Какво обядва Ани: сурово вълшебство с кълнове и микроси

Вярна на  себе си и на принципите си да дарявам тялото си само със свежа,  силна и жива храна, днес отново , буквално за минути, приготвих богат обяд за мен и малката Ани. Освен пъстроцветната зеленчукова палитра, хранителната плътност на обяда ми, както обикновено, се дължи на изобилието на кълнове и микроси в него.

Многократно съм ви разказвала за ползите от консумацията на кълнове и микрорастения и  днес ще го направя отново, за да изясним каква е точно разликата между тях.

Кълнове

Кълновете са жива и пълноценна храна, една от най-ефективните за поддържане на добро здравословно състояние. Освен своеобразен букет от минерали и витамини, покълналите семена съдържат и много хранителни вещества – като протеини в количества, съпоставими с тези на яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици. Кълновете са най-богатият източник на храносмилателни ензими, които подпомагат усвояването на храната, особено сготвената, в която всички ензими са унищожени от топлинната обработка.

По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, присъщи на живите организми. По този начин само за няколко денонощия биологичноактовните вещества (ензими, витамини и антиоксиданти) нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки (белтъчини, мазнини и въглехидрати) се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла.

Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот. Кълновете се отличават със своето силно алкализиращо действие и са най-добрият източник на храносмилателни ензими.

Ето какво се случва по време на процеса на покълване:

  • Активизира се мощна фабрика за ензими;
  • Белтъчините частично се хидролизират;
  • Въглехидратите се превръщат в прости захари;
  • Освобождават се редки минерали в големи количества;
  • Увеличава се съдържанието на кислород.

Кълновете притежават в огромно количество (в пъти повече в сравнение с растенията) антиоксиданти, целулоза, хлорофил, витамините А, С, Е, В17, Р, минерали като цинк, мед, желязо, манган, никел, ванадий, молибден, берилий, хром, сребро, селен, титан и др.

Кълновете могат да се консумират като добавка в най-различни ястия, но за да запазим максимално техните полезни качества, трябва да ги консумираме директно сурови, с подходящо овкусяване според нашите предпочитания.

!Важно – кълновете не са подходящи за бременни жени, но могат да се консумират без проблем след раждане и по време на кърмене.

Микрорастения

Микрорастенията са друга изключително богата на хранителни вещества растителна храна, но е важно да започнем с това, че те се различават от кълновете. Разликата идва от етапа на развитие на растението, в който ние го консумираме, както и от начина на отглеждане. Така например, за да отгледаме кълнове, нямаме нужда от почва и постоянна слънчева светлина, които са необходими за микрорастенията.

Микрорастенията са поникнали семена на зеленчуци като грах, броколи, цвекло и др., които се развиват до фаза котиледони или първи същински лист. Консумират се на ранен етап на развитие, когато се развие първата двойка същински листа.

Общото им с кълновете е, че и микро растенията са бомба от витамини, микроелементи и антиоксиданти. Високото антиоксидантно съдържание на микро растенията ги прави пълноценна храна за всеки човек, голям или малък.

В микрорастенията се наблюдава в пъти увеличена концентрация на витамини в сравнение със зрелите им форми. Освен това те са ниско калорично и имат приятен вкус, може би една идея по-приятен от този на кълновете. Техният вкус може да се определи като по-свеж, наситен и разнообразен, с което допълват чудесно всяко едно ястие. Може да ги добавяте в салати, супи, смутита, предястия, готвени ястия, но винаги накрая, тъй като не бива да минават термична обработка, иначе ще намалят хранителната си стойност.

За да отглеждаме микро растения у дома, ни трябват тор, специални съдове и семена, докато за отглеждането на кълнове ни трябва само подходящ съд: буркан или уред за покълване, който позволява да отгледаме няколко вида + семена. И двата процеса отнемат време, но насладата и ползите, които получаваме, веднъж щом започнем да берем плодовете на усилията си, са несравними.

Защото здравето е вкусно!

 

 

Write a comment