Осъзнато и здравословно хранене по време на семейна почивка

Осъзнатото и здравословно хранене, особено по време на почивка, изисква време и усилия, но е въпрос на личен избор и приоритет.
По време на лятната си почивка аз готвя за моята най-малка дъщеря Ани, защото искам тя да се храни пълноценно и здравословно и не желая да правя компромиси с качеството на нейната храна.

За съжаление, все още масово в ресторантите не се предлага пълноценна храна, нито за децата, нито за нас възрастните, камо ли ако си на определен хранителен режим за редукция на тегло или поради здравословни нужди.

Да готвя на дъщеря си не ми тежи.

Предпочитам да стана един час по-рано, за да й сготвя и да знам че тя ще се храни пълноценно, докато сме навън. Храненето й е абсолютен приоритет за мен. Отделям време, енергия и усилия, за да й поднеса питателна храна, защото така инвестирам в нейното здраве.

Пиша тези редове, не за да се хваля или да критикувам, а за да вдъхновя повече хора да сме по-отговорни към собственото си хранене и към храненето на своите деца. Време е повече ресторанти да обърнат внимание на качеството и разнообразието на храната. Докога ще търпим да ни предлагат непълноценна храна и дори да даваме луди пари за това?!

Съгласно законите на икономиката търсенето определя предлагането. Ако търсим здравословна, разнообразна и качествена храна, ще стимулираме повече заведения да предлагат такава храна.

Дотогава ще готвя за дъщеря си, ще залагам на прясната, пъстроцветна, сезонна и питателна храна, защото именно в нея се крие здравето!

А ако ме подкрепите и всички питаме ежедневно за здравословни опции в менюто, може би скоро повече заведения ще предлагат пълноценна храна, по време на лятната отпуска, а и когато сме у дома🍀

Ето няколко съвета как да се храните здравословно и да поддържате здравето си по време на своята почивка:

  • Стремете се към разнообразие и консумация на повече сурови пресни плодове и зеленчуци.
  • Избягвайте пържени и препечени на скара храни.
  • Ако не искате да трупате килограми по време на почивката, избягвайте тежките закуски и тестените изделия, а заложете на пресен плод или смути.
  • Ако не желаете да се лишите от десерт, то нека поне не е всеки ден.
  • Приемайте много вода и прясно изцедени фрешове, вместо подсладени напитки и сокове.
  • Движете се колкото можете повече, дори само плуване или разходки по плажа са достатъчни, но не се залежавайте.

Здравето е почивка, движение и добра храна!

Write a comment