Полезните свойства на краля на зеленолистните – кейл и хранителната стойност на неговите кълнове

 

Кейлът, наричан “кралят на зеленолистните ” или “хранителна електроцентрала” съвсем не случайно. Кейлът определено е една от най-здравословните и най-питателни растителни храни и безспорно е суперхрана!
Той абсолютно разбива конкурентите си от гледна точка на лутеина – мощен антиоксидант, който предпазва зрението. Изключително е богат и на антиоксидантите бета каротин, витамин С, както и различни флавоноиди и полифеноли. Кейлът има много по-високо съдържание на витамин С отколкото повечето зеленчуци, съдържа 4.5 пъти повече витамин С от спанака и е сред най-добрите източници на витамин С в света. Чаша суров кейл съдържа повече витамин С отколкото цял портокал!
Нещо повече! Освен многобройнити си здравословни ползи, кейлът ни помага да детоксикираме oргaнизмa си и да се отървем от излишните килограми!

Предлагам ви десет от най-популярните здравослoвни ползи на кейла и вярвам, че ще успея да ви убедя да добавите тази супер храна към менюто си, ако вече не сте го направили.

1.  Кейлът има ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри и има нулева мазнина.

Една чаша кейл съдържа само 36 калории, 5 грама фибри и 0 грама мазнини. Той  чудесно  подпомага храносмилането с голямото си съдържание на фибри. Богат е на много хранителни вещества, витамини, фолиева киселина и магнезий.

2. Изобилства от желязо

На единица калория, кейлът съдържа повече желязо в сравнение с говеждото месо. Желязото е от съществено значение за доброто ни здраве, като образуването на хемоглобин и ензими, пренасянето на кислород в различни части на тялото, растежа на клетките, правилната чернодробна функция.

3. С високо съдържание на Витамин К

Консумирането на храни  с високо съдържание на витамин К може да помогне за предпазване от различни ракови заболявания. Също така, витамин К е необходим за нормалното костно здраве и кръвосъсирване. По-големите нива на витамин К могат да помогнат на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер.

4. Пълен с мощни антиоксиданти

Антиоксидантите, като каротеноиди и флавоноиди, предпазват от различни видове рак.

5. Притежава силни противовъзпалителни свойства

Една чаша кейл е пълна с 10% от дневното количество омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата срещу артрит, астма и автоимунни заболявания.

6. Помага на сърдечно-съдовото здраве

Консумирането на повече кейл може да помогне за понижаване нивата на холестерола.

7. С високо съдържание на Витамин A

Витамин А е чудесен за нашето зрение, кожа, както и за предотвратяване на рак на белия дроб и устната кухина.

8. С високо съдържание на Витамин  C

Витамин C е много полезен за имунната система, метаболизма и хидратацията.

9. С високо съдържание на калций

На количество калории, кейлът има повече калций от млякото, което спомага за предотвратяване на костната загуба, предотвратява остеопорозата и поддържа добър метаболизъм. Калцият също така е полезен за поддържане здравето на хрущялите и гъвкавостта на ставите.

10. Детоксикира тялото

Кейлът е богат на фибри и сяра, които са чудесни за детоксикация на тялото  и за поддържане на здрави черен дроб.

Xранителната стойност на кълновете от кейл

Кълновете от кейл са добър източник на витамин С, фолиева киселина, калций и калий. Само 30 грама от тези кълнове съдържат двойно повече количество витамин В6 и два пъти по-голямо количество витамин С от кълновете на брюкселско зеле.

Най-добре консумирайте кълновете като предястие, като добавка към салатата или в своето смути. Също като самия кейл, те изобилстват от витамини, минерали, биофлавониди и имат силно детоксикиращо, имуностимулиращо и антираково действие.

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

Write a comment