Бързият метаболизъм! Ключът към ефективното отслабване!

Ако искаме да отслабнем здравословно, то следва да редуцираме теглото си плавно и постепенно. Ако подложим тялото си на драстична диета и свалим килограми прекалено бързо, ще загубим основно мускулна тъкан, ноктите, косата, костите ни ще станат по-чупливи, кожата ни ще загуби своята сияйност и ще изгубим вода вместо мазнини. Здравословното темпо, което следва да целим е да губим по 1-2 килограма на седмица и да избягваме диети, базирани основно на глад и лишения, които отравят обещания, които звучат твърде добре, за да са истински. Най-добре е да предприемем мерки за загубата на тегло, към които можем да се придържаме в дългосрочен план, а не само за краткосрочен период от една две седмици и след това да се нахвърлим неконтролируемо върху високо калорична и нездравословна храна, за да компенсираме глада и лишенията от последните няколко дни.

Метаболизмът е обмяната на вещества в организма и съвкупността от произхождащите реакции, които могат да бъдат анаболитни (усвояването на хранителните вещества) или катаболитни (разграждането на веществата до по-прости такива). Чрез тези реакции организмът ни осъществява всички жизнени  функции, като сърдечната функция, терморегулаторна, дишане, храносмилане, детоксикация, извършване физическа дейност и др.

Нашият метаболизъм, или метаболитната скорост – броят  изгорени калории за единица време чрез трансформирато на калориите в енергияза обезпечение на физиологичните фукнкции на тялото, също са от съществено значение. Ако намалим твърде много дневния прием на калории, това съвсем няма да се отрази благотворно за нашето здраве. Освен че системно няма да дохранваме тялото си, ще забавим и метаболизма си и можем да развием недостиг на някои жизненоважни хранителни вещества.

Драстичното намаляване приема на калории със сигурност ще доведе до редукция на телесна маса. Но това може да причини и  редица здравословни проблеми в дългосрочен план. Освен това, когато започнем да гладуваме, тялото ни преминава в консервационен режим, като изгаря приетите калории много по-бавно.

Решението – балансиран хранителен режим, осигуряващ на тялото ни всички есенциални макро и микронутриенти, двигателна активност и бърз метаболизъм.

Мерките за повишаване на метаболитната скорост включват на първо място да забравим за гладуването, активна двигателна активност, включване в програмата ни на силови и интензивни тренировки, редовна консумация на протеин, консумация на люти храни, зелен чай и др.

 

Също така можем да помогнем на тялото чрез супер микс от храни, които повишават скоростта на метаболизма на тялото ни. Такава храна е Speed  up Metabolism  на Nature’s FInest  Веган и сурова натурална хранителна добавка – поддържа разграждането на мазнините и нормалния метаболизъм. С органичен конопен протеин, листа от зелен чай и люцерна на прах, гуарана, джинджифил и канела. Конопеният протеин съдържа белтъчини и ненаситени мастни киселини. Протеините допринасят за поддържане на мускулната маса, а замяната на наситените мастни киселини с ненаситени в храненето помага за поддържане на нормалните нива на холестерол в кръвта. Люцерната на прах поддържа нормалия метаболизъм на глюкозата, а гуараната – на мазнините.

И нека не забравяме, че отслабването и загубата на излишно тегло никога не следва да бъде самоцел. Моето лично мнение е, че нашето тяло е уникално и съвършено. Ако концентрираме усилията си и фокуса си върху нашето здраве, живеем и се храним здравословно, балансирано и осъзнато, осигуряме си ежедневно движение и ефективна почивка, пием достатъчно течности, обичаме себе си, тялото си и живота, скоро ще се радваме трайно и без драстичен глад и диети и на мечтаната физика и килограми!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment