Здравословните ползи на златната билка куркума

Куркумата е многогодишна билка, идваща от Индия. Един от основните компоненти на подправката е вещество, наречено куркумин, известно със своите уникални лечебни свойства. Куркумата е използвана в продължение на хиляди години в китайската медицина и индийската аюрведическа медицина при състояния, включващи киселини, диария, подуване на стомаха, настинки, и депресия. Последователите на китайската и аюрведическата медицина понякога прилагат куркума върху инфектирани рани, тъй като се смята, че куркумата има антибактериални свойства.

Хранителната стойност на куркумата включва: 26% от препоръчителния дневен прием на манган и 16% на желязо. Също така, куркумата е отличен източник на фибри, витамин В6, калий и здравословни количества витамин С и магнезий.

Невероятните ползи за здравето на куркумата включват способността й да намалява възпаленията, да лекува рани, да подобрява здравето на кожата, да защитава когнитивните (познавателните) способности и да облекчава симптомите при проблемна менструация. Куркумата, също така, помага при депресия, облекчава болката, забавя процеса на стареене, защитава храносмилателния тракт и притежава антикарцерогенни свойства.

Ето и някои от основните ползи на кукурмата:

Поддържа кожата здрава и хубава

Куркумата помага да поддържаме кожата си здрава по много начини. Тя спира образуването на пъпки, като потиска растежа на бактериите, причина за тяхната поява и намалява секрецията на мастните жлези. Редовната консумация на куркума помага за изчистване на белезите от акне, като прави кожата ни безупречна и блестяща. Нейните антисептични и противовъзпалителни свойства ускоряват лечението на рани и успокояват възпаленията на кожата. Основният компонент на куркумата, куркуминът, е пълен с антиоксиданти и  се бори със симптомите на стареене като бръчки и пигментации, като ограничава растежа на свободните радикали.

Помага за загубата на тегло

Куркумата помага за ускоряване на метаболизма и позволява на тялото ни да изгори значителен брой калории, което води до загуба на тегло. Също така, е полезна за намаляване на мазнините около черния дроб и неговата детоксикация, което е  съществен фактор, за загубата на тегло, особено, когато сме на диета. Благодарение на куркумина, куркумата може да бъде идеална добавка за отслабване, тъй като намалява нивата на лошия холестерол и е отговорна за потискането на възпаленията в мускулните, панкреатичните и мастните клетки. Резултатът – когато тялото ни вече няма нужда да се бори с възпаленията, лесно може да се съсредоточи върху редукцията на излишното тегло.

Противовъзпалителни свойства

Една от най-известните ползи на куркума е  именно противовъзпалителната. Куркуминът в нея е особено важен за целта. Това съединение е особено ценено в медицината, поради мощните си противовъзпалителни свойства. Всъщност, силата на куркумина се равнява с някои от най-силните фармацевтични продукти за намаляване на възпаленията. Поради тази причина консумирането на куркума често се препоръчва за намаляване на артритната болка, подаграта и мускулните болки след тренировка или нараняване.

Помага при стомашно-чревни проблеми

Куркумата се използва още от древни времена за успокоение на стомаха и е особено полезна при запек, спазми и синдром на раздразненото дебело черво. Противовъзпалителното действие на куркумата също е от значение, тъй като намалява шансовете за развитие на язви, кървене в червата и като цяло елиминира раздразнението в червата. Куркума често се препоръчва за пациенти, страдащи от синдром на раздразненото дебело  черво и дори по-тежки състояния като болестта на Крон. Съдържанието на диетични фибри в куркумата, макар и да не е в големи количества, е от голямо значение за подобряване на храносмилането.

Облекчава болезнената и тежка менструация

Ако страдате от тежък менструален дискомфорт, спазми, подуване на корема, прекомерно кървене или промени в настроението, куркумата може би е точно това, от което се нуждаете. Противовъзпалителното и успокояващо действие на естествените съединения на билката може да облекчи повечето симптоми на проблемна менструация.

Може да помогне за предотвратяване на рак

Куркумата е един от най-добрите билкови варианти за лечението или профилактиката на различни видове рак. Куркуминът в нея е мощен антиоксидант, който е пряко свързан с намаляването на раковите клетки при рак на дебелото черво. Това прави куркумата чудесно допълнение към храненето като превантивна мярка и като средство за забавяне на метастазите на раковия растеж. Най-обширните изследвания върху ефекта на куркумата за превенция на рака са направени при рака на дебелото черво, все още се провеждат други видове изследвания върху куркумата и нейната ефективност при други ракови заболявания.

Пречиства организма

Установено е, че куркумата и нейните активни органични съединения подобряват функцията на черния дроб и намаляват нивата на токсичност в организма чрез стимулиране на лимфната система и гарантиране на ефикасното отстраняване на токсините от тялото. Това означава, че антиоксидантните свойства на куркумата са идеално решение при чернодробни заболявания или натрупана токсичност в тялото.

Подобрява здравето на сърцето

Има няколко различни начини, чрез които куркумата може да стимулира сърдечно-съдовото ни здраве, като основните са куркуминът и витамин В6. Той може ефективно да забави производството на хомоцистеин – отрицателен, телесен, страничен продукт, който сериозно уврежда клетъчните стени. Така отслабените стени могат да причинят множество усложнения за сърцето, особено когато са придружени от високо кръвно налягане. На второ място, куркуминаът директно балансира нивата на холестерол чрез елиминиране на излишния „лош холестерол” от артериите и кръвоносните съдове. Това може да помогне за предотвратяване на атеросклероза, така че, когато се комбинира с по-силни кръвоносни съдове, куркумата има важно значение за широк спектър от сърдечно-съдови заболявания.

Усилва концентрацията и паметта

В традиционната, древна медицина, куркумата често се е използвала за повишиване на познавателните способности, усилване на концентрацията и паметта. Куркумата все още се счита за мозъчно-стимулираща билка. Като мощна антиоксидантна билка, куркумата може да стимулира нервната активност и е възможно да помогне при болестта на Алцхаймер и деменция.

Лекува депресия 

Куркуминът се изследва  и за неговата ефективност върху хормоналния баланс в организма. Проучвания показват, че куркуминът има подобен ефект на лекарството прозак при пациенти, страдащи от депресия, промени в настроението, тревожност и стрес. Това го прави мощна алтернатива на фармацевтичните продукти, които често имат опасни или пристрастяващи странични ефекти.

Спомага за предотвратяване на диабет 

Според някои проучвания, куркуминът може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2. Установено е, че приемането над 9 месеца на дневна доза от добавка, съдържаща куркумин, предотвратява появата на нови случаи на диабет тип 2 сред хора, които са с риск към образуване на такъв диабет.

Спомага за лечение на тендонит и артрит

Според някои проучвания, куркуминът може да бъде полезен при лечението на болезнени възпалителни заболявания като тендонит и артрит. Куркуминът може да се използва за потискане на биологичните механизми, които предизвикват възпаление на сухожилията.

Въпреки че не се смята за алергенно вещество, куркумата може да има някои странични ефекти, включително гадене, замайване или диария, особено, когато се консумира в големи количества. В ограничени случаи, прекомерните количества куркума могат да причинят сърдечни нередности. Винаги се консултирайте с медицински специалист, преди да добавите мощно вещество към вашето хранене, и помнете – всичко трябва да бъде приемано в умерени количества!

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment