Как да предотвратим и да намалим задържането на вода

След като разгледах какво представлява задържането на вода и кои са причините за появата на този проблем, нека ви споделя и начините за предотвратяването му.

• Хранете се балансирано и  здравословно и намалете консумацията на сол.

• Пийте много вода, така че тялото ви да е добре хидратирано.

• Тренирайте редовно, движете се, ходете, карайте колело, кънки, всичко, което обичате и ви доставя удоволствие, за да помогнете на течностите да се връщат обратно в кръвоносната система.

• Ограничете приема на дехидратиращи напитки като кафе, сода и алкохол.

• Увеличете приема на плодовете и зеленчуците, които са богати на витамини от  B групата или приемайте витамини В на добавки. За тези витамини е известно, че помагат  при задържане на вода.

•  Калият също помага за намаляване на задържането на вода в организма, като понижава нивото на натрий и увеличава производството на урина. Повечето плодове са с  високо съдържание на калий като особено високо е съдържанието му в дините и пъпешите.

• Не забравяйте вечер, докато си почивате да поставите нависоко засегнатите зони, в които чувствате оток, когато седите или лежите.

• Приготвяйте ястия с ниско съдържaние нa нaтрий и внимaтелно четете етикетите, преди дa купите дaден хрaнителен продукт. Диетите с ниско съдържaние нa  въглехидрaти и с високо съдържaние нa протеини могат също дa доведат до ненужно нaтовaрвaне нa бъбреците – оргaните, които отговaрят  зa контролa нa водaтa в тялото ни. Нaшите бъбреци филтрирaт  редицa веществa и могaт дa се  претовaрят, aко трябвa дa детоксикирaт и дa елиминирaт необичaйно високи количествa протеини.

• Ако имате наднормено тегло или страдате от затлъстяване, опитайте се да предприемете подходящи стъпки, за да намалите телесната си маса по безопасен и естествен начин, без стресиращи, стриктни диети.

Суровоядството е прекрасен начин да се храним здравословно, да се борим с излишните килограми и със задържането на вода. Суровата растителна храна съдържа особено ценни за организма биологично активни вещества, тя ни позволява да консумираме и да се насищаме с по-малки количества, тъй като е хранителна, запазва жизнената сила и засища по-бързо!

С пълното или почти пълно изключване на солта при суровоядството се намалява прекомерната жажда и най-вече задържането на излишни течности в организма ни. Доказано е, че  ензимите, витамините и минералните соли на суровата храна  стимулират обмяната на веществата, подобряват  функциите на вътрешните органи, отстраняват натрупаните токсини, повишават физическата и умствена работоспособност, засилват концентрацията и не на последно място укрепват имунната система и устойчивостта срещу заболявания. Суровоядството забавя процесите на стареене, тъй като има детоксикиращо действие, организмът се насища с много витамини, понижава се количеството на свободни радикали, водещи до стареене и умиране на клетките, както и спомага за изхвърляне на излишните течности от тялото.

• Нaмaлете приемa нa прерaботени хрaни. Лимоновият сок разтворен във водa нa глaдно е добър нaчин дa детоксикирaме тялото си и дa го поддържaме в отличнa формa и тaкa дa се оттървем от хронични зaболявaния.

• Има няколко билки, които могат да бъдат полезни за намаляване на задържането на вода чрез своите диуретични свойства. (Имайте предвид, обаче, че те се подкрепят само от анекдотични доказателства, а не от лабораторни изследвания.) Това са: глухарче, хвощ, магданоз, копър, коприва.

Или накратко – обичайте тялото и живота! Наслаждавайте се на всеки миг, хранете се с пълноценна и свежа храна, движете се, смейте се, почивайте, пийте много вода, споделайте хубавите моменти с приятели и живейте!

Живейте тук и сега!

Бъдете здрaви <3

 

Write a comment