Здравословният начин на живот – най-добрият избор за постигане на идеално телесно тегло

Лесни навици, които може да възприемете веднага и да промените осезаемо вашето здраве, визия и себеусещане.

Хранете се разнообразно!

Здравето е в изобилието и разнообразието. Старайте се да включвате в менюто си богата, питателна, свежа и прясна храна, която да доставя на тялото ви всички жизненоважни нутриенти, витамини и минерали. Избирайте храни с минимална обработка, по възможност без добавени консерванти, овкусители, подобрители, сол и захар. Консумирайте възможно най-много сурова храна, като задължително предварително накисвате в студена вода и след това старателно измивате всички плодове и зеленчуци. Набавяйте си разнообразни източници на чист, растителен протеин, бавни въглехидрати, полезни мазнини и фибри.

Хапвайте плодове преди храненията

Създайте си навик да ядете плодове най-малко 30 минути преди всяко хранене, тъй като плодовете могат да се усвояват бързо. Яденето на плодове на празен стомах детоксифицира тялото и ви кара да ядете по-малко. Не консумирайте плодове за десерт, изчакайте поне два часа след основното ви хранене, за да подсигурите ефективно действие на храносмилателната си система. Не забравяйте, че фрешът е плод и не го консумирайте с основната си храна.

 

Дъвчете храната си добре

Проучвания доказват, че ако отделим повече време в дъвчене на храната си, вероятно ще консумираме по-малко калории. Дългото дъвчене предотвратява прекомерното хранене, защото дава на мозъка допълнително време, за да получи сигнали от стомаха, че е пълен. То също улеснява правилното храносмилане, тъй като в слюнката се съдържат важни храносмилателни ензими. Бих ви препоръчала да дъвчете всяка хапка поне 35 до 50 пъти.

Избягвайте да преварявате или препичате храната

Прекомерната термична обработка на храната значително намалява  хранителните й качества. Ако системно лишавате тялото си от хранителни вещества, ще чувствате постоянен глад  и има риск да посегнете към нездравословна храна.
Добро решение е да увеличите консумацията на сурови храни. Ако все пак предпочитате термично обработена храна, то избирайте такава, приготвена  на ниска температура или на пара.

Винаги закусвайте

Погрешно е  схващането, че пропускането на закуската е начин да се намалят калориите и да се загуби тегло. Закуската е най-важното хранене на деня и не трябва да се пренебрегва. Когато прескочите закуската си, започвате да се чувствате изключително гладни, докато дойде време за обяд и има риск да преядете и да изберете нездравословни, но изкушаващо вкусни опции при следващото хранене. Липсващата закуска също така забавя метаболизма ви и възпрепятства отслабването. Ето защо, винаги яжте своята закуската в рамките на един час след ставане от сън.

Приключете с вечерята два часа преди лягане

Късното ядене трябва да се избягва, тъй като е вероятно да натрупате  излишни килограми. Всъщност, трябва да ядете последното си хранене два часа преди сън, за да има достатъчно време тялото да приключи процеса на храносмилане. Билковият чай е добра алтернатива да задоволите глада си непосредствено преди сън и да изключите от ума си идеята за късно похапване след вечеря.

Спете достатъчно

Сънят се смята за дар на природата, който подхранва ума, особено след  края на един труден работен ден. Значението на съня не може да бъде пренебрегнато, когато става въпрос за ускоряването на загубата на тегло. Докато спим, тялото ни работи, за да регулира системите на организма ни и да излекува всякакви клетъчни промени, причинени от стрес и натоварване през деня. Дори храносмилателната система се стреми да обработва храната, метаболизира въглехидратите и разгражда мазнините. Лишаването от сън води до промени в нивата на хормоните, особено в кортизола и инсулина. Кортизолът регулира метаболизма на захарта, мазнините, протеините, минералите и водата, а инсулинът е отговорен за съхранението на кръвната захар и мазнините. Липсата на сън задейства производството на кортизол и води до повишаване на нивата на инсулина, което прави още по-трудно загубата на тегло. По този начин, добрият нощен сън може да ни помогне за намаляване на излишното тегло.

Пийте достатъчно вода

Пиенето на достатъчно вода е ключът към здравословния начин на живот. Консумацията на студена вода повишава метаболизма ни, тъй като тялото ни ще работи по-усилено, за да загрее течността, което ще доведе до изгаряне на повече калории. Водата поддържа тялото ни хидратирано и помага да се освободят мускулно-изграждащите хормони и токсини в него.

Пийте зелен чай

В допълнение към водата, зеленият чай е също чудесен катализатор на нашия метаболизъм. Проучванията показват, че редовната консумация на зелен чай може да доведе до изгаряне на 400 допълнителни калории за една седмица. Също така, зеленият чай е мощен имуностимулатор и притежава  завидна антиоксидантна сила.

Ходете

Ходенето се счита за добра тренировка, когато става дума за намаляване на излишното тегло. Специалистите препоръчват  10 000 стъпки на  ден за добри резултати.

Смейте се

Смехът се смята за най-добрият начин да отслабнете без диета. Кикотенето увеличава сърдечния ритъм, циркулацията на кръвта и тонизира коремните мускули,като по този начин осигурява естествена кардио тренировка на нашето тяло. Сърдечният смях пет пъти на ден има същите предимства като 10 минути гребане на лодка. Десет до петнадесет минути силен смях могат да изгорят 50 калории, което се равнява на до 2 килограма, изгубени на година.

 

Дишайте правилно

Правилното дишане може да ни помогне да изгорим повече калории. Диафрагменото дишане е правилният начин на дишане : през носа и през устата.Пълното диафрагмено дишане изгаря повече калории и тонизира мускулите на корема, като активно ги натоварва и доставя повече кислород в кръвта и мускулите, увеличавайки нашата издържливост и виталност.

Диетата не е единствената възможност да отслабнем, даже напротив, повечето диети изобщо не действат. Не става дума само за това, какво ядем, а как ядем. Вместо да се лишаваме от храната, която обичаме и да слабеем, подлагайки се на глад, може просто да се храним съзнателно и умерено и не само да постигнем, но и да поддържаме идеалното си тегло. Готовността ни да променим начина си на живот е нашият ключ към успеха и мечтаното здраве и тяло!

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment