video play

Линия здраве – разширените вени с проф. Червенков

Възприемани като чисто козметичен проблем, разширените вени, или варикозата, всъщност представляват сериозно, често животозастрашаващо заболяване. Обикновено то засяга най-често жени над 50-годишна възраст, но напоследък сме свидетели на все по-ранно диагностициране на болестта и при двата пола.

Една от основните причини е генетичната предиспозиция, не по-малко значими рискови фактори са липсата на двигателна активност, дългото стоене прав, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене, отслабена съединителна тъкан, предшестващи травми на крайниците, наднормено тегло и др. Основната функция на венозната система е отвеждането на бедната на кислород кръв към дясното предсърдие на сърцето. Циркулацията на кръвта е в посока от крайниците към сърцето и кръвопотокът следва да преодолее естественото земно притегляне. Това се случва благодарение на съкращението на мускулатурата и благодарение на наличните естествени джобовидни клапи във венозните съдове, възпрепятстващи връщането на кръвта обратно. Когато липсва двигателна активност и при компрометиране на тези клапи се получава кръвен застой. Могат да се образуват микро-кръвни съсиреци, отслабване на ендотелната тъкан, колагеновите и еластинови влакна и съответно разширение или делация на венозните съдове. Някои от сериозните усложнения, които могат да настъпят в следствие на разширени вени, са венозна язва, тромбофлебит, тромбоза, мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, белодробна емболия.

Как да се предпазим от това коварно заболяване и какви са ефективните съвременни методи за лечение ще ни разкаже проф. Васил Червенков, Началник клиника по Съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Многопрофилна болница за активно лечение Токуда.

Write a comment