Как да се подготвим за Рождествените пости?

Наближава онова време от годината, което ни предлага чудесни възможности за разтоварване и прочистване на тялото, а именно Рождествените пости!  Неслучайно постите се практикуват от векове наред, защото те представляват своеобразно прочистване на тялото и ума и носят редица ползи, както за физиката, така и за психиката на човека.

Всяка година Рождествените пости започват на 15 ноември и продължават до 24 декември включително, когато честваме Бъдни вечер. Стриктното спазване на постите означава въздържание от консумацията на животински продукти – яйца, месо, риба, морски дарове и млечни продукти, както и от консумацията на алкохол. Тези храни се заменят с разнообразни растителни такива, по възможност сезонни, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, варива, ядки и семена.

Балансираното растително хранене през този период може значително да подобри нашето здраве, да подсили имунитета ни, да спомогне за естествената детоксикация на цялото тяло, да повиши енергията и работоспособността ни. Но не бива да забравяме, че постите не се свеждат само до въздържание от определени видове храна и напитки. По време на постите трябва да се въздържаме и от лоши мисли и думи, защото смисълът на поста е да прочистим не само тялото, но и съзнанието си.  Сама така ще постигнем истински ползотворен ефект за общото ни здравословно състояние, което е именно иманенента комбинация от физическото, психическото и духовното ни благосъстояние.

Ако се храним стандартно с обща храна, преди да стартираме Рождествените пости, е добре  да подготвим организма си предварително. Ако ежедневно консумирме животински продукти, или пък преработени храни, полуфабрикати и храни с голямо съдържание на изкуствени оцветители, подобрители, овкусители и други вредни съставки, в тялото ни се натрупват токсини и отпадни вещества. Когато изведнъж преминем към растително хранене, тялото веднага започва да се изчиства от токсините, което би довела до тъй наречената криза на детоксикацията и може да доведе до  главоболие, отпадналост, световъртеж, умора, стомашни раздразнения и влошаване на съня. Затова е необходимо тялото да се подготви, чрез постепенно намаляване на храната от животински произход, както и чрез промяна на някои от житесйките ни навици.

Ако сте решили да спазите постите, е препоръчително минимум 1 седмица преди началото им:

  • Постепенно да намалите алкохолните напитки, кафето и всички съдържащи кофеин напитки. Кофеинът не е забранен, но изключването му подпомага детоксикацията на организма;
  • Постепенно да намалите всички млечни продукти. Млякото може да замените с ядкови млека, краве маслото с кокосово масло, а сирената с ферментирали ядкови деликатеси;
  • За да постигнете по-голям здравословен ефект, макар и не забранени, се препоръчва да намалите консумацията на всички десерти в опаковки; като цяло намалете храни, съдържащи бяла рафинирана захар. Може да ги замените с десерти, съдържащи фурми, сушени плодове или банани, които може лесно да си приготвите у дома;
  • Да намалите и постепенно да изключите от менюто си скарата и пържените храни. Заменете ги с такива приготвени на пара, сварени или на фурна.
  • Постепенно да намалите месото, рибата и морските дарове. Може да ги замените с варива, зърнени храни и ядки;
  • Не консумирайте твърде разнообразни храни на едно ядене. Комбинирайте месо само със зеленчуци (салата или зеленчуци на пара). Не комбинирайте месо и тестени/ориз/картофи на едно хранене. Стремете се към разделно хранене, т.е. не консумирайте белтъци заедно с въглехидрати;
  • Пийте много вода. Започвайте деня с една чаша топла вода с лимон;
  • Хапвайте плодовете отделно, преди основното хранене, никога като десерт. По възможност яжте плодове най-късно до 12:00ч.
  • Приемайте повече пробиотични и пребиточни храни – кисело зеле, туршии, ферментирали храни, сурови зеленчуци, пълнозърнести храни.

Дори и в началото да усетите леко неразположение, главоболие и умора, помнете, че това е ефектът от детоксикацията на тялото. Приемайте ежедневно разнообразна растителна храна, повече пресни плодове и зеленчуци, докато са налични на пазара. Пийте много вода, за да подпомогнете изчистването на токсините.

Ето няколко идеи за вкусни и много полезни постни ястия за зимата:

Вкусна есенна салата

Пробиотична салата от кисело зеле

Сурова крем супа от тиква

Докато приготвяме храната си у дома, е добре да мислим с благодарност за всяка съставка, която добавяме към ястието. Нека предаваме своята любов, грижа и внимание на храната, която ще засити не само тялото, но и душата ни.

Балансираната и разнообразна растителна храна не само доставя на тялото ни всички необходими хранителни вещества, но и подпомага възстановяването на организма и действа като ефективна превенция срещу редица заболявания.

Нека приемаме храната не само като вкусова наслада, но и като енергия, живот, превенция и лек срещу болестта!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment