Холистични методи за детоксикация на лимфната система

1.     Лимонена вода

Човешката лимфа се състои от около 95% вода. Ето защо водата е изключително важна за функционирането на нашата лимфна система. Без достатъчно вода, лимфната течност не може да тече свободно. Една от най-честите причини за  претоварване на лимфната система е именно дехидратацията. Водата и само водата може адекватно да рехидратира тялото, но ако искаме да ускорим и увеличим процеса на хидратация, можем да добавим лимон към водата си. Лимонът е алкален плод, който помага да се минерализира тялото и лимфата. Опитайте да пиете  топла лимонена вода през целия ден, но не забравяйте сламката! Тя ще предпази емайла на зъбите от лимона.

2.Ензими

Ензимите се произвеждат от организма, за да разграждат хранителните вещества и да катализират безбройните метаболитни процеси в нашето тяло. Те служат за изчистването на  натрупаните  токсични отпадъци в лимфата и кръвта, което е от ключово значение за подобряване на лимфното здраве. Приемането на ензими след /преди  хранене   може да помогне за “смилане” или разрушаване на органични отломки в кръвоносната и лимфната система, което увеличава лимфната течност.

3.Масаж

Хубавият масаж е истинска наслада за тялото и сетивата. Лимфният масаж е специална форма на масаж, която е специално насочена към засилване на лимфния поток на тялото. При този масаж се използва специфични техники на натиск и ритмични кръгови движения, за да се стимулира лимфата, насърчавайки нейното движение към сърцето за оттичането на течности и отпадъци. При проучвания е установено, че лимфният масаж избутва до 78% от застоялата се лимфа обратно в движение.

4. Билки  

Много билки са доказали ефективността си за подобряване на лимфната система, чрез способността си да увеличават лимфния поток, отводняването на тялото и ускоряване отделянето на токсични вещества. Някои от билките, които могат да ни помогнат да засилим лимфния поток и да премахнем токсините са ехинацея, червена детелина, астрагал или корен от диво индиго и др.Червената детелина е популярна билка за стимулиране на лимфната система. Тя усилва лимфния поток, като помага за детоксикацията на тялото и намаляването на възпаленията. Лепка (Galium aparine L.) е използвана от векове и считана за един от най-добрите тоници за стимулиране и подпомагане на дренажа на лимфната система.

Брош пък е билка, която се използва главно заради способността й да раздвижва лимфата чрез детоксикация на тъканта и подпомагане на лимфния поток. И накрая, Di Huang (Rehmannia) e билкa, известнa в традиционната китайска медицина с лечебните си свойства на лимфната система. Билката е популярна в Азия и се прилага за поддържане  чистотата на лимфната система, поради способността й да отстранява токсините от организма по естествен начин.

Известна още като „сладък пелин” или „китайски пелин”, билката Artemisia annua е широко разпространена в китайската медицина като мощно средство против  редица заболявания, тя също така значително помага за изчистване на лимфата.

5. Сурова храна 

Включването на сурова храна в диетата ни е лесен начин да поддържаме лимфната ни система здрава. Суровите храни доставят високи нива на естествени ензими на организма. Те разграждат токсичните натрупвания и стимулират изчистването на вредни вещества от тялото. Храненето със сурова храна, по-специално с плодове и зеленчуци, също така  е чудесен начин да се повиши нивото на водата в тялото. И накрая, суровите храни са предимно алкални, което помага да се неутрализират вредните патогени, намалявайки тежестта върху лимфата.

6. Йога

Практикуването на йога увеличава  потока на лимфната система, облекчава задръстванията на лимфата и насърчава  нейната детоксикация. Чрез усукващите асани в областта на корема например, органите и мускулите се притискат, изтласквайки лимфата от тъканите. И накрая, естественият динамичен поток, който се създава  при   йога позите  кара мускулите в тялото да се свиват и да се отпускат, което е основният начин лимфата да се движи по тялото. Чрез йога се осигурява  свободен поток на лимфата, което предотвратява стагнацията и натрупването на токсини.

7. Избягвайте прекалено стягащи сутиени

Точно като прилепналите дрехи, банелите на сутиените могат да възпрепятстват нормалния лимфен поток. Един от най-големите струпвания на лимфните възли е разположено в областта на подмишниците и горната част на гръдния кош, а тези възли действат като източник на дренаж за гърдите, ръката и горната част на гръдния кош. Ако сутиенът е прекалено стегнат или банелът  прекалено рестриктивен, лимфата се свива, нарушавайки нормалното оттичане. Някои изследователи смятат, че след определен период от време това може да причини дългосрочно увреждане на лимфната функция и  да допринесе за множество болестни състояния, включващи фиброцистична гръдна тъкан, подути лимфни възли и рак на гърдата.

8. Упражнения

Редовните упражнения, особено подскоците, са най-добрият начин да поддържаме безпроблемното оттичане на лимфната система. Въпреки че скачането нагоре и надолу е най-добрият начин за стимулиране на лимфния поток, всеки вид упражнение допринася за нормалното функциониране на лимфата. Докато мускулите ни се съкращават, те масажират нашата лимфна система, което подобрява лимфния поток.

9. Алтернативни терапии

  • Акупунктура: стимулира лимфния поток;
  • Сауна: сауните или парните бани са отличен начин да се отървем от токсините и отпадъчните материали през кожата и да прочистим лимфната си система.

Очаквайте й продължение! Кои са храните, които подпомагат детоксикацията на лимфната система!

Бъдете здрави!
Яна <3

Write a comment