Здравословното отслабване – мисия възможна!

Здравословно отслабване

 

Въпреки възродяването на тенденцията да спортуваме активно и да отделяме време за движение, въпреки напредъка на науката за хранене и изобилието от все по-модерните и ефективни суплементи за редукция на излишна телесна маса, наднорменото тегло и затлъстяването са все по-значим и наболял проблем в съвременното общество. Според статистическите данни над 30 % от хората в България са с наднормено тегло, а за жалост тази “епидемия” засяга дори и децата.

Не е тайна за никого, че наднорменото тегло не е само естетичен проблем, а един от рисковите фактори за развитие на сериозни дегеративни заболявания. Наднорменото тегло в детска възраст увеличава значително риска от развитие на сърдечно съдови заболявания, диабет от тип 2, както и редица други автоимунни и дегеративни заболявания в зряла възраст…

Как да поддържаме добра форма и да съхраним здравето си?

От една страна, забързани в своето динамично ежедневие повечето от нас не могат да намерят време да се движат активно и да спортуват, от друга изобилието от изкушаващо вкусна, но изключително нездравословна и високо калорична храна обезсърчава всички наши опити на съпротива и проява на воля и ние често се отдаваме на неоправдани кулинарни пиршества – у дома, с приятели на ресторант или на почивка.

Резултатите- бавно, постепенно и най-вече трайно наддаваме на тегло и повишаваме индекса на телесна маса. Както вече изяснихме, естетическият аспект на наднорменото тегло е само едната страна на медала.

Ето защо, темата за редукцията на телесно тегло придобива все по съществена обществена значимост.

Манията за отслабване нараства със стряскащи темпове. Развиха се няколко нови индустрии, породени от търсенето на лесни и ефективни средства за загуба на телесна маса. Хранителни добавки, козметика и козметични процедури, гръмки обещания за вълшебни методи, които ще ни помогнат лесно да се отървем от натрупаните мастни тъкани.

Диетолози и нутриционисти се превърнаха в едни от най-търсените консултанти, а списъкът от варианти на бързи, лесни и мигновени диети е на практика безкраен.

За жалост, обаче, статистическите резултати не свидетелстват за особен напредък в борбата с излишните килограми, даже напротив, процентът на хората с наднормено тегло, включително и в най-ранна детска възраст, непрестанно нараства.

Резонен е въпросът можем ли наистина да отслабнем, да отслабнем и то здравословно?

Да, можем!

Но единственият начин да отслабнем трайно е да се откажем от диетите и да променим изцяло начина си на живот.

Здравословното отслабване е отговорът на наболелия проблем с масовото затлъстяване на съвременното общество.

Но какво е здравословно отслабване и с какво то е по-различно от диетите?

Здравословното отслабване е трайна умерена редукция на телесна маса, която не води до влошаване на здравословното състояние на индивида, както и до развитие на липси и дефицити на жизненоважни нутриенти.

За разлика от класическите диети, при здравословното отслабване тялото ни не гладува и намаляването на теглото не е за сметка на разградена мускулна маса или само и единствено загуба на телесни течности, а се постига трайна редукция на телесни мазнини, подобряват се жизнените показателни, повишават се нивата на енергия, подобрява не имунитета и като цяло има оздравяващ и подмладяващ ефект върху организма.

 

Как да отслабнем здравословно?

Няколко са основните правила и препоръки, които следва да съблюдаваме, ако искаме да постигнем успех и трайни резултати.

 

Първо – дайте си време!Приемете, че загубата на килограми няма да се случи да седмица, две, успокойте психиката и съзнанието си и се настройте за голямата промяна!

 

Второ – пожелайте промяната!Много хора твърдят, че имат желание да отслабнат, но когато се стигне до момента да положат нужните усилия, някак не проявяват достатъчно воля и постоянство или се отказват още след първите няколко дни.

 

Трето – променете начина си на живот! Всички се убедихме, че диетите могат да имат само временен и нетраен резултат и често застрашават нашето здраве. Ако искаме да отслабнем здравословно и трайно, то от нас се изисква не просто да се придържаме към определена ограничаваща диета, но и да предприемем стъпки към цялостна промяна на хранителните си навици.

 

Промяната!

 • Ревизирайте менюто си! Не се старайте да ограничавате калориите, по-скоро променете вида и състава на храните, които консумирате:
  • Преустановете консумацията на бяло брашно, бяла захар и рафинирана сол;
  • Изключете от менюто си консервираните храни – в тях, освен консерванти, честно има добавена захар и сол;
  • Изключете от менюто си пакетираните храни тип снаксове, бисквити, солети. Дори и да са обозначени с надпис здравословни, те често съдържат химични съединения от групата на глутаматите, които подобно на психотропни вещества водят до пристрастяване и ни карат да търсим отново и отново тази храна;
  • Преустановете консумацията на газирани напитки – независимо дали съдържат захар или подсладители;
  • Забравете за пърженето – приготвяйте храната си на пара, в умерена фурна или на слаб котлон без мазнина;
  • Заменете наситените и трансмазнини с есенциални ненаситени такива;
  • Откажете се от тежките десерти, вместо тях, ако почувствате нужда да си похапнете нещо сладичко – насладете се на парче тъмен шоколад или сушени плодове, без добавена захар;
  • Пийте много вода;
  • Увеличете консумацията на зелен чай;
  • Увеличете процента на сурови плодове, най-вече зеленчуци в менюто си;

 

 • Не пропускайте хранене. Ако се храним редовно и по-малко ще засилим своя метаболизъм. Както всички знаем метаболизмът е способността на тялото ни да трансформира поетите посредством храната ни калории в енергия. Хората с по-бърз метаболизъм могат да си позволят да консумират повече калории и да не наддават излишни килограми в сравнение с хората с по-бавен метаболизъм. Метаболитната скорост се забавя ако се храним нередовно, пропускаме хранения и/или се подлагаме на драстични диети и гладувания;
 • Закусвайте! Тук по принцип важи правилото, че с оглед здравословното отслабване не е добре да пропускаме хранене, включително и закуската си! Прескачането на закуската изпраща сигнали на тялото ви и то възприема, че сте подложени на глад. В отговор на това то преминава в режим на спестяване не енергия, като забавя метаболизма ви и увеличава инсулиновата секреция. При следващото ви хранене, ще увеличи скоростта на кръвната захар, намали усещането ви за ситост и ще огладнеете скоро след това. Повишеният апетит може да ви провокира и изкуши да посегнете към храна, която не можем да окачествим като здравословна и която в никакъв случай не е подходяща за постигането на вашата цел да отслабнете здравословно.
 • Хранете се бавно и на спокойно място. Отделете време за всяко хранене, насладете са на храната, дъвчете бавно и по много пъти, за да подготвите храната за храносмилателния процес;
 • Осигурете си достатъчно сън. Липсата на сън и на активна почивка отново е причина за наддаване на наднормено тегло, като следствие на промяна в синтеза на няколко хормона, отговорни за нивата на стрес и апетит на организма ви;
 • Спортувайте активно – повишете вашата двигателна активност и превърнете спорта в неразделна част от вашето ежедневие;
 • Практикувайте от време на време разтоварващи дни – определете един ден на седмица или на две, в който да сте само на вода или на плодове и зеленчуци;
 • Ограничете количеството на консумиран алкохол;
 • Поставяйте си малки цели и се радвайте на всеки успех! Например 3 килограма! Звучи доста по-лесно и мотивиращо от 10! След като ги постигнете- не пречи да си поставите за цел здравословно отслабване с още 3.
 • Овладейте стресът – той често е причина за необяснимо трупане на излишни килограми. Намерете начин да се разтоварвате и забавлявате –йога, танци, разходки в планината, а защо не и най-приятният начин да изгорим няколко калории – Любов!

 

Ако цялата тази информация ви се струва объркваща или просто се колебаете дали бихте се справили, потърсете помощ!

Когато колата ви се развали, се доверявате на специалист!

Храната е изключително значение за вашето здраве!

Отделете нужното внимание, воля и желание и ще се убедите, че здравословното отслабване не е химера, а напротив, може да бъде дори лесно и забавно, стига да сме достатъчно мотивирани и упорити!

Write a comment