Спортът и отслабването

Физическа активност и предотвратяване на покачването на тегло

Когато сме изправени пред предизвикателството да се отървем от няколко излишни килограма и да постигнем мечтаното оптимално тегло, спортът и двигателната активност са от изключително значение! Всъщност, всяка промяна в теглото, стига да няма наличие на заболяване или хормонален дисбаланс,  се развива на фона на превез на количеството консумирана енергия под формата на калории, приемани чрез храна над количеството изразходвана такава – като енергията необходима за функционирането на нашите органи и системи, както и енергията, която изразходваме чрез движение и спорт.

Правилото е изключително просто. Ако искаме да свалим няколко излишни килограма, трайно и здравословно – следва да се уверим, че изразходваме с движение повече енергия или калории, отколкото консумираме с храната си на ежедневна база.

Проведени са редица изследвания, посветени на необходимата физическа активност, за да се предотврати натрупването на тегло. Макар да има разминавания в крайните оценки, всички до едно са единодушни! Ако искаме да отслабнем трябва да се движим! Някои учени са по-умерени, според тях са достатъчни 150-250 минути на седмица с лека до енергична физическа активност с енергиен еквивалент от 1200 до 2000 kcal на седмица. Други препоръчват нива на физическа активност от 225 до 300 минути на седмица, за да се предотврати покачването на тегло. Ето защо, независимо в каква физическа форма сме, за да съхраним здравето и теглото си и да се предпазим от затлъстяване, всички ние трябва да спортуваме активно.

Но какъв спорт да изберем? Ако не сме спортували досега, ако нямаме установени спорни навици и любими физически активности, може би кондиционалните тренировки са най-добрият избор за нас.

За да започнем да практикуваме подобен вид физически упражнения не се нуждаем от никаква физическа подготовка, оборудване, също така не е задължително и да сме в добра физическа форма. Темпото, интензитета, продължителността и честотата на заниманията си определяме сами спрямо индивидуалните възможности на нашето тяло, както и времето, с което разполагаме.

Кондиционалните тренировки са изключително полезни. Редовните тренировките могат да ни помогнат да живеем по-дълъг и по-пълноценен живот, тъй като те намаляват риска от множество здравословни проблеми, включително диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Освен това, ако тренираме редовно, можем да запазим костите, ставите и мускулите си здрави и да се насладим на по-добър сън през нощта. Също така, е по-малко вероятно да страдаме от когнитивни нарушенияи депресия.


Освен по-здрави, благодарение на редовните  си физически занимания  със сигурност ще изглеждаме и по-добре. Независимо дали искаме да отслабнем, да подобрим мускулния си тонус, да увеличим мускулната си маса, или просто да запазим настоящата си физическа форма, кондиционалните тренировки, съчетани със здравословен, добре балансиран хранителен режим, може наистина да ни помогне да постигнем целите си. Съвсем не е необходимо да прекаляваме и да изтощаваме тялото си с прекомерни физически натоварвания, специалистите препоръчват да се правят поне 150 минути умерено кардио на седмица и към тях да се включат две силови тренировки от около 30 минути в два дни от седмицата. Включването само на 15 минути умерено упражнение, като ходене пеша, всеки ден, ще изгори до 100 допълнителни калории (ако приемем, че не консумираме повече калории след това). Изгарянето на 700 калории на седмица може да се равнява на 10 кг. загуба на тегло в рамките на една година.

Без значение какви упражнения изпълняваме, те трябва да включват някаква форма на аеробни или сърдечно-съдови упражнения. Аеробните упражнения поддържат добър сърдечен ритъм. Те могат да включват най-различни подскоци, интензивни движения на цялото тяло, които ускоряват пулса ни.

Друг вид физическо натоварване са упражненията с тежести като тяхното предимство е, че освен стопяването на мазнини, ще оформим и мускулите си. Мускулната маса, от своя страна, е метаболитно по-активна тъкан и изгаря повече калории, дори, когато е в покой. Аз лично в своите тренировки включвам упражнения за всички основни мускулни групи  поне три пъти седмично:
• коремни мускули
• гръб
• бицепс
• прасци
• гръден кош
• ръце
• бедра
• рамене
• трапец
• трицепс

И не на последно място, аз не крия своята страст към  древнто учение за здраве, дошло от Индия  – моята любов йога. Макар не толкова интензивна, колкото други видове тренировки, тя също може да ни помогне да отслабнем, но най-вече да подобрим психическото и физичесто си здраве.

Комбинирането на кондицинални тренировки със здравословен хранителен режим е по-ефективен начин за отслабване, отколкото ако разчитаме само на диета. Редовните занимания  могат да предотвратят или дори да обърнат ефекта от някои заболявания. Те понижават кръвното налягане и холестерола, което може да ни предпази от сърдечен удар.
Освен това, ако тренираме, намаляваме риска от развитие на някои видове ракови заболявания, като рак на дебелото черво и гърдата.

Кондиционалните тренировки са ефективни за отслабване и поддържане на нормални килограми. Те могат да ускорят метаболизма ни, а от там и количеството калории, които изгаряме на ден.

Видът на тренировката, която избираме за загуба на тегло, не е от толкова съществено значение колкото дали наистина тренираме правилно. Ето защо, аз лично препоръчвам избора на упражнения, които ни харесат, така че да се придържаме към редовни тренировки и да не се отказвме след първите няколко седмици.

Забързаното ежедневие и семейните ангажименти може да ни оставят без време да посещаваме фитнес залата и организирани групови занимания. Въпреки това, липсата на време не бива да ни демотивира, защото можем да поддържаме физическото си състояние и да постигнем добро здраве, като редовно правим гимнастика он-лайн от дома. Тренировките онлайн могат да бъдат много полезни, освен това те си имат и своите безспорни предимства- пестим време за транспорт, тренираме в група от дома и се наслаждаваме на ежедневни различни функционални комплекси за цялостно стягане, оформяне на тялото и изгаряне на излишните мазнини,

Можете да планирате вашите занимания по гимнастика в зависимост от вашия график и лични ангажименти. Освен това, можете също така да планирате тренировъчна програма, която отговаря на вашите цели. Това ви дава възможност да се концентрирате върху техниките и оборудването, които ще ви помогнат да постигнете  тези цели.

Ако все пак предпочитате личния контакт, заповядайте на място във VitaYana!

Тренираме всеки ден сутрин и вечер след работа!

Заповядайте! Заслужава си да опитате, защото спортът е здраве!

.

 

Write a comment