начин на живот. Нужно е да съчетаем синергичното взаимодейтвие на няколко ефективни методи, за да видим желаните резултати.  Но, емпирично доказано е, че ябълковия може да бъде наш верен съюзник в борбата с излишните килограми.

Помага при  раздразнения на кожата

Ябълковият оцет помага при редица кожни заболявания, от ухапвания от насекоми до слънчеви изгаряния. Можем да го приложим директно към раздразнения участък или да накиснем във вана раздразнената кожа. Сложете 1 чаша ябълков оцет в хладка вана заедно с ¼ чаша кокосово масло и есенциално масло от лавандула, за да облекчите изгорената от слънцето кожа.  Понижава нивата на  кръвната захар и подобрява симптомите при диабет Медицински изследвания доказват, че оцетната киселина, съдържаща се в ябълковия оцет може да балансира кръвната захар и да подобри чувствителността към инсулина и реакциите ни към  него. Добавяйте органичен, суров ябълков оцет към салати или приемайте 1 супена лъжица в чаша вода преди хранене.Най-успешното приложение на ябълковия оцет е при пациенти с диабет тип 2.Според някой проучвания, лечението с оцет подобрява инсулиновата чувствителност при 19% от хората с диабет тип 2 и при 34% от пациентите, които са в пред-диабетна фаза.Повишената кръвна захар  може да бъде проблем и при хора, които нямат диабет. Смята се, че високата кръвна захар  е основна причина за преждевременното стареене и за различни хронични заболявания, така че всеки трябва да се стреми да поддържа нивата на кръвната си захар стабилни. Най-ефективният (и най-здравословен) начин да го постигнем е да избягваме– рафинирани въглехидрати и захар, но и ябълковият оцет има мощен ефект за стабилизиране нивата на кръвната захар.Ябълковият оцет е полезен за хора с диабет, пред-диабет или тези, които искат да поддържат нивата на кръвната си захар ниски до нормални.

Очаквайте продължение! 🙂

Бъдете здрави!

Яна <3

Write a comment