Великденски пости 2022! Да постим за здраве!

Пости за здраве! Един ден след Сирни заговезни и седем седмици преди Великден, т.е. от днес 7 март, започва Великият пост или по-известен като Великденски пост. Той е най-важният от постните периоди през годината, напомнящи ни за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята. Великите пости ни въвеждат в Страстната седмица и ни подготвят за най-светлия християнски празник Възкресение Христово.

Трябва да помним, че постът не е просто въздържание от определени храни. Смисълът му е чрез лишаване на тялото от храна, алкохол, лоши помисли и деяния, да смирим душата. А всички имаме нужда от това особено в тези смутни времена!

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната Страстна седмица, както и на Разпети петък, който се пада на 22 април – тогава не се консумира нищо.

От 7 до 11 март постът е строг и освен животински, млечни и морски продукти не се консумира и олио. Първият ден, през който е разрешена консумацията на риба, е Благовещение, което се чества в петък на 25 март. Втората дата, на която е разрешена риба, е Цветница (17 април). От 18 д 20 април отново имаме строг пост, без олио.

Легенда:

Ползите от постите са не само духовно пречистване, но и физическо разтоварване на организма от натрупаните през студените месеци токсини и отпадни вещества от прекомерната консумация на блажна и преработена храна, мръсният въздух и застоялият начин на живот. Посредством строгия пост подготвяме телата си за пролетта, за новото начало, за своеобразно възкресение на силите ни. Постите са време за почивка, разтоварване на организма, време, в което ще наблегнем на свежите пролетни храни и богатите на протеини растителни храни като варива, семена, ядки и зърнени храни.

За да не изпитваме глад и усещане за лишение, е важна на първо място психическата ни нагласа. Помнете, че постите са средство за подобряване на общото ни физическо и психическо състояние. Ако се храним балансирано през този период, ще подпомогнем процесите по регенерация на клетките, тъканите и органите, а в края на постите ще се чувстваме леки, свежи и окрилени.

Важно е да консумираме ежедневно питателна и засищаща храна, което се постига чрез правилната комбинация между отделните растителни източници на въглехидрати, протеини и мазнини. Пълнозърнестите храни, ядките, семената и варивата ще ни гарантират утоляване на глада и дълготрайно усещане за ситост. Същевременно богатите на фибри, минерали и витамини пролетни зеленчуци ще ни зареждат с есенциалните хранителни вещества, ще подкрепят имунната функция и силите ни. Наблягайте на зеленолистни: спанак, коприва, лапад, зелен лук, пресен чесън, левурда, пресен магданоз. Комбинирайте ги смело със зърна, семена, ядки и варива. Избирайте пълнозърнести храни като кафяв ориз, лимец, пълнозърнесто брашно, които ще ви държат сити по-дълго и ще доставят на телата ви повече витамини от група В, както и ценни минерали и фибри.

За вдъхновение и идеи за разнообразяване на менюто ви предлагам следните мои сезонни рецепти:

Здравословни сурови бонбони

Пълноценен обяд с карфиол и бейби спанак

Крем супа от авокадо, спанак с фреш тиква и морков

Копринен авокадо мус

Сурова паста VitaYana

Веган деликатес с покълнал слънчоглед

 

Важно! Строгият пост не се препоръчва на малки деца, възрастни и болни хора, бременни жени и кърмещи майки. Ако имате желание да спазите постите, но имате заболяване или други опасения, ви препоръчвам да се консултирате със своя лекар и със специалист по хранене.

Бъдете здрави, смирени и обичайте своето тяло!

 

Write a comment