VitaYana Nuts&Seeds Superfoods Yoghurts! Coming soon…

Нейно превъзходителство Закуската!

Може би една от най-полемичните теми в съвременните теории за здравословно хранене.

Древната китайка мъдрост ни учи, че именно закуската е най-пълноценното и важно хранене за деня, докато някои пък съвременни теории напълно отричат това твърдение, като апелират да осигорим ширко прозорец без прием на храна всяко денонощие и стартираме около обяд с първия си прием на храна. Съгласно последователите на тъй нареченото периодично гладуване /intermittent fastig/  не бива да затормозяваме тялото си с тежка и трудно смилаема храна веднага след ставане от сън, когато все още текат естествените очистителни процеси на организма. Последните течения в съвременната наука за хранене съветват да стартираме деня си с прясно изцедени сокове и плодове поне до обяд, когато вече тялото ни е готово да приеме по-питателна храна. Изобилието от противоречива информация наистина е объркващо и ако все повече хора са осъзнати и се опитват да водят природосъобразен и здравословен начин на живот, то защо все още най-популярните закуски си остават сандвичите, сладкишите, баничките, поничките, палачинки, кроасани, които може би са вкусни, не знам, не помня … но са всичко друго, но не и питателни и полезни за нашето тяло.. Дори набиращите популярност напоследък зърнени миксове за закуска изобилстват от добавена захар, стабилизатори, консерванти и подобрители и отново не биха могли да се определят като здравословна закуска.

Но какво всъщност представлява здравословната закуска? Повечето специалисти по здравословно хранене препоръчват да се похапваме на закуска балансиран микс от здравословни храни, свежи плодове и зеленчуци, храни, богати на протеини, фибри и бавни въглехидрати. Здравословната закуска не само ще задоволи нуждите на тялото ни от жизненоважните микро и макро нутриенти,  витамини, ензими и минерали, но ще ни зареди с енергия, ще задоволи апетита ни и не на последно място ще засили метаболизма ни!

Към здравословната закуска винаги е добре да добавяме пълноценен източник на протеини, тъй като редица изследвания сочат, че протеинът, освен жизненоважен макро нутриент и изграждаща матрица за нашата костна структура и мускулатура, е доста по-засищащ от въглехидратите или мазнините. Задължително е да включим и пресни, сезонни плодове. Чаша прясно изцеден плодов сок е най-лесният начин да получим необходимата ни доза плод със закуската си, но когато е възможно, консумирайте цели плодове, тъй като съдържат фибри. Също така, не забравяме и полезните мазнини. Тялото ни се нуждае от мазнини за да подсигури метаболитните процеси, регулиране на телесната температура, защита на вътрешните органи, така че една здравословна закуска задължително трябва да доставя на тялото ни и порция полезни мазнини. Факт е, обаче, все по-нарастващият процент на хора с наднормено тегло и висок процент на натрупване на излишни мазнини, поради консумацията на неподходящи храни, богати на транс и наситени мазнини. За да съхраним здравето си и да поддържаме оптимално тегло, нашата здравословна закуска трябва да съдържа само есенциални мастни киселини.  За да постигнем това, е хубаво да консумираме непреработени, естествени храни, без изкуствени заместители.

Вдъхновена от дилемата за здравословната сутрешна и/или следобедна закуска в съзнанието и душата ми се роди идеята, съвместно с мои приятели и партньори от Светулка Веган Кампани, да разработим VitaYana Nut&Seed Superfoods Yoghurts.

Първите проби са вече факт и вярвам, че скоро ще можем да предложим на пазара здравословната, пълноценна, балансирана закуска за всеки вкус!
Още мъничко търпение!

Хубавите неща стават бавно, но когато вложим цялата си енергия, желание и любов, резултатът е повече от вълшебен!
Защото здравето е вкусно!

Write a comment