Ротация на семената – какво представлява и за какво помага?

Ротацията на семената е хранителна практика, която подпомага възстановяването и поддържането на хормоналното здраве при жени, които страдат от хормонален дисбаланс.

Деликатният женски хормонален баланс може да бъде разклатен под въздействието на редица фактори като хранене, стрес, качество на съня, прием на медикаменти, токсини, заболявания и др. Когато е налице дори и малък хормонален дисбаланс, жената може да изпита някои симптоми и смущения като нередовен месечен цикъл, тежък ПМС, сухота по време на полов акт, ниско либидо, умора, акне, напълняване, а в най-лошите случаи може да се стигне до синдром на поликистозните яйчници, нарушения във функционирането на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми и др.

Ротацията на семената е практика на консумация на определени семена по време на двете основни фази на менструален цикъл: фоликуларна и лутеална фаза, което цели насърчаване постигането и поддържането на оптимални нива на хормоните естроген и прогестерон. Ротацията на семената е естествен и безопасен* начин за намаляване на симптомите на ПМС и повишаване на фертилитета, като може и да спомогне за възстановяване на менструация в случаите на аменорея.

Преди да изясня подробно как се практикува ротацията на семената, нека ви разкажа малко повече за двете основни фази на менструалния цикъл и как семената влияят върху баланса на хормоните естроген и прогестерон.

Първата фаза от менструалния цикъл е фоликуларната фаза, която започва от първия ден на менструално кървене и приключва с овулацията. Обикновено тази фаза продължава около 14 дни, но може да варира според индивидуалните особености на всяка жена.

Втората фаза е лутеалната фаза, която започва от овулацията до началото на следващото менструално кървене. Продължителността на лутеалната фаза също може да варира, но обикновено е около 14 дни.

Когато жената се радва на хормонален баланс, естрогенът в нейното тяло се покачва през първата половина на месечния цикъл. През втората половина на цикъла нивата на прогестерон се повишават, докато нивата на естроген бавно намаляват.

При наличие на дисбаланс между естрогена и прогестерона жената може да изпитва симптоми на ПМС, силни менструални болки, обилно кървене, акне, нередовен месечен цикъл, аменорея, невъзможност за забременяване и др. В такива случаи се налага консултация със специалист и изследване нивата на половите хормони.

Ротацията на семената може да се използва като допълнение в лечението на хормоналния баланс, тъй като е напълно естествен начин за стимулиране женското полово здраве с помощта на полезна храна.

Не се налага да се предприемат сериозни хранителни промени, а само да се добавят по 1-2 супени лъжици семена според фазите на менструалния цикъл.

През първата фаза на менструалния цикъл или фоликуларната фаза жената следва да приема по 1-2 супени лъжици тиквени и ленени семена дневно в продължение на около 14 дни. Това може да стане чрез добавяне на семената към закуската, салатата, в смути или в супа.

След като първата фаза премине и жената овулира, следва да приема по 1-2 с.л. слънчогледови и сусамови семена всеки ден по време на цялата лутеална фаза или за около 14 дни.

 

Накратко схемата на ротационна консумация на семената изглежда по следния начин:

 

Дни 1-14 от началото на менструацията до овулацията

1-2 супени лъжици смлени ленени семена

1-2 супени лъжици смлени тиквени семки

 

Дни 15-28 от овулацията до началото на следващата менструация 

1-2 супени лъжици смлени слънчогледови семки

1-2 супени лъжици смлян сусам

 

Ако нямате 28-дневен менструален цикъл, отново може да спазвате същия план за ротация на семената. Продължителното следване на 14-дневния цикъл за всяка фаза на семена може да стимулира тялото към оптимален ритъм на менструалния цикъл и да оптимизира неговата продължителност.

 

Как действат семената върху хормоналния баланс?

По време на първата фаза на менструалния цикъл (фоликуларна фаза) тиквените и ленените семена помагат за подобряване нивата на естроген, като същевременно предотвратяват производството на излишен естроген. Лененото семе съдържа лигнани, които се свързват с излишния естроген.

По време на втората фаза на менструалния цикъл сусамовите семена и слънчогледовите семена спомагат за увеличаване на производството на прогестерон. Сусамовите семена са богат източник на цинк, който помага за стимулиране на производството на прогестерон и също така съдържат лигнани, които помагат за блокиране на излишния естроген, докато прогестеронът се повишава.

Слънчогледовите семена са с високо съдържание на витамин Е и селен. Витамин Е е важен за производството на прогестерон, докато селенът помага за детоксикацията на черния дроб от излишния естроген.

Ленените семена са фитоестрогени и притежават слаб естрогеноподобен ефект в организма. Това естествено поддържа здравословните нива на естроген. Ленените семена съдържат също лигнани, които могат да помогнат за свързването на излишния естроген. Изследвания показват, че ленените семена помагат за удължаване на лутеалната фаза, подобряват овулацията и намаляват симптомите на ПМС.

Сусамовите семена също съдържат лигнани, които помагат за блокиране на излишния естроген по време на втората фаза на менструалния цикъл, когато прогестеронът се повишава. Изследванията показват, че сусамовите семена са полезни за жени след менопауза, като подобряват липидите в кръвта, антиоксидантите и половите хормони.

Както лененото, така и тиквеното семе са богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 насърчават притока на кръв към матката, повишават секрецията на прогестерон и помагат за поддържането на здрави клетъчни мембрани. Изследвания показват, че витамин Е, омега-3 и омега-6, открити в тиквени, сусамови, слънчогледови и ленени семена, са от съществено значение за производството на хормони и функцията на фоликулите.

 

*Не се препоръчва при наличие на алергия или хранителна непоносимост към семена

 

Източници:

Phipps WR, Martini MC, Lampe JW, Slavin JL, Kurzer MS. Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle. J Clin Endocrinol Metab. 1993 Nov;77(5):1215-9. doi: 10.1210/jcem.77.5.8077314. PMID: 8077314.

Kajla P, Sharma A, Sood DR. Flaxseed-a potential functional food source. J Food Sci Technol. 2015 Apr;52(4):1857-71. doi: 10.1007/s13197-014-1293-y. Epub 2014 Feb 28. PMID: 25829567; PMCID: PMC4375225.

Wu WH, Kang YP, Wang NH, Jou HJ, Wang TA. Sesame ingestion affects sex hormones, antioxidant status, and blood lipids in postmenopausal women. J Nutr. 2006 May;136(5):1270-5. doi: 10.1093/jn/136.5.1270. PMID: 16614415.

Habib FK, Maddy SQ, Stitch SR. Zinc induced changes in the progesterone binding properties of the human endometrium. Acta Endocrinol (Copenh). 1980 May;94(1):99-106. doi: 10.1530/acta.0.0940099. PMID: 7386123.

Zachut M, Dekel I, Lehrer H, Arieli A, Arav A, Livshitz L, Yakoby S, Moallem U. Effects of dietary fats differing in n-6:n-3 ratio fed to high-yielding dairy cows on fatty acid composition of ovarian compartments, follicular status, and oocyte quality. J Dairy Sci. 2010 Feb;93(2):529-45. doi: 10.3168/jds.2009-2167. PMID: 20105525.

Write a comment