Кръстоцветните – здраве от природата!

Кръстоцветните зеленчуци са истински здравен елексир поради високото си съдържание на есенциални хранителни вещества, полезни за здравето на тялото, като витамини,  минерали, фибри, глюкозинолати, фитонутриенти, антиоксиданти и органични киселини. Особено богати са на Витамин А, Витамин С и фолиева киселина.
Кръстоцветните зеленчуци най-вече дължат своята уникалност и полезност за човешкото тяло на наситеното си съдържание на богати на сяра съединения, а именно глюкозинолатите. В процеса на храносмилане на кръстоцветните зеленчуци се образуват продукти на хидролиза, наречени биоактивни глюкозинолати, като например изотиоцианатите. Тези серни съединения придават на кръстоцветните зеленчуци специфичния си аромат и леко горчив вкус, но по-значима и съществена е способността им да неурализират
свободните радикали, отговорни за дегенеративните процеси на клетките и риска от патологични изменения в организма.
Друго много важно съединение, откривано в кръстоцветните зеленчуци е индол-3-карбинолът, който е известен със способността си да повлиява ползвотворно метаболизма на естрогена. Кръстоцветните зеленчуци изобилстват от индол-3-карбино, но термичната обработка, особено  агресивна варене на висока температура или загряване в микровълнова печка доказано намалява тяхната бионаличност.
Най-високое съдържанието на глюкозинолати има в брюкселското зеле (104 mg/44 g брюкселско зеле), в сравнение с 27 mg/44 g броколи или 22 mg/50 g карфиол.
Сулфарафанът е друг фитохимикал от изотиоцианатната група органични сулфови съединения, изобилстваш в кръстоцветни зеленчуци
Редица изследвания сочат, че сулфорафанът може да спомогне за предотвратяването на различни видове онкологични заболявания  активирайки производството на NRF2 (Nuclear factor erythroid 2-related factor 2), или ядрен фактор, свързан с еритроид 2 фактор, транскрипционен фактор, който регулира защитните антиоксидантни механизми, които контролират реакцията на клетката към оксиданти, което именно придава на сулфарана неговите противоракови, антиоксидантни и антимикробни свойства.
Кълновете от броколите са най-концентрираният  природен източник на глюкорафанин, предшественик на сулфорафана, съдържащи между 10 и 100 пъти повече сулфарафан, в сравнение със зрялото растение.

Най-лесният начин да снабдим тялото си с глюкозинолати и фитохимикали от изотиоцианатната група е да консумираме ежедневно кръстоцветни целенчуци и кълнове от тях! Кълновете сами можем да отгледаме с уред или буркан. 

При повишени нужди на тялото или при наличие на патофизиологичен процес, по предписание можем да примем и концентрат от глюкозинолати и/или сулфарафан под формата на хранителна добавка.

Но за да съхраним здравето си е добре да се доверим на природната аптечка и да хапваме с наслада броколи, карфиол, брюкселско зеле и цялата палитра кръствоцветни зеленчуци!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment