Витамин D – витаминът чудо!

Лятото е към своя край и е време да се замислим как да посрещенем идващитe есен и зима в отлично здраве!

Витамин D, не напразно напоследък наричан новият “витамин чудо”, привлича все повече вниманието на лекарите и здравните специалисти със своята роля и значимост по отношение на превенцията, доброто здраве и профилактиката на заболяванията.

Витамин D е мастноразтворим витамин от семейство на съединения, които включват витамини D-1, D-2 и D-3.

Важно е да знаем, че той е наистина един необикновен витамин. Стероиден хормон, който тялото ни синтезира ендогенно, когато кожата ни е изложена на пряка слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи.

 

Витаминът чудоима способността  да влияе върху гените ни и имамногобройни ползи за нашето здраве. Изследвания сочат, че повишаването на нивата на витамин D3 може да възпрепятства развитието на хронични заболявания. Повишава устойчивостта на организма към инфекции,, включително настинки и грип, тъй като той подсилва  гените, отговорни за имунната ни система, която от своя страна унищожава бактериите и вирусите.

Несъменено излагането на кожата ни на слънце е най-добрият начин да повишим нивата на витамин D

За жалост обаче през по-студените месеци денят е по-къс и ние прекарваме все по-малко време на открито. Тъй като Витамин D естествено присъства в много малко храни, през зимните месеци, за да обезпечим дневните нужди от този толкова жизненоважен витамин,е добре да обмислим опцията ние и децата нида приемаме витамина чудокато хранителна добавка..

 

Витамин D повишава абсорбцията на калций в червата и поддържа адекватни серумни концентрации на калций и фосфат, за да се даде възможност за нормална минерализация на костите и за предотвратяване на хипокалцемия или казано с по-простички думи, Витамин D е жизнено необходим за растежа на костите на нашите малчугани. Без насищане на тялото ни с витамин D, костите могат да станат тънки, крехки или деформирани. Адекеватнте нива на витамин D предотвратяват рахит при децата и остеопороза при възрастните.

 

Витамин D има и други ключови роли в тялото, включително модулация на клетъчен растеж, нервномускулна и имунна функция и намаляване на възпалителните процеси.Много гени, около 5% от кодиращитепротеиниили около 1000 хормона, регулиращи клетъчната регенерация са модулирани частично от витамин D. Можем да си представим каква е значимостта на Витамин D за здравето ни, нашето и на нашите деца.

 

 

За съжаление, обаче, повечето деца и тийнейджъри не приематдостатъчно витамин D с диетата си, особено през зимните месеци.

 

Педиатрите назначават на бебета прием на витамин D на капки до навършване на 1 година, когато детето расте с най-бързи темпове за целия човешки живот и обикновено утроява теглото си.

Но не става въпрос само за костите. Витамин D е необходим за здрава имунна система – помага на организма да се бори с инфекциите и за предотвратяванеразвитието на автоимунни заболявания катонапример ревматоиден артрит. Съвременни проучвания свидетелстват, че адекватните дози витамин D могат да спомогнат за намаляване риска от развитие на сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет и други сериозни заболявания.

 

През зимните месеци, нашите дечица са особено рискова група за развитие на дефицит на витамин D. Към късите, студени дни и ограниченото време навън, добавяме по-дебелото облекло и слънцезащитни продукти, които използваме, за да предпазим детето си от UV лъчите,причиняващиувреждане  на кожата от слънцето.  С всички тези защитни мерки от студеното време ние допълнително ограничаваме възможността на тялотона дететода си синтезира този жизнено важен витамин.

 

Друга причина за развитие на дефицит на Витамин Dпри децатаe ограничената консумация на храни, естествен източникна витамин D. Много от  тези храни, като мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черен дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло, тофу, соево мляко – децата не консумират с особена наслада. Някои млека и закуски са обогатени с добавен Витамин D, но рядко успяват да отговорят на нуждите на тялото ни от витамин D.

 

Дневните препоръчително дози на витамин D спрамо пола и възрастта са както следва:

ВъзрастВ

Мъже

Жени

Бременност

Кърмене

0–12 месеца

400 IU

(10 mcg)

400 IU

(10 mcg)

1–13 години

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

14–18 години

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

19–50 години

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

51–70 години

600 IU

(15 mcg)

600 IU

(15 mcg)

>70 години

800 IU

(20 mcg)

800 IU

(20 mcg)

*National Institute of Health, US Department of Health& Human Services

 

Последните години тези дневно препоръчителни дози бяха значително завишени  и в момента се препоръчват нива от 1000 – 2 000 IU за възрастни хора, но следва да имаме предвид, че тъй като витамин D e мастно разтворим, следва да бъдем внимателни относно неговото предозиранe. Горна граница – най-високият дневен прием, който е вероятно да не представлява риск – от 4 000 IU витамин D дневно за тийнейджъри и възрастни хора. Повечето деца, които консумиратхрани, богати на витамин D, имат нормално излагане на слънце и приемат 600 IU като добавка, няма опасност да получат токсично натрупване на витамин D. Проблеми с предозиране и с токсичността на витамин D възникват, когато приемамедобавки с мегадози на витамина или много различни добавки, съдържащи витамин D.

Както винаги, Вашият лекар е най-добрият съветник, задължително се консултирайте преди да предприемете каквото и да е суплементиране.

Също така е важно да имаме предвид, ако изберете   да приемате Витамин D  на  добавка, моля не забравяйте и за Витамин К2. Важно е да се помни, че ако приемаме високи дози витамин D, също така следва да  приемаме и витамин К2. Биологичната роля на витамин К2 е да помогне придвижването на калций в правилните области в тялото си, като костите и зъбите. Той, също така, спомага премахването на калций от области, където той не бива да се натрупва като артериите и меките тъкани. Така че, не забравяйте, ако взимате витамин D на добавки – това увеличава и вашите нужди  от  витамин К2. Взети заедно, те спомагат за укрепването на костите и подобряването на  здравето на сърцето.

За едно здраво дете, за една безгрижна зима, подсигурете адекватен прием на тези два витамина в детското меню и се радвайте как малките малчугани растат здрави като гъбки!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment