Хранене в студените дни за красота и силен имунитет

Бавно и неусетно и тази година се изтърколи и зимата е на нашия праг. Обзема ни трепетно коледно настроение и вълнение от предстоящите светли семейни празници. Много от нас пазят и Коледните пости, за да прочистят телата и душите си и дадат кратка почивка на храносмилателната си система от тежки и трудносмилаеми храни. Температурите осезаемо паднаха, дори ни зарадва и първият сняг. По време на студените месеци и грипния сезон, важно е да знаем как да се храним, за да поддържаме силна и устойчива имунната си система, за да останем здрави, да избегнем инфекции и не на последно място – да запазим красотата си!  Балансирано хранене с необработени храни Имате нужда от много хранителни вещества, като витамини А, С, D и Е, както и минерали от селен и цинк, както и от Омега 3, за да поддържате здрава имунната си система. Съсредоточете се върху консумацията на необработени храни, бобови растения, ядки и семена, както и много пресни плодове и зеленчуци. Суперхраните като пчелен прашец, гъби рейши и микро водорасли могат да ви дадат допълнителна енергия. Избягвайте преработени меса, пържени храни, безалкохолни напитки, преработени печени продукти или продукти с изкуствени подсладители или рафинирана захар. Тяхната прекомерна консумация потиска имунната система.

Приемайте много витамин C

Пресните плодове и зеленчуци са най-добрите ни източници на витамин С, които спомагат за укрепването на имунната ни система и поддържат здравето на тялото ни. Добри източници на витамин С през зимните месеци са цитрусови плодове, киви, червените чушки и тъмнозелени зеленчуци.

Гответе с лук, чесън, джинджифил, черен пипер, лют червен пипер, бахар, къри и куркума. Те съдържат ценни съставки, които помагат да се подсили имунната система.

Пийте много вода

Водата помага за производството на лимфа, която носи бели кръвни клетки и други клетки на имунната система. Да поддържате висока хидратация на тялото си е едно от най-хубавите неща, които можете да направите за здравето си. За още по-добър ефект,  добавете парче лимон, което ще ви осигури допълнителен витамин С.

Спете по 7-8 часа на ден

Известно е, че хроничната умора увеличава рисковете от заболявания. Тялото се подмладява и укрепва, когато е в покой. Ако можете, спете от 7 до 8 часа на ден, а ако е необходимо, вземете  си следобедна дрямка. Вашето тяло ще ви благодари.

Приемайте пробиотици

Известно е, че около 80% от нашата имунна система се намира в храносмилателната ни  система. Така че запазването на здравето на червата е много важно, за да се запази силна имунната система. Пробиотиците са добрите бактерии, които можете да си набавите от сурови и ферментирали храни, като сурово кисело зеле, туршии, кимчи и микроводорасли,  житна вода или под формата на добавки. Естествените ферментни ензими, които се синтезират в процеса на ферментиране имат изключително благотворен ефект както на умунната ни система, така и на метаболизма, подпомагат оздравителните процеси и са добра превенция за различни заболявания. Пробиотиците имат дотексикиращи и пречистващи функции за нашия храносмилателен тракт и способстват за развитието на естествена среда за синтеза на витамини в червата, най-вече на витамините от В групата. Научни изследвания доказват, че жизненоважният витамин B12 се произвежда от полезните бактерии в чревния тракт. Бактериите, отделяни по време на гниене, унищожават полезните такива и възпрепятстват синтеза на витамин B12. Гниенето в червата се появява от консумацията на топлинно обработени животински протеини, неправилно комбинация на храните и прекумерна консумация на преработени храни.

Ако е възможно, избягвайте антибиотиците

Доколкото е възможно, опитайте се да избягвате антибиотиците. Те атакуват полезни бактерии в храносмилателната система и потискат имунната система.

Ако имате грип или настинка, приемайте гореща вода с лимон, джинджифил и куркума. Можете също да си вземете ехинацея или цинк. Уверете се, че си набавяте големи количества витамин С и поддържате тялото си хидратирано. Ако приемате антибиотици или други лекарства, приемайте високо качествени пробиотици.

Тренирайте

Тренировките са не само чудесен начин да поддържаме добрата си физическа форма, но също така засилват имунната ни система, подобряват качеството на съня ни и правят тялото ни устойчиво към грипни състояния и настинки.

Приемайте витамин D

Витамин D е важен за укрепване на имунната система, така че се опитвайте да излизате на слънце всеки ден  за около 30 минути, без слънцезащитни средства, когато слънцето не е опасно. Ако не може да си осигурите 30 минути слънцестоене е добре през зимните месеци да се суплементирате с добавки витамин D.

Почивайте си, смейте се и се наслаждавайте на живота

Хроничният стрес и депресията могат да отслабят имунната система и да ни направят по-уязвими към заболявания. Важно е да отделим време,  да се забавляваме и да се наслаждаваме на живота!

Когато температурите започват да падат, шансовете за настинки се покачват. Поддържането на нашата имунна система в най-добра форма става още по-важно през това време на годината, тъй като нашата естествена защита срещу микроби, вируси и бактерии отслабва.

За щастие, консумирането на определени храни може значително да помогне. Ето и някои от силно имуностимулиращите храни, които може да включите във вашето меню:

Чесън

Чесънът се използва от хиляди години, поради многобройните си здравословни си ползи. Той може да укрепи имунната ни система, като помага да се поддържа баланса на клетките на тялото ни. Също така той стимулира производството на макрофаги и лимфоцити – два вида бели кръвни клетки, които атакуват нашествениците в тялото.

Джинджифил

Суперсилите на джинджифила са познати от хилядолетия в традиционната китайска медицина. Съвременните специалисти по хранене и холистична медицина също осъзнаха потенциала му като магическа храна, която може да успокои заболявания  от възпалено гърло до разстроен стомах. С трудно изборимите ползи си за здравето ни, не е чудно, че джинджифилът се радва на все по-голяма популярност в съвременната кухня.

Куркума, чай от лайка, богати на антиоксидантни плодове, сезонните кореноплодни зеленчуци и ферментирали храни… природата ни предлага изобилие от естествени имуностимуланти!

Всичко, което трябва да направим е да се храним разумно, балансирано и здравословно!

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

Write a comment