Как да съхраним своята визия и красота по време на бременността

Периодът на бременността е период на трепетно очакване, вълнуващо планиране и подготовка за посрещане на новия живот, но и период на множество промени в тялото на жената. То се променя не само физически, вътрешно и външно, но и психически. Жената става по-емоционална, тревожна, напрегната и несигурна.

„Привлекателна ли съм?“

„Ще се справя ли като майка?“

„Ами, ако нещо се обърка?“

Това са само малка част от въпросите, които почти всяка бременна жена си задава. През този период е важно не само как се грижим за тялото си, какво хапваме и колко се движим, как поддържаме красотата на кожата, косата и ноктите, но и как се грижим за емоционалното си здраве.

В тази статия ще ви опиша моите приоритетни грижи, които полагах за себе си по време на бременността ми с Ани, моята трета бременност, така желана, дългоочаквана и благословена!

Грижа за здравето със силата на добрата храна

Храната е най-добрият начин за превенция на болестите. Хранейки се балансирано, разнообразно и чисто ние предоставяме веществата, от които тялото ни има нужда, за да развие новия живот, но и за да запази здравето си въпреки промените, които настъпват в него. Чрез балансирано хранене можем да намалим риска от прекомерно качване на килограми, от развитие на гестационен диабет или повишено кръвно налягане.

Прясната сезонна храна може да ни предостави енергия и добро настроение през цялата бременност. Хапвайки правилните храни можем да намалим гаденето и чувството на умора и отпадналост. Отново храната може да намали риска от развитие на следродилна депресия, както и да стимулира производството на кърма.

 

Грижа за здравето чрез движение

Стига бременната да няма сериозни медицински индикации, изискващи ограничаване на движението, през целия период на бременността може да се движи и спортува. Това не само ще предотврати прекомерното качване на килограми, но и ще подобри настроението, ще намали сковаността, болките в кръста и умората.

Един от най-добрите начини жените да поддържат тонуса си по време на цялата бременност е йога за бременни. Тя предлага асани и дихателни практики, които са съобразени изцяло с настъпващите промени в женското тяло, както и с неговите нужди. Ползите от йога за бременни са:

 • Поддържа тонуса на бременната жена;
 • Помага за облекчаване на болките, сковаността и мускулните спазми;
 • Помага за поддържане на емоционалното здраве и намаля риска от развитие на следродилна депресия;
 • Намалява стреса, тревожността и подобрява настроението;
 • Помага за подготовка на тялото за раждането.

 

Във VitaYana практикуваме йога за бременни, съобразени с особеностите и нуждите на всяка бъдеща майка, в атмосфера на приятелство и взаимна подкрепа.

 

Грижа за красотата

Навярно знаете, че всичко, което поставяме върху кожата си (масла, парфюми, продукти за лична хигиена и др.) преминават през епидермиса и навлизат в кръвния поток. По време на бременност те достигат и до кръвопотока към бебето. Затова особено през този период е важно да внимаваме с какво третираме тялото си, за да запазим не само неговата красота, но и здраве.

През своята бременност, както и през всички етапи от своя живот, аз избягвам употребата на козметика и продукти за хигиена, които съдържат вредни химикали, силикони, парабени и пр. Предпочитам продукти, създадени с естествени съставки, по възможност от биологични стопанства. Или домашно приготвени маски, кремове и масла.

Лесно можем да заменим редица козметични продукти, с такива, които не само са безвредни, но и дори имаме у дома в хладилника или в кухненския шкаф:

 • Пилиг за тяло с кафе, кокосова захар или смляно ленено семе;
 • Хидратираща маска с краставица и алое вера;
 • Анти-ейдж маска за лице с папая и мед;
 • Почистваща маска с глина или хума.

 

Грижа за емоционалното здраве

То е изключително крехко през този период, защото тялото на бременната жена търпи и хормонален дисбаланс, който се отразява върху нейните емоции и настроения. Както е важно да направим през тези 9 месеца:

 • Да потърсим подкрепата на своите близки и да не се колебаем да помолим за помощ, ако усетим самота, безсилие или страх от това, което предстои. Всяка жена с повече опит може да ни помогне със съвет или просто като изслуша нашите собствени притеснения и страхове;
 • Да си даваме повече почивка и да се постараем да се наспиваме пълноценно;
 • Да се движим повече, защото както споменахме, физическото натоварване (спорт, йога или разходка) подобрява настроението;
 • Да се абстрахираме от нещата, които не можем да контролираме и да се фокусираме върху тези, които зависят от нас.

Вярвам, че волята да дарим живот е по-силна от всичко!

Вярвам, че пренаталното развитие на нашето дете и физическото, емоционално и ментално здраве на майката през периода на бременност са от изключително значение за здравето на нашето детенце през целия му съзнателен живот!

Ето защо с радост бих помагала на всички жени, които имат желание да съхранят своята женственост и красота по време на бременността!

 

Write a comment