Връзката между храната и репродуктивното здраве

Хранителните вещества, които приемаме ежедневно чрез диетата си, имат пряко отношение към нашето репродуктивно здраве. Приемът на свежи сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки, семена, полезни мазнини, храни богати на фолат, витамини А, Е, С и такива от група В, минерали като цинк, селен, магнезий, желязо, калций, калий, както и полезните омега-3 мастни киселини, съдействат за подобряване здравето на репродуктивните органи и качеството на овоцитите при жените и сперматозоидите при мъжете.

Успешното зачеване и нормалното развитие на плода зависят не само от храненето и житейските навици на жената, но и от тези на мъжа.

Ако по принцип една жена не се храни много балансирано, пропуска хранения или хапва предимно пържени и преработени храни, е препоръчително първо да оптимизира хранителния си режим, като заложи повече на пресни плодове и зеленчуци и храна, приготвена с минимална термична обработка, която осигурява прием на повече разнообразни хранителни вещества.

Менюто на майката преди забременяване трябва да съдържа следните храни:

– Плодове и зеленчуци – по възможност сезонни, максимално свежи и екологично чисто отгледани. Суровите плодове и зеленчуци трябва да са основна част от едно балансирано меню. Те са ценен източник на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други ценни хранителни вещества, отговарящи за здравето на цялото тяло.

– Протеини – те са основна градивна единица на клетките, тъканите и органите. Добрият баланс между чисти растителни и животински протеини ще достави на тялото необходимите вещества за поддържане здравето на майката и изграждане на растящия в нея организъм.

– Въглехидрати – ценен източник на енергия за тялото. Желателно е да се консумират под формата на пълнозърнести храни, цели зърна като лимец, спелта, кафяв ориз. Препоръчително е да се избягват рафинирани брашна, бял ориз и тестени храни, съдържащи подобрители, изкуствени овкусители, оцветители и пр.

– Полезни мазнини – най-общо това са мононенаситените мастни, които се съдържат в авокадото, ядките, семената и маслините. Тези мазнини са есенциални или незаменими, което означава, че не се синтезират от тялото и трябва да се набавят ежедневно чрез храната или под формата на хранителна добавка. Омега-6 мастните киселини се съдържат в растителните масла (слънчогледово, царевично и други), ядките и семената. Омега-3 мастни киселини се съдържат в мазните морски риби (сьомга, сардини, херинга), семена (лен и чия), ядки (орехи).

– Вода – оптималната хидратация на тялото помага за правилното разпределяне на хранителните вещества, за отделянето на токсините и отпадните продукти, за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Най-добрият начин за хидратация е редовната консумацията на вода. Желателно е да се избягват подсладени и съдържащи кофеин напитки, тъй като те водят до дехидратация на тялото.

Задължително е всяка дама, планираща бременност, да се увери, че се храни пълноценно, разнообразно и балансирано. Лошият хранителен режим, в който преобладават високопреработени, рафинирани храни и пържени храни за сметка на пресните плодове, зеленчуци, богати на фибри и антиоксиданти храни, може да доведе до хранителни дефицити, които да окажат негативен ефект не само върху здравето на майката, но и на плода.

Излишното тегло, липсата на адекватна двигателна активност и съпровождащите хронични и възпалителни заболявания също могат да доведат до влошаване на репродуктивното здраве и да намалят шансовете за една успешна бременност.

Ето защо във FemiClinic аз обединявам своите знания и експертиза с едни от най-добрите специалист в сферата на гинекологията и репродуктивното здраве, за да помогнем на жените да заченат своята мечтана рожба чрез правилния хранителен режим, съобразен с техните персонални нужди, здравословни състояния и заболявания.

Ако планирате бременност и искате да влезете в нея с оптимално здраве, запишете своя час за консултация с мен Яна Данаилова в храма на женското здраве и красота FemiClinic

Write a comment