Хранене при инсулинова резистентност

Все по-често срещам в практиката си хора, дори млади жени и мъже, които са развили инсулинова резистентност. Това състояние е изключително опасно, тъй като може да доведе до развитие на Диабет тип 2.

Инсулиновата резистентност е състояние, при което се наблюдава намален клетъчен отговор към действието на инсулин. Това означава, че клетките стават по-малко чувствителни към хормона, който се секретира от панкреаса и който регулира и поддържа нивата на кръвната захар. При нормални условия инсулинът позволява на глюкозата в кръвта да навлезе във всяка клетка на тялото, за да бъде използвана за енергия. Така се поддържат нормални нива на кръвната захар. Но при редица условия клетките може да спрат да реагират адекватно на инсулина, което да доведе до повишение на нивата на захар в кръвта.

Сред най-честите причини за инсулинова резистентност са:

  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Натрупване на мазнини в областта на корема и талията
  • Повишени нива на холестерол
  • Прекомерен прием на въглехидрати
  • Заседнал начин на живот
  • Гестационен диабет
  • Синдром на поликистозните яйчници
  • Синдром на Кушинг и др.
  • Фамилна обременост

Трябва да се знае, че ако инсулиновата резистентност се диагностицира на време и се вземат незабавни мерки, които включват задължително промяна в хранителните и житейските навици, прием на определени хранителни добавки за контрол на кръвната захар и чувстителността на клетките към инсулина, може да се предотврати развитие на диабет тип 2.

На първо място е важно да се консумира само пълноценна, прясна и по възможност сезонна храна. Избирайте храни с нисък гликемичен индекс, сред които са цели пресни плодове и зеленчуци, варива, ядки, цели непреработени зърна, ядки, семена и висококачествени протеини. Избягвайте преработени зърнени храни като рафинирано брашно, тестени изделия, сладкиши, снаксове, пици, паста и др. Избягвайте десерти с добавена захар под каквато и да е форма, включително и всякакви подсладители (аспартам, сукралоза, фруктоза, ксилитол и малтитол).

Избирайте храна с нисък гликемичен индекс. Това е показател, който се използва за измерване на степента, в която определени храни повишават нивата на кръвната ни захар. Скоростта, с която различните видове храни повишават нивата на кръвната ни захар, се определя спрямо усвояването на 50 г чиста глюкоза. Чистата глюкоза се използва като референтна храна и има гликемичен индекс 100. Колкото по-нисък е ГИ на конкретна храна, толкова по-слабо тя влияе на нивата на кръвната ни захар.

Храните се разделят на три основни групи според стойностите на гликемичния им индекс:

Нисък ГИ: <55
Среден ГИ: между 56-69
Висок ГИ: >70

Храните с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар се усвояват по-бързо и често имат висок ГИ. Докато тези с високо съдържание на протеини, мазнини или фибри обикновено имат нисък гликемичен индекс.

Има и храни, които не съдържат въглехидрати, като месо, риба, птици, някои ядки, билки, подправки и масла – на тях не са дадени стойности за гликемичен индекс.

Гликемичният индекс на храните зависи и от начина на тяхното приготвяне.

Таблица с гликемичния индекс на някои от основните храни

Храна Гликемичен индекс
Спанак 15
Маруля 15
Тиквичка 15
Аспержи 15
Зеле 15
Целина 15
Краставица 15
Репичка 15
Броколи 15
Брюкселско зеле 15
Патладжан 15
Лук 15
Домат 30
Карфиол 30
Чушки 40
Тиква 50
Морков 66
Картоф (сварен) 81
Сладък картоф 85
Цвекло 64
Картоф (печен) 119
Картофено пюре 104
Грейпфрут 35
Сушени ябълки 40
Сушени сливи 41
Сушени кайсии 43
Ябълка 53
Круша 53
Слива 55
Ягода 56
Портокал 59
Ананас 66
Грозде 45
Портокалов сок 73
Банан 73
Киви 74
Кайсии 80
Папая 83
Ананас 83
Фурма 85
Стафиди 90
Диня 100
Елда 76
Царевица 78
Просо 99
Овесена каша с едри овесени ядки 81
Овесена каша с фини овесени ядки 92
Бял ориз, варен 90
Хляб от оризово брашно 100
Ръжен хляб 81
Паста (спагети, макарони) 62
Булгур 67
Кускус 91
Пълнозърнест пшеничен хляб 95
Бял пшеничен хляб 90
Соя на зърна 25
Червена леща 36
Кафява леща 29
Грах 45
Соево мляко 50
Бял боб 53
Кисело мляко, обезмаслено 20
Кисело мляко, пълномаслено 39
Плодово кисело мляко 47
Мед 77
Бяла захар 95

Write a comment