Какво трябва да знаем за кърменето

В качеството ми на лектор в Училище за родители „Майчин дом“ на 10 юли тази година разказах на бъдещите майки за магията на кърменето, споделих своя опит и дадох някои основни насоки, които споделям с вас тук.

Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ препоръчват изключително кърмене до 6-месечна възраст и продължаване на кърменето до двегодишна възраст, с въвеждането на подходяща и безопасна допълнителна храна от 6-ия месец.

През 2006 г. СЗО представи нови стандарти за растеж на децата от раждането до 5-годишна възраст. При разработването на тези стандарти кърменото дете е определено като биологична норма, спрямо която ще се сравняват всички останали деца.

Вашата кърма е винаги на разположение, хигиенична и безопасна, при подходяща температура, и безплатна. През първите шест месеца от живота това е единствената храна и течност, от които се нуждае вашето бебе.

Вашата кърма е специално съобразена с нуждите на вашето бебе и се променя от ден на ден, от месец на месец, от кърмене до кърмене, за да отговори на нуждите на бебето. Чрез вкуса на майчиното мляко детето се запознава с вкуса на храната, която семейството яде.

 

Ползите от кърменето за майката

Кърменето намалява риска от пременопаузален рак на гърдата и яйчниците, както и диабет тип 2 и гестационен диабет. Костната минерализация при кърмещи майки е по-добра и рискът от фрактури на бедрото намалява в по-късна възраст.

Кърменето е най-енергоемкият процес в човешкото тяло. По-високата консумация на калории и мазнини допринася за по-лесното връщане към теглото на майката преди бременността.

По време на кърменето се установява силна връзка между майката и бебето. В женския организъм се отделя окситоцин, хормонът на любовта, който кара майката да се чувства щастлива. Кърменето може да е храна за тялото на бебето, но и храна за душата на майката!

Ползите от кърменето за бебето

За детето ползите от кърменето започват от ранна възраст и продължават цял живот.Кърмата подготвя тялото за дългосрочна защита на здравето и адаптиране на бебето към околната среда. Кърмените бебета имат по-малък риск от поява и развитие на чревни инфекции, тежки респираторни инфекции, среден отит, синдром на внезапна детска смърт, алергия и др.

Кърменето е важно за развитието на мозъка на детето, то подобрява когнитивните функции, паметта, логическото мислене.

 

Mитове за кърменето

Няма здрава жена, която да не може да кърми или да няма достатъчно кърма. Допускат се масово грешки в първите дни от живота на бебето и пречки, които водят до затруднения в кърменето. Една от причините за това е раждането чрез секцио, което понякога се прилага без да са на лице сериозни медицински причини. Родени със секцио бебета се отделят от майката и биват захранени с формула, вместо да им се предостави възможност да се хранят с коластра. Коластрата е от ключово значение за здравето на бебето. Тя му предоставя всички необходими хранителни вещества в точното количество.

Ако след раждането имате кърма и нямате здравословен проблем, който да ви пречи да предоставяте своето мляко на детето, настоявайте да ви се даде възможност и подкрепа да кърмите от първия ден на раждането.

Кърмата е най-добрата храна за нашите деца! 

Втората част от лекцията, посветена на захранването, може да намерите ТУК

 

Write a comment