Храната като причина за сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания попадат в категорията лайфстайл заболявания. Тяхната патогенеза до голяма степен се дължи на начина ни на живот и най-вече на фактори като нездравословното хранене, липса на адекватна двигателна активност, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Всички тези изброени фактори са под наш контрол, което означава, че ако желаем да съхраним здравето си, и по-специално това на сърцето си, следва да ограничим вредните навици – на живот и на хранене

. Това ще доведе до съществено подобрение в цялостното ни здравословно състояние, но и ще намали риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Съпътстващите клинични състояния, които могат да повишат риска от развитие на заболяване, са наднормено тегло и затлъстяване, висок холестерол, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност, васкуларни заболявания и др.

Ако сте се запознали вече с признаците за проблеми със сърдечно-съдовата система и дори сте констатирали наличието на някои от тях при вас, продължете четенето.

Мерките, които можем да предприемем, за да ограничим риска, са балансирано и здравословно хранене, контрол на теглото и неговото редуциране, ако страдаме от наднормено тегло и затлъстяване, повишена двигателна активност, отказ от тютюнопушене и консумация на алкохол.

За да ограничим риска от сърдечно заболяване, трябва да се храним балансирано и здравословно, което изисква изключване от менюто на хидрогенизираните и трансмазнини. Те не се усвояват пълноценно от тялото и се натрупват по артериалните стени под формата на плаки, което води до стеснение и развитие на атеросклероза. Тези мазнини се срещат твърде често в сладки изделия като кроасани, торти, вафли, сладоледи, бисквити, маргарин и др.

Сладкишите и сладоледите са сред храните, съдържащи вредни за сърцето мазнини

Mакар и полезни омега-6 мастните киселини имат провъзпалителен ефект и могат да повишат хроничното възпаление в човешкото тяло. Към тяхната група спадат всички рафинирани растителни масла. Здравословното съотношение между приема на омега-3 и омега-6 трябва да бъде максимум 1:4, а най-добре 1:1, което обаче трудно се постига.

Всички храни, чиято прекомерна консумация може да доведе до покачване на теглото и кръвната захар, също следва да се ограничат. Това са всички тестени храни, изработени от бяло брашно, бял ориз, сладкиши с добавена захар и/или изкуствени подсладители, пържени храни, високопреработени храни, газирани и подсладени напитки.

Прекомерната консумация на рафинирани храни, като бяло брашно и бял ориз, води до натрупване на излишно тегло и нарушаване на липидния профил, което е друг рисков фактор за развитие на атеросклероза и оттам на сърдечно-съдови заболявания. Тези храни могат да се заменят с кафяв или черен ориз, цели пълнозърнести семена като лимец и спелта.

Избягвайте да пресолявате храната си. Има пряка връзка между повишения прием на сол и високото кръвно налягане. Солта е необходима за живота ни, тъй като натриевият хлорид регулира водния баланс, дейността на нервната система и мускулите. За да изпълнява тялото всички тези функции, се нуждаем от около 1 грам сол. Но прекомерният прием вече може да създаде проблеми.

Според изследвания приемът на повече от 5 грама сол на ден вреди на здравето и най-вече на кръвното налягане. Солта се разтваря във водата, с което повишава налягането в кръвоносните съдове и води до по-голям риск от инсулт или инфаркт. Можем да заменим необходимостта от добавяне на сол, като използваме повече ароматни подправки и билки като чубрица, кимион, куркума, черен пипер, риган и др. Може да добавим и повече стеблена целина в менюто си, която съдържа естествен солен вкус благодарение на наситеното си съдържание на натрий. Например при приготвяне на супи може да добавяме прясно изцеден сок от селъри вместо вода и сол.

Като заключение, диета, в която преобладават високопреработени храни и полуфабрикати, осолени и пържени храни, тестени храни от рафинирано брашно, сладки изделия с рафинирана захар, бял ориз, подсладени напитки, трансмазнини и хидрогенизирани мазнини, алкохол и енергийни напитки крие висок риск от поява и развитие на сърдечносъдови заболявания.

Как трябва да се храним, за да съхраним здравето на сърцето, ще научите скоро в следващата статия.

Дотогава, ако имате оплаквания в сърдечната област, не се колебайте да се свържете с мен за персонална консултация в Медицински център по Сърдечно-съдови заболявания в София.

Write a comment