video play

Йога – много повече от спорт, много повече от загуба на излишно тегло….

Йога и отслабване

Физическа активност е ефективна превенция срещу редица заболявания, съхранява здравето ни, предотвратява покачването на тегло, поддържа тонуса, енергията, забавя процесите на стареене и не на последно място – стяга и оформя тялото ни.

Когато сме изправени пред предизвикателството да се отървем от няколко излишни килограма и да постигнем мечтаното оптимално тегло, спортът и двигателната активност са от изключително значение!

Всъщност, всяка промяна в теглото ни се развива на фона на дисбаланс между количеството консумирана енергия под формата на калории, приемани чрез храна и количеството изразходвана такава – като енергията необходима за функционирането на нашите органи и системи, както и енергията, която изразходваме чрез движение и спорт.

Правилото е изключително просто. Ако искаме да свалим няколко излишни килограма, трайно и здравословно – следва да се уверим, че изразходваме с движение повече енергия или калории, отколкото консумираме с храната си на ежедневна база.

Проведени са редица изследвания, посветени на необходимата физическа активност, за да се предотврати натрупването на тегло. Макар да има разминавания в крайните оценки, всички специалисти до един са единодушни! Ако искате да отслабнете –движете се! Някои учени са по-умерени, според тях са достатъчни 150-250 минути на седмица с лека до енергична физическа активност с енергиен еквивалент от 1200 до 2000 kcal на седмица. Други препоръчват нива на физическа активност от 225 до 300 минути на седмица, за да се предотврати покачването на тегло. Ето защо, независимо в каква физическа форма сме, за да съхраним здравето и теглото си и да се предпазим от натрупване на излишно тегло, всички ние трябва да спортуваме активно.

Но какъв спорт да изберем? Ако не сме спортували активно, ако нямаме установени спорни навици и любими физически активности, може би йога е най-добрият избор за нас.

За да започнем да практикуваме йога не се нуждаем от никаква физическа подготовка, оборудване, също така не е задължително и да сме в добра физическа форма. Темпото, интензитета, продължителността и честотата на заниманията си определяме сами спрямо индивидуалните възможности на нашето тяло, както и времето, с което разполагаме.

За разлика от всяка друга физическа активност йога не е спорт. Йога е древно учение за здраве, йога е път  към нас, йога е хармония, баланс мир и любов!   Редовните практики ни помогат  да живеем по-дълъг и по-пълноценен живот, тъй като лечебните асани намаляват риска от множество здравословни проблеми, включително диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Освен това, ако практикуваме редовно, можем да запазим костите, ставите и мускулите си здрави и да се насладим на по-добър сън през нощта.

Също така, е по-малко вероятно да страдаме от когнитивни нарушенияи депресия.

Йога е ефективно методология за овладяване на стреса, успокояване на съзнанието, овладяване на емоциите и освобождаване на натрупаното напрежение и негативни вибрации и енергия.

За мен йога е здраве, йога е любов, йога е философия на живот!

Осъзнат живот, имаманентно съчетание на грижа към нас, към душата ни, приемане, прощаване, осъзнаване и благодарност!

С любов към нас!

Write a comment