Храна за превенция и лечение на сърдечни заболявания

Вече знаем без съмнение, че има храни, чиято прекомерна консумация може да доведе до поява и прогресиране на сърдечно-съдови заболявания. Ако не сте запознати кои са те, можете да прочетете ТУК.

За щастие има и множество храни, които природата е създала, за да се грижат за нашето здраве. Разбира се това са предимно естествените, сурови и непреработени храни, като сурови плодове и зеленчуци, кълнове, семена и ядки. Колкото повече сурови храни присъстват в менюто ни, толкова повече ползи за сърцето ни.

Кои са най-полезните за сърцето храни?

Зеленолистни

Листните зеленчуци като спанак, зеле, кейл, рукола, манголд са добре известни с богатството си от витамини, минерали и антиоксиданти. По-специално те са ценен източник на витамин К, който подпомага здравето артериите и правилното съсирване на кръвта.

Те също са с високо съдържание на диетични нитрати, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане, намаляват артериалната скованост и подобряват функцията на клетките, покриващи кръвоносните съдове.

Горски плодове

Ягоди, боровинки, къпини и малини са пълни с важни хранителни вещества, сред които антиоксидантите, които играят ключова роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Антоцианините предпазват от оксидативен стрес и възпаление, които са фактор за развитието на сърдечни заболявания.

Орехи

Суровите изкиснати орехи са чудесен източник на фибри и микроелементи като магнезий, мед и манган, всички от които важни за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

 

Фасул

Тази традиционна българска храна съдържа устойчиво нишесте, което се ферментира от полезните бактерии в червата и така съдейства за баланса на микробиома. Консумацията на боб се свързва с понижено кръвно налягане и възпаление, като и двете са рискови фактори за сърдечни заболявания.

 

Чесън

Известен от дълбока древност със своите антибактериални, противовирусни, антисептични и противовъзпалителни свойства, а през последните години изследванията потвърдиха, че чесънът може дори да помогне за подобряване на здравето на сърцето. Това се дължи на наличието на съединение, наречено алицин, за което се смята, че има множество терапевтични ефекти.

Авокадо

Отличен източник на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, които са свързани с понижени нива на холестерол и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Понижаващите липидите и кардиопротективните ефекти на авокадото са доказани в редица научни проучвания.

 

Това, което консумирате, може да повлияе на почти всеки аспект от здравето на сърцето, от кръвното налягане и възпалението до нивата на холестерола и триглицеридите. Именно затова, когато консултирам клиенти с установени сърдечни рискове или заболявания, включвам в тяхното меню храни, които да се погрижат за сърдечно-съдовото им здраве. Това са само част от храните, за щастие природата ни е дарила с богато разнообразие от полезни растения, които могат да ни помогнат в грижата за здравето.

Ако страдате от оплаквания в сърдечната област или имате установено сърдечно-съдово заболяване или състояние, което повишава риска от поява и развитие на сърдечно заболяване, можете да запишете час за консултация с мен в Медицински център по Сърдечно-съдови заболявания в София, където работя с едни от най-добрите специалисти в града.

Write a comment