Проведе се първото събитие ЗДРАВИ ДЕЦА СЪС СИЛАТА НА ДОБРАТА ХРАНА

На 9 декември в НДК се проведе първото от серия планирани събития, посветени на нашите деца: ЗДРАВИ ДЕЦА СЪС СИЛАТА НА ДОБРАТА ХРАНА. Събитие, което цели да обедини родители, деца, специалисти, организации, производители и всички, за които темата за детското здраве е приоритет.

Както знаем, храната е ключова детерминанта на човешкото здраве, така че следва да обърнем внимание на качеството и вида на храната, която приемат нашите деца. За целта поканих доказани специалисти в области като медицина, хранене, ментално и говорно развитие, дентално здраве, за да поговорим за различните аспекти от детското развитие и факторите, които формират и предопределят детското здраве.

Почетен гост на събитието беше д-р Людмила Емилова, чиито лекции са винаги изключително интригуващи и безкрайно полезни за всеки, който се интересува от здравословно хранене. Д-р Емилова ни сподели изключително важно знание от своя дългогодишен опит в работата с болни деца и възрастни в своята клиника, относно храните, които разболяват децата ни и храните, които съдействат за оздравяване и поддържане на тяхното оптимално здраве.

Магдалена Пашова, нутриционист и автор на 4 книги, посветени на детското хранене, разкри причините децата да отказват храна и начините, чрез които можем да стимулираме желанието и готовността им да опитват и приемат повече полезна храна.

Слави Славов, нутриционист и специалист по здравословно хранене във Vita Rama – Център за здравословен живот, сподели на родителите причините за заболяванията и поднесе по изключително достъпен начин много подробна информация за влиянието на храненето върху цялостното ни здраве.

Експертът по невроразвитийно образование и основател на КиндиРу България, където и с моята Ани посещаваме безценните занимания, Мая Василева изнесе прекрасна лекция на тема храненето и развиващия се мозък. Имахме огромното щастие да се възползваме и от специалистите на Киндиру България, които занимаваха най-малките ни посетители с тематични работилници, докато родителите попиваха от безценните знания и опит на лекторите ни.

 

Освен Киндиру България за забавлението на децата се погрижиха и педагозите от ЧДГ Палавите малчугани.

За връзката между хранителните умения и езиково-говорните нарушения у децата разказа Яна Илчева, магистър логопед с над 10 г. опит като терапевт и консултант, чиято професионална насоченост е ориентирана към деца с езиково-говорни нарушения, ранна превенция, късно и трудно проговаряне. Яна е съосновател на Логопедичен център Стъпка напред.

Нямаше как да говорим за толко важни физиологични и психо-емоционални аспекти от храненето на децата без да засегнем темата за денталното здраве. За целта д-р Александър Бахнев и д-р Мирела Попова представиха значимостта на профилактиката на оралната хигиена в ранна детска възраст. Лекция, в която се включиха дори и децата, които с интерес слушаха и гледаха съветите за правилно измиване на зъбките.

Моята лекция беше посветена на един изключително важен елемент на човешкото здраве, а именно микробиомът. А защо именно на него? Защото цялото ни физическо и емоционално здраве се влияе изключително много от състоянието на нашия микробиом, който започва да се формира още от бременността и раждането на детето, а редица фактори влияят на неговото качество и оттам на ефектите му върху организма на детето. Имах щастието да анонсирам и проекта, върху който работя в момента – собствена марка детски пробиотик с изключително внимателно подбрани пробитични щамове, които да отговорят на нуждите на крехкия детски организъм. Мои партньори в това начинание са ProLact, които имат дългогодишен опит и богато портфолио от пробиотици и пробиотични храни на българския пазар, а скоро очаквайте и най-новия продукт, посветен на детското здраве.

ProLact бяха част от изложителите, взели участие на събитието ЗДРАВИ ДЕЦА СЪС СИЛАТА НА ДОБРАТА ХРАНА. Посетителите ни имаха възможността да се запознаят с производители на чиста и здравословна храна и хранителни добавки, сред които бяха Calivita, Smart Organic, Raw Cakes, Център за Здравословен живот Vita Rama, детските десерти с натурални съставки Rawndy, oбразователните карти OTIMO HAPPY FOOD и моите дългогодишни партньори Лаборатории Кандиларов. Всички те бяха подготвили и подаръци изненади за посетители, които изтеглихме в края на събитието под формата на томбола с награди.

И тъй като любимата ми част е готвенето с децата, имах удоволствието да поканя дечицата да се включат в изработката на един чудесни сурови коледни бонбони с мен, за да им покажа, че суровата растителна храна може да бъде много вкусна и да замести пълноценно всеки десерт в шарена опаковка.

За финал, след толкова вълнуващ и цветен ден, получих много добри отзиви от гостите, което ме обнадеждава, че има смисъл от това, което правим с моите приятели специалисти и партньори – да популяризираме здравословното хранене и изграждането на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст с цел превенция здравето на децата на България!

Write a comment