Признаци, че имаме проблеми със сърдечно-съдовата система

Сърцето е органът, без който животът е напълно немислим. Сърцето е символ и на любовта, без която животът ни би бил лишен от смисъл!

Любовта във всички нейни форми и проявления – любовта към родителите, към любимия, към децата, към приятелите, към живота, към самите нас!

В този ред на мисли къде стои любовта към самите нас и защо толкова често пренебрегваме физическото и психо-емоционалното си здраве?

В поредица от статии ще си поговорим за сърдечното здраве и най-важните негови аспекти, на които следва да обърнем внимание, за да поддържаме сърцето си жизнено и пълноценно функциониращо.

Всеки симптом само по себе си предствлява опит на тялото да ни даде знак, да комуникира с нас, че може би нещо нередно правим или се случва… Защо тогава често пренебрегваме тези знаци?

По-склонни сме да се грижим отлично за децата си, за близките и приятелите си, за домашните си любимци дори, вместо да обърнем внимание на собствените си нужди и сигналите, които ни дава собственото тяло, че може би не сме се погрижили достатъчно добре за него.

Що се касае за здравето на сърцето – сред най-честите симптоми, по които можем да познаем, че имаме проблем със сърдечно-съдовата система, са:

  • Усещане за умора при физическа дейност;
  • Появата на болка в гърдите по време на физическа активност;
  • Силен дискомфрот в центъра на гърдите, който може да е съпроводен със стягане или притискане;
  • Болка в гърдите, съпроводена с болка в лявата или двете ръце;
  • Болка в сърдечната област, придружена със студена пот и задух;
  • Недостиг на въздух;
  • Аритмия;
  • Високо кръвно налягане.

Всички тези симптоми, особено при често, системно проявление, изискват незабавна консултация със специалист кардиолог. Отделно, ако страдате от метаболитен синдром, инсулинова резистентност, наднормено тегло, затлъстяване и наблюдавате един или няколко от гореизброените симптоми, сте в риск от развитие на сърдечно заболяване.

За щастие, диагностицирано на време, заболяването е лечимо и може да се предотврати сърдечен арест, инфаркт или инсулт. Но терапията включва задължително промяна в житейските и хранителните навици и прием на медикаменти и добавки, назначени от специалист.

Храната е ключов детерминант на човешкото здраве, включително и на здравето на нашето сърце.

В ролята си на диетолог в Медицински център по Сърдечно-съдови заболявания, работя с екип от висококвалифицирани специалисти в областта на сърдечното здраве!

На всички пациенти предлагаме комплексен персонализиран подход за лечение и/или превенция на здравето на сърцето. След преглед от висококвалифициран кардиолог и обстойна анамнеза на специфична и неспецифична симптоматика, оценка на епигенитични рискови фактори, навици на живот и хранене, анализ на широк набор от кръвни изследвания, моята роля е да подготвя персонализиран хранителен план, с цел оптимизиране на телесното тегло, овладяване на дислипидемия /висок холестерол/, инсулинова резистентност и други клинични отклонения, водещи до завишен риск от сърдечно съдови заболявания и инциденти.

За храненето разказвам подробно ТУК.

Ако обаче страдате от някои от изброените симптоми, не губете време, а запишете своя час за консултация с мен, за да спасим вашето сърце в името на хората, които обичате, но най-вече в името на любовта към самите вас!

Запишете ТУК своя час!

Write a comment