Лято без целулит!

Лятото наближава! Не на целулита! Време е напите бедра да засият с гладка и стегнат кожа!

КАКВО Е ЦЕЛУЛИТ?

Целулитът представлява доброкачествено нарушение на кожата и хиподермата, състоящо се в натрупване на мастни отлагания в съединителната тъкан, намираща се непосредствено под кожата. Изявява се като бучки и/или трапчинки по бедрата, седалището и на други места, които придават на кожата вид на кора от цитрусови плодове, поради което целулитът често бива наричан разговорно „портокалова кожа”. Може да засегне и двата пола, но обикновено се наблюдава при жените (80-90% от тях развиват целулит поне веднъж в живота си). Състоянието често се определя като „козметичен/естетичен проблем”, но мастните натрупвания затрудняват циркулацията и нарушават изхранването на кожата, с което могат да затруднят бариерната ѝ функция.  Съществуват разнообразни терапии на целулита, но най-често те имат временен ефект. Балансираният хранителен режим богат на фобри, протеин и полезни мазнини, отказът от тютюнопушенето и активният начин на живот могат да допринесат за намаляване честотата му. Да не подценяваме водата, контрастните душове и дренажните масажи…

Нооооо, ако искаме това лято да се радваме на гладка и сияйна кожа, нека нахраним тялото отвътре!

Знаем, че какъвто и крем да апликираме върху тялото си, ако кожата ни е недохранена на клетъчно ниво няма да постигнем желания ефкет, независимо дали се касае за дехидратация, пигментация, дегенрация, преждевременно състаряване, първи бръчици или целулит!

Клинично целулитът се дели на три стадия – лек, умерен и тежък, в зависимост от степента на неравност на кожата и броя на трапчинките върху нея. Точната причина за появата му не е изяснена, но за възникването му допринасят излишъкът на мазнини и захари в диетата, заседналият начин на живот, пушенето, тежката употреба на алкохол, стареенето, хормонални и генетични фактори и др.  При жените около менопаузата, ниските естрогенови нива влошават микроциркулацията и снабдяването на съединителната тъкан с кислород, с което се намалява продукцията на колаген. Нека не забравяме, че след 30-тата си година ние синтезираме и с 1 % по-малко колаген на година.

Целулитът не е пряко свързан със затлъстяване – проявява се и у лица с нисък индекс на телесна маса.

За да се справим с този нежелан естетичен “ефект” по нашите бедра и дупе следва да подходим комплексно и да включим целия арсенал от мерки, с които разполагаме! Със сигурност той включва

  • Хранителен режим
  • Много вода
  • Движение
  • Масажи
  • Козметика

А защо не и да се доверим на природата!

Последните излседвания доказват, че приемът на фитопрепаратите готу кола, бодлив залист и див кестен в комбинация се оказва обещаващ подход срещу целулита, допълващ всички останали гореизброени мерки и подходи.

ГОТУ КОЛА 

Готу кола (Centella/Hydrocotyle asiatica) е тревисто многогодишно растение от сем. Сенникоцветни (Apiaceae), естествено разпространено в Индокитай, Югоизточна Азия и югоизточните райони на Съединените щати. Лечебните му свойства са описани в древните аюрведически текстове и в наръчниците по традиционна китайска медицина.  Употребяемата му част са надземните части (стръковете – Herba Centellae, Gotu Kola Herb). 

Активните компоненти на готу кола са тритерпеновите сапонинови гликозиди – азиатикозид, центелозид, брахмозид и брахминозид, както и техните агликони – азиатова киселина,  хидрокотилегенини А-Е, баригенол, азиатицентоева киселина, мадекасова киселина и др. Освен тях, растението съдържа биоактивни флавоноиди, аминокиселини, фитостероли, етерично масло, витамини и минерали. За главен фармакологичен агент се приема азиатикозидът.

 Готу кола притежава ранозаздравяващо, противовъзпалително и регенериращо съединителната тъкан действие. Отдавна е известно действието ѝ срещу труднозарастващи рани, изгаряния, порязвания и дълбоки белези. Ефектът се състои в подобряване на периферното кръвоснабдяване, засилване на кератинизацията, синтеза на колаген от трите типа, хиалуронова киселина и мукополизахариди и стабилизиране структурата на съединителната тъкан. Азиатикозидът повишава тъканните нива на ензимните и неензимните антиоксиданти, с което намалява пораженията, предизвикани от продуктите на крайната липоксидация върху хиподермата, и така спомага за изглаждане на външния вид на кожата. Мадекасозидът има свойството да понижава серумните нива на анти-колаген II имуноглобулин G (antiCII-IgG), който има разрушително действие върху колагена в условията на тъканно възпаление.

Комплексното въздействие на всички активни вещества върху съединителната тъкан потиска увеличената пропускливост на капилярите и  намалява степента на натрупване на мазнини под кожата, с което противодейства на проявите на целулита.

БОДЛИВ ЗАЛИСТ

Това бодливо вечнозелено храстче, срещащо се и в нашите гори, е известно у нас и под името миши чемшир (Ruscus aculeatus от сем. Кремови – Liliaceae). Разпознава се по масленозелените си бодливи листа, върху които израстват модифицирани клончета (филокладии) и по яркочервените единични плодчета.  Неговите корени (Butcher’s broom roots, Radix Ruscus aculeatus) се употребяват в народната и официалната медицина срещу нарушения в периферното кръвообращение, венозна недостатъчност, хемороиди, отоци и сърбежи. Екстрактът от корените му е добър диуретик и венотоник. С развитието на козметологията и естетичната медицина става ясно, че растението дава добри резултати и при терапията на целулита. 

 Корените от бодлив залист са богати на биоактивните вещества от групата на стероидните сапонини (рускогенини – рускогенин и неорускогенин), стероловите хетерозиди и антрахинони (хризофанова киселина). В основата на антицелулитния механизъм на бодливия залист стои стимулацията на отделянето на норадреналин в периферните венозни съдове под действието на рускогенините, което води до засилване на техния тонус и намаляване задръжката на течности и продукти на мастния разпад в подкожната тъкан. Намиращите се в корените флавоноиди също стабилизират венозните и капилярните стени и съхраняват нормалната функция на малките съдове да дренират подкожните тъкани от излишни течности и токсични компоненти.  Бодливият залист понижава чупливостта и появата на мрежести и паяжинообразни капиляри.

 По-нови изследвания показват, че рускогенините проявяват директна анти-еластазна активност, с което запазват еластина от разрушаване и намаляват степента на депониране на мазнини в хиподермата, а също и анти-хиалуронидазен ефект. Поддържането на високи нива на хиалуроновата киселина е важно за съединителната тъкан, защото тя съхранява хидратираното ѝ състояние и не допуска хидрофобните мастни молекули да се депонират в нея. Рускогенинът има противовъзпалително и антиоксидантно действие, съпоставимо с това на диосмина, но ефектът му е по-продължителен.

ДИВ (“КОНСКИ”) КЕСТЕН

Семената на това добре познато парково дърво (Aesculus hippocastanum от сем. Конскокестенови – Hippocastanaceae) едва ли се нуждаят от представяне. Стандартизираният екстракт от тях съдържа 20% есцин – смес от сапонини с главен компонент бета-есцин, която проявява вазопротективно, съдосвиващо и противовъзпалително действие главно върху венозните съдове на долните крайници. Есцинът е и мощен антиоксидант, който предпазва капилярите, венозните клапи и съдовия епител от оксидативния стрес на свободните радикали, образуващи се в участъците, засегнати от целулита. Една от предпоставките за появата на целулит е изтичането на флуиди през стените на капилярите и ценно свойство на дивия кестен е именно заздравяването на капилярите.

 Клинични и лабораторни проучвания доказват, че есцинът засилва микроциркулацията, засилва интегритета на извънклетъчния матрикс, потиска възпалението, понижава оксидативния стрес и увеличава здравината на междуклетъчните връзки.

 Съчетанието на трите растителни екстракта може да намали появяването на “портокалова кожа” и да понижи степента при вече налични промени върху кожата. Особено ценна е тази терапия в съчетание със здравословна диета и оптимален двигателен режим – при заседнал начин на живот промените настъпват значително по-бавно и трудно.

 

За още по-голям ефект бих препоръчала и колаген и ела, Лято, готова съм за бронзов тен! 

Само сега!

Вземете пълния пакет фитопрепаратите готу кола, бодлив залист и див кестен в комбинация с 15% отстъпка!

Защото го заслужавате!

Write a comment