Диета или хранителен режим

След години наред на обсебване от  манията за загуба на тегло, когато първоначално бяха на мода диетите с храни бедни на мазнини, последвани от безапелатиния бум на нисковъглехидратните диети, напоследък сме свидетели на все по-разумен подход в борбата с излишните килограми и все по-голяма популярност на здравословния начин на живот и хранене за сметка на изтощителните драстични диети.

Изобилстват книгите, посветени на бързите диети за отслабване, нискокалоричните храни, храните без съдържание на мазнини и захар, но те, за жалост, не променят нищо в полза на  статистиката за масовото надмормено тегло на по-голяма част от населението в развитите страни. Още по-опасно, рекламнитете блокове изобилстват от примамливи предложения за бърза, ефективна и на практика без усилия загуба на излишна телесна маса – само с помощта на вълшебни хапчета, които не само подтискат апетита, но и отвеждат мазнините от тялото ни и ни правят да изглеждаме не само по-слаби, но също така по-свежи и по-млади! В действителност повечето от тези препарати не само не са ефективни и не водят до така желаните резултати, но и представляват реална заплаха за нашето здраве!

Бумът на здравословните, балансирани диети и  интересът към биологичните храни, изместват тенденцията на забранените вредни храни. Колко по-лесно и в пъти по-приятно е да мислим за изобилието от вкусни храни, които можем да си похапваме, отколкото да се тормозим от мисълта за забранените ни няколко и без това вредни храни, водещи до бързо трупане на телесна маса.

Диетата е свързана не само с редукция на тегло! Диетата е свързана с недохранване и развитие на липси и дефицити на клетъчно ниво! Да, диетата води само до временна загуба на телесна маса, главно за сметка на вода и мускулна маса! Точно обратното! Балансираният хранителен режим за отслабване трябва да е пълоценно съчетание от полезни храни и всички жизненоважни макро и микро нутриенти, като: вода, зеленолистни, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бавни въглехидвати, полезни мазнини и чист протеин, за да поддържаме добър хранителен баланс и оптимално здраве, въпреки загубата на тегло. Когато драстично намалим приема на калории ще отслабнем, но когато диетата не включва основни хранителни вещества, тя може да отключи редица здравословни проблеми като: анемия, оток на долните крайници, загуба на мускулна маса, слабост, неврологични дефекти, замайване, раздразнителност, летаргия и депресия. Освен това, когато започнем да гладуваме, тялото ни автоматично забавя метаболизма си и снижава жизнените си функции, като изгаря калориите много по-бавно.  Недохранването от своя страна може да доведе до недостиг на жизненоважни хранителни вещества.

Активните тренировки не само значително повишават ефекта на хранителния режим целящ загуба на излишна телесна маса, но и ни помагат да изградим атлетично и хармонично оформено, стегнато тяло. Следователно най-ефикасен и здравословен е  този режим, който представлява своеобразно съчетание на  балансиран начин на хранене и умерена физическа активност.

Вярвам, че да се научим да се храним добре в съвременното общество е по-скоро изкуство, отколкото наука. Изборът на това, което ядем трябва да е внимателно балансиран между вкуса, хранителните качества и начина, по който храната ни кара да се чувстваме. Диетата като цяло е ограничаваща, води до лишения, глад, стрес и депресия, докато здравословният хранителен режим е изобилие от здравословни алтернативи, обогатява хранителната ни култура и подобрява хранителните ни навици, като по този начин увеличава и шансовете ни за успех в борбата с наднорменото тегло!

 

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment