Здравословните ползи на вълшебния плод нар

Здравословните ползи на нара определно са безбройни, но добрата новина, е че освен полезен, нарът също така е и вкусен. Той е богат на антиоксидантни,  притежава антивирусни и антитуморни свойства и е добър източник на витамини, особено на витамин А, витамин С и витамин Е, както и на фолиева киселина. Този удивителен плод съдържа три пъти повече антиоксиданти от зеления чай. Нарът е полезен за поддържане на добро кръвообращение. След продължително заболяване се препоръчва консумирането на нар, за да се възвърнат силите на организма. В миналото нарът се е използвал за изчистване на кожата и намаляване на възпаленията, както и за лечение на болки в гърлото. Други ползи за здравето на нара включват помощ при сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни заболявания, рак, проблеми със зъбите, остеоартрит, анемия и висока кръвна захар. Според изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, нарът може да понижи “лошия” холестерол, тъй като е богат на антиоксиданти.

Подобрява храносмилането

Сокът от нар може да намали възпаленията в червата и да подобри храносмилането. Полезен е за хора с болестта на Крон, улцерозен колит и други възпалителни заболявания на червата.

Помага при сърдечно-съдови заболявания

Редовният прием на сок от нар поддържа добро кръвообращението. Това свойство на сока от нар намалява риска от инсулт и сърдечен удар. Антиоксидантните компоненти, които се съдържат в този плод, помагат да се понижи лошия холестерол. Друго уникално свойство на нара е способността му да предпазва артериите от съсиреци като прави кръвта по-разредена.

Помага за предпазване от рак

Нарът съдържа високи нива на антиоксиданти, наречени флавоноиди. Тези флавоноиди са ефективни при противодействието на ракови заболявания. Хората, които са изправени пред висок риск от рак на простатата и гърдата е хубаво да пият сок от нар, тъй като това ще им помогне да намалят риска от развитие на рак. Редовната консумация на нар може да помогне в борбата срещу раковите клетки в организма.

Подобрява здравето на зъбите

Нарът, с неговите антибактериални и антивирусни свойства, помага да се намалят ефектите от зъбната плака и да се предпазят зъбите от различни заболявания.

Лекува анемия

Консумирането на този плод поддържа здрав кръвен поток в тялото. Нарът доставя желязо на кръвта, като по този начин помага за намаляване на симптомите на анемия, включително изтощение, замайване, слабост и загуба на слуха.

Понижава кръвната захар

Нарът се е използвал за лечение на диабет в Близкия изток и Индия. Въпреки че все още не е известно какви са ефектите на нара върху диабета, той може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност и понижаване на кръвната захар.

Има силни антиоксидантни свойства

Зрънцата на нара дължат своя интересен червен отенък на полифенолите в тях. Тези химикали са мощни антиоксиданти. Сокът от нар съдържа по-високи нива на антиоксиданти, отколкото повечето други плодови сокове. Също така има три пъти повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай. Антиоксидантите в сока от нар могат да помогнат за отстраняването на свободните радикали, предпазват клетките от увреждане и намаляват възпаленията в тялото.

Богат на Витамин C

Сокът от нар съдържа повече от 40% от дневните ни нужди на витамин С. Витамин С се разрушава, когато е пастьоризиран, така че консумирайте  прясно изцеден сок от нар, за да извлечете максимума от хранителните му вещества.

Предпазва от болестта на Алцхаймер

Високата концентрация на антиоксиданти в сока от нар се смята, че забавя развитието на болестта на Алцхаймер и поддържа здравето на паметта.

Притежава противовъзпалителни свойства Сокът от нар е мощен противовъзпалителен агент поради високата концентрация на антиоксиданти в него. Той може да помогне за намаляване на възпаленията по цялото тяло и да предотврати оксидативния стрес и увреждане.

Притежава антивирусни свойства

Съдържанието на витамин С и други хранителни вещества, стимулиращи имунната система в сока от нар, като витамин Е, може да предотврати заболявания и да се пребори с инфекцията. Нарът, също така, има антибактериални и антивирусни свойства.

Подобрява паметта

Пиенето сок от нар ежедневно може да подобри паметта.

Подобрява плодовитостта и сексуалната активност

Концентрацията на антиоксиданти в сока от нар и способността му да повлияе на оксидативния стрес го правят потенциална помощ за плодовитостта. Оксидативния стрес причинява дисфункция на сперматозоидите и намалява фертилитета при жените. Пиенето на сок от нар може също така да повиши нивата на тестостерон при мъжете и жените,един от основните хормони за сексуалната активност. Можем да се възползваме от невероятните ползи за здравето на нара, като го консумираме под формата на сок, сироп, нектар или като хапваме зрънцата му или ги добавяме към своето смути.

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment