Хлорофилът- течната слънчева светлина!

hlorofil2Повечето хора искрено обичат слънцето и се наслаждават на топлите галещи слънчеви лъчи. Слънцето ни дарява със светлина, топлина, енергия и много настроение всеки ден. Да не споменаваме за красотата, които внасят в живота ни всеки изгрев и всеки залез. Малцина обаче познават течната форма на слънчевата светлина – Хлорофилът! Той е също толкова важен, колкото и слънчевата светлина! На практика, животът на земята без хлорофил би бил невъзможен! Хлорофилът е втечнена слънчева енергия. Консумацията на храни, богати на хлорофил е като един вид слънчева баня за нашите органи.  Молекулата на хлорофила забележително много напомня хеммолекулата на човешката кръв.  Хлорофилът е фитонутриент, който обогатява кръвта с кислород и я детоксикира. При растенията той играе важна роля в преобразуването на слънчева енергия в хранителна енергия и придава познатия зелен цвят на растенията. Изключително полезен е за човешкия организъм и е добре да се стремим да си набяваме максимално хлорофил от храната, която ядем. Той е богат на ензими и аминокиселини. Алкализира тялото, противовъзпалителен е и е силен антиоксидант.hlorofil3 Доказано е, че хлорофилът има свойството да възстановява повредена ДНК и да ускорява процеса на заздравяване на рани. Хлорофилът също така се бори с лошите миризми на тялото, включително лош дъх, като спомага отстраняването на неприятните миризми не само в устата и гърлото, а още в храносмилателния тракт. Структурата на хлорофила е почти идентична с тази на хемоглобина в кръвта ни. Централният атом на хлорофила е магнезий – той помага алкализирането на организма и транспортирането на кислород до клетките и тъканите. Хлорофилът дори спомага формирането на хемоглобин и червени кръвни телца.

Повечето растения съдържат някакво количество хлорофил, но зелените на цвят растения са изключително богати на това вещество. Спанакът например съдържа около 24 милиграма хлорофил на порция в суров вид. Следва вторият шампион по хлорофил – магданозът!  За да приемаме максимално много хлорофил от храната, трябва да се стремим да ядем пресни и сурови храни. Колкото повече зелени храни консумираме, толкова по-голямо е количеството на хлорофил, което си набавяме. Приемът на хлорофил не може да противодейства на нездравословния режим на хранене и начин на живот, но може да бъде важна и дори решаваща част от един по-пълноценен живот. hlorofil4Колкото повече хлорофил приемаме, толкова повече укрепваме чревната си флора и общото си здравословно състояние. Ако в клетките ни липсва достатъчно количество кислород, в тялото ни започват да „процъфтяват” лошите бактерии, които причиняват редица болестни състояния и бактериални инфекции. Тези патогенни бактерии са анаеробни и не понасят газообразния кислород. Хлорофилът, с огромното си съдържание на кислород, ни оздравява като подпомага развитието на добрите бактерии в човешкия организъм.

Любопитен факт е, че зеленият цвят е цвета на четвъртата чакра в тялото – сърдечната чакра. Тя се намира по средата между останалите 6 чакри и синхронизира тялото с духа. Тази чакра въплащава разбирането, че най-мощната движеща сила у човек е любовта. Някои хора вярват, че храните, които ядем, зареждат съотвентите чакри, на които отговарят по цвят. Така че, ако искате да изпълните живота и тялото си не само със здраве, тонус и енергия, но и  с душевен мир, хармония, баланс и Любов – наблегнете на суровите зелени храни!

Храни, богати на хлорофил:hlorofil5

  • Житни треви
  • Водорасли (хлорела и спирулина)
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Кълнове
  • Билки
  • Конопени семена
  • Ядки и семена

Write a comment