video play

Линия здраве – разговор за алергиите с проф. Попов

Днес много хора по целия свят страдат от алергии, които се характеризират най-често с раздразнения на кожата и на лигавицата, а в някои случаи дори могат да имат и фатален край.

 

За съжаление няма точна статистика, но се знае, че голям процент от българите страдат от алергичен ринит и астма, а все повече деца проявяват хранителна алергия и атопичен дерматит. Расте и броят на пациенти с прояви на медикаментозна свръхчувствителност, особено на фона на прекомерната употреба на нестериодни противовъзпалителни средства и антибиотици.

 

Алергията представлява вродена или придобита свръхчувствителност към определени вещества от околната среда, които действат на човек чрез неговата имунна система. Тези вещества са известни под наименованието алергени, а свръхчувствителността – алергична реакция, която е своеобразна прекомерна защита на имунната система и тялото към тези външни антигени. Алергичните реакции са описани още от древни временa, като дори има сведения, че древноегипетски фараон е починал от алергична реакция след ухапване от насекомо. Древногръцкият лекар Хипократ отдавна е описал необичайни реакции при някои хора след консумация на краве мляко.

За да добием повече яснота по въпроса поканихме проф. д-р Тодор Попов, който е специалист по клинична алергология, доктор с много богата практика и професионален опит.

Write a comment