video play

Алкалността! Ключ към нашето здрaве и сурово какао вместо кафе!

Декември е месец на равносметка и месец на резолюциите. Декември е месец на пожеланията и обещанията. Обещания най-вече към нас самите!

И кога ако не сега да вземем решение през идващата година да бъдем една идея по внимателни и по-отговорни към себе си и към своето тяло

Нова година означава, че е време за ново начало. Нека този януари имаме повод да променим хранителните си навици, за да подобрим и здравето си и да се чувстваме и изглеждаме по-добре. Ключът към успеха е да се направим промяна, която да е  едновременно управляема и устойчива. 

В този ред на мисли високо алкалният режим на хранене е отлично решение!

Повече от просто диета!

Напоследък високо алканият режим на хранене е изключително популярен и тренди. Все повече известни личности като Виктория Бекъм, Гуинет Палтроу вече са на вълната на високо алкалната диета… Но защо?

Ако се върнем няколко години назад в часовете по химия и се замислим какво означаваше терминът pH? Скала – между 0 (най-киселинна точка) и +14 (най-алкалната). Оптималното pH на тялото ни е 7.36, което е леко алкално. Алкалният режим на хранене се основава на подбора на храни в менюто ни, които помагат на тялото ни да достигне и поддържа балансирано ниво на рН, така че да съхраним своето здраве и да подсигурим оптимална телесна среда за протичане на жизнените ни фукнции. 

Проблемът е, че много от нашите храни са киселинни. С течение на времето прекoмерната консумация много киселинни храни потискат нормалната функция на тялото и имунната ни система, ние непрестанно се чувстваме уморени и ставаме все по-податливи към вируси, настинки и инфекции.

Придържането към алкален начин на хранене в действителност никак не е трудно. Необходимо е само 70 – 80 процента от храните ни (зеленчуци и бобови растения)  да са алкалнии 20 до 30 % киселинни (месо и въглехидрати).

Ето и някои ключови стъпки за поддържане на алкален начин на живот:

1. Увеличете приема на зеленчуци и плодове.

Пресните плодове, зеленчуци, корени, ядки и бобови растения алкализират тялото ни, така че увеличете количеството плодове и зеленчуци, които консумирате. Стремете да включите челенчуци към всяко хранене, както и и да поставите именно зеленчуците на фокус, а не месото или зърнените храни. Най-мощните алкаличиращи храни са тъмно зелените зеленчуци като  за тъмни или зелени зеленчуци като спанак, кейл, магданоч, рукула, листата на цвекло, авокадо, броколи, спанак, зеле, грах, боб и краставици. На върха на пирамидата на алкаността са тяхно величество пониците.

2. Намалете киселинните храни

Ако нямате желание, не е нужно да ги изключвате напълно, но опитайте да ограничите приема на месо, яйца, рафинирани захари, бяло брашно и млечни продукти.

3. Ограничете консумацията на алкохол

Повечето алкохолни напитки имат високо съдържание на захар и са силно киселинни. Отново, не е нужно пълно въздържание, няма лошо от време на време да се насладим на чаша от любимото си питие.

4. Пийте алкална вода

Питейната вода е жизненоважна за здравето ни и повечето от нас не пият достатъчно вода. Средната препоръчителна доза за оптималната хидратиратация на тялото е  осем до 10 големи чаши алкална вода на ден. Разбира се, тази норма варира в зависимост от нашия пол, възраст, килограми, физическа натовареност, климатични условия, здавословно състояние и др. 

Повечето чешмяна вода има рН от 6.5 до 7, докато алкалната вода има рН 9, което я прави по-добре при ребалансиране на киселинно-алкалните нива в тялото ни. Алкалните молекули на водата също са по-малки от тези на чешмяната вода. Това означава, че те проникват по-добре в тялото ни и ни оставят по-хидратирани от обикновената вода.

5. Изберете натурални напитки, повишаващи енергията

Забравете захарните и кофеиновите енергийни напитки. Изберете натурални алкализиращи енергийни напитки като челен чай, чай от мента, лимонена вода или пшенична трева като сок или добавка на прах, която може да очисти храносмилателната система, да стимулира метаболизма ни и да повиши алкалността на тялото ни.

6. Изпотявайте се

Упражнете най-малко 30 минути три до пет пъти седмично. Сред многото си предимства, упражненията помагат да се противодейства на киселинността в тялото ни, а потта извежда киселинността от тялото ни. Освен това, спортът и движението спомагат кръвта ни да се окислява и алкализира.

7. Търсете баланс

Стресът допринася за увеличаване киселинността на тялото ни и всеки сам следва да открие начини за  справяне с депресията. Медитацията, йога, дълбокото дишане и дългите разходки са чудесен начини за намаляване на стреса и повишаване алкалността наорганизма ни.

Освен че ни помага да намалим теглото си, алкалната диета може да ни направи по-енергични,  действа като ефективна превенция срещу диабет тип 2, остеопороза, бъбречни проблеми и други хронични заболявания. Повишавайки своята алкалност ние можем да намалим болката в ставите и  костите, кожата ви ще е по-свежа и сияйна, да забавим процесите на стареене и най-вече да се чувстваме и изглеждаме по-добре!

Най-важното и основно праволо за успех – Не бързайте!

Ако решите да повишите алкалността на своето тяло, започнете да правите малки допълнителни промени в начина си на хранене Най-вероятно ще успеете, ако увеличавате процента на алкална храна постепенно. 

И не забравяйте, всяка малка промяна е още една крачка към по-добро и дългосрочно здраве

Защото здрвето е вкусно!.

Write a comment