Тиреоидитът на Хашимото – съвременни подходи на лечение

Първопричината за поява на заболяването не се третира, да не говорим, че в повечето случаи въобще не се и търси.

Дисфункцията на която и да е жлеза от ендокринната система води до промени в редица телесни и физиологични процеси, както и  във функциите на други жлези и органи в човешкото тяло. Затова ендокринните смущения следва да се третират не самостоятелно и симптоматично, а комплексно, като се търси първопричината за възникването им, за да може тя да бъде адекватно коригирана или отстранена. В противен случай заболяването просто бива „контролирано“, а пациентите следва да приемат медикаменти през целия си живот, да не говорим, че евентуално му прогресиране може да доведе до поява на редица други заболявания и усложнения.

Тиреоидитът на Хашимото, едно от най-разпространените автоимунни заболявания на съвремието ни, е хроничен провъзпалителен необратим процес, водещ до пълна атрофия на тироидния паренхим. То може да засегне осезаемо качеството на живот на пациентите и да доведе до съществени физиологични смущения в редица телесни системи като сърдечно-съдова система, гастроентестинален тракт, скелетно-мускулна система, съединителна тъкан, нервна система, репродуктивната система, имунната система, както и в останалите жлези от ендокринната система на човешкото тяло, тъй като всички те са взаимно свързани.

В модерната ендокринологична клинична практика съществуват два основни подхода за третиране на тиреоидита на Хашимото:

  • Първият подход е конвенционален, съгласно който лечението се състои в назначение на доживотна екзогенна хормонозаместваща терапия, без оптимистични прогнози за регенерация на увредената щитовидна жлеза;
  • Вторият подход е функционален или холистичен подход, който залага на комплексен анализ и оценка на цялостния физиологичен статус на човешкия организъм, изследване в дълбочина и отстраняване на първопричините, довели до дисфункция на тиреоидната жлеза и/или автоимунния процес.

Едва ли ще се изненадате, че аз съм привърженик именно на холистичния подход и дълбоко вярвам, че всяко едно заболяване има своята причина и ако насочим усилията си в нейното изясняване, разбиране и третиране, можем не само да подобрим значителни симптомите, но и да контролираме заболяването и дори да се справим с него изцяло.

Съвременните световни научни и клинични изследвания проучват вирусната етиология на автоимунния процес, в частност вируса на Епщайн-Бар, като основен фактор за патогенеза на тиреоицитите и синтеза на антитела срещу тиреоидната тъкан. За съжаление в България рядко им се обръща внимание. Още по-лошото е, че в съвременната ендокринология не се обръща сериозно внимание и не се признава значителната роля на начина на живот и хранене за лечението и превенцията на тиреоидните заболявания.

Житейските и хранителните навици имат съществено значение. Функционирането на всяка една жлеза, орган и система в нашето тяло се влияе от тях. И ако се обърнем именно към храната и житейските си навици, лесно можем да открием тези, които ни разболяват.

Стрес, небалансирано хранене, дисбиоза, излагане на токсични вещества и тежки метали посредством козметика, препарати, работа, въздух, вода, вирусен товар – всичко това може да отключи автоимунния процес. Затова и аз в своята практика, водена от примера на учени и лекари от световно ниво, питам всеки човек, който идва при мен след поставена диагноза тиреоидит на Хашимото:

С какво се храниш?

От какво си боледувал?

Какво е нивото на стрес в живота ти?

Колко често се движиш?

 

Третирането на заболяването не включва само хормонозаместваща терапия. Тя няма да излекува човек, тя ще поддържа едно състояние, което според индивидуалните характеристики на всеки пациент, може и да облекчи симптоматиката, но може и да не доведе до съществена промяна.

Има нужда и от генерална промяна в житейските и хранителните навици на човек. При всяко заболяване следва да се вземе предвид начина на хранене на човек и да се подобрят неговите хранителни навици. Важно е да се открият, ако са налични, и да се компенсират хранителните дефицити. Повярвайте ми, не съм срещала човек със здравословни проблеми, който да не страда от хранителни дефицити. Най-често това са дефицит на витамин D, B12, селен, фолиева киселина, желязо, йод.

Другият важен фактор, на който никой в съвременната ендокринология в България не обръща внимание, е изследване на вирусната етиология на автоимунния процес, в частност вируса на Епщайн-Бар, като основен фактор за патогенеза на тиреоицитите и синтеза на антитела срещу тиреоидната тъкан. Всеки мой клиент, диагностициран с Хашимото, има положителен резултат от кръвна проба за наличие на преминала инфекция с вируса на Епщайн-Бар. Третирането на Хашимото изисква ефективно и своевременно изчистване на тялото от вируса, а това се случва посредством антивирусен хранителен протокол и детокс програма.

И тук идва големият проблем, който отказва мнозина хора и им пречи да усетят така жадуваното облекчение и подобрение: спазването на хранителен режим и изключването на любими храни. От менюто се изключват храни и напитки, които агресират автоимунния процес, водят до хронични възпалителни процеси и вредят на чревния микробиом. Такива са глутен, млечни продукти, захар, алкохол, кофеин и др. Храни и напитки, с които мнозина са свикнали и не биха заменили за нищо на света.

Но знаете ли, колко е обнадеждаващо да чуеш спазващия хранителен режим човек да се похвали колко добре се чувства, енергичен, с добро настроение, с перфектно храносмилане, отпочинал, без болки, сърцебиене, задух или тремор. Човек, който лекува тялото си в истинския смисъл на думата, който премахва причината за болестта и създава условия организма му да включи естествените си възстановителни и лечебни способности, защото всяко тяло притежава такива, но не на всяко тяло му се дава възможността да ги приложи.

Хранителният режим подобрява и човешкия микробиом, а от него тръгват повечето болести. Знаете ли какво е интестиналният ви тракт да функционира оптимално? Това означава да не усещате неговата работа. Да не усещате тежест, подуване, газове, болка, дискомфорт. Това се получава чрез редовна консумация на правилната храна, спазване на хранителен режим, осъзнато хранене. Без преработени, рафинирани, изкуствени храни, без стрес, без бързане, без разсейване, без преяждане и без пропускане на хранене.

Какво да кажем за движението? То е живот! Движението е важно не само за сваляне на килограми и поддържане на оптимално телесно тегло, то движи кръвта, храни клетките, поддържа здравето на опорно-двигателната система, подобрява емоционалния и умствения тонус, дарява ни със здрав сън и още много. Редовните физически упражнения, съобразени с индивидуалните особености и нужди на всеки един човек, могат да направят чудеса за неговото физическо и психическо благосъстояние.

Промените в начина на живот и хранене, компенсацията на хранителните дефицити, установяването и елиминирането на първопричинителите на автоимунния отговор, прилагане на прочистващ антивирусен хранителен протокол, детокс на черен дроб и очистване от тежки метали, регулация на имунния отговор към определени вируси и бактерии, както двигателната активност, могат да повлияят благоприятно функцията на щитовидната жлеза, да намалят автоимунния отговор и да създадат условия за регенерация на тиреоидния паренхим и възстановяване на компроментираната тиреоидна функция. Доказвам го вече втора година, работейки с дами, променили своите житейски и хранителни навици и посредством моето научно изследване към катедра „Физиология на животните и човека“ към СУ „Свети Клиент Охридски“, в което всяка дама на възраст 20-59 година, диагностицирана с тиреоидит на Хашимото, може да вземе безплатно участие и да се убеди сама в това. Вижте повече ТУК

 

Моят апел е бъдете отговорни към своето здраве, бъдете проактивни и се информирайте. Не се задоволявайте с моментно подобрение, след като можете да постигнете дълготрайно изцеление.

Приемете това, което ви оздравява, но най-напред бъдете готови да откажете това, което ви разболява!

Write a comment