Здраве и силен имунитет през есента -част 2

Както ви обещах, споделям още няколко полезни съвета как да съхраним здравето и повишим имунитета си през златната есен.

9. Увеличете приема на цинк

Цинкът може да облекчи бързо симптомите на настинка и грип, тъй като подпомага естествената функция на нашите защитни клетки -“естествени убийци “. Този мощен минерал намалява тежестта на настинката и дори може да намали с няколко дни неразположението ни. Известен със сподобността си да подпомага оздравителните процеси и зарастването на раните, цинкът е от съществено значение за производството на ензими и клетки, които се борят с инфекциите. Съдържа се е в много храни като тиквено семе, кашу, какао на прах, бадеми, нахут и др.

10. Увеличете приема на селен

Увеличете приема на селен като консумирате бразилски орехи. Той помага на белите кръвни клетки да произвеждат цитокини, които помагат да се преборим ефективно с вирусите и заразите!  Ако имате недостиг, може да вземете този ценен минерал селен и на добавка.

11. Почивайте си

Сънят е важен за здравето ни, тъй като ни дава време да презаредим батериите си и да възстановим клетките си. Когато не спим достатъчно или сме лишени от висококачествен сън ставаме по-податливи за инфекции, тъй като тялото ни няма силата да се бори с бактериите и вирусите. Проучвания сочат, че редовното пропускане на няколко часа сън намалява броя на нашите защитни клетките, отговорни за имунитета и резиствентността ни към заболявания и инекции.

12. Грижете се за здравето на червата

Всички се нуждаем от пробиотици, за да сме здрави, тъй като 70% от имунната ни система се намира в червата. Полезните бактерии, които могат да облекчат възпалението и тежестта на настинките, можем да открием най-вече във ферментирали храни – кисело зеле, маслини, комбуча, хляб с квас. Бих препоръчала  поне един курис прием на пробиотици на добавки през студените месеци.

13. Намалетe консумацията на захaр

Избягвайте най-вече рафинираната захар и бялото брашно. Прекомерният прием на захар може да потисне активността на нашата имунна система. Ако сте пристрастени към храни с високо съдържание на захар, сега е подходящото време в името на здравето си да се опитете да преодолеете тази си зависимост, като разнообразите менюто си с богато изобилие на сладки есенни плодеве, като грозде, райска ябълка, круши, които от една страна ще задоволят глада ви за сладки храни, от друга ще заредят тялото ви с изобилие от позлезни минарали  и витамини и най-важното няма да се отразят негативно нито на здравето ви, нито на фигурата ви.

14. Увеличете приема на храни, богати на антиоксиданти

Биофлавоноидите са антиоксиданти, които стимулират функцията на имунната система, като подобряват действието на витамин С. Можем даги открием в магданоза, лука, горските плодове, какаото, черния чай и цитрусовите плодове.

15. Използвайте имуностимулиращи билки

 Aстрагалът и гъбите Рейши са чудесни за изграждане на силен имунитет, който ни е особено нужен през студените месеци. Други растения,които могат да се приемат при първите признаци на настинка включват: андрографис , ехинацея и бъз. Тези билки, обаче могат да бъдат противопоказни при хора с автоимунни заболявания.

16. Приемайте витамин D

Слънчевият витамин D повишава активността на имунната ни система и спира сезонните настинки. Витамин D също така  регулира нивата на калций и фосфор в организма и подобрява здравето на костите.

17Освободете се от негативността

Задържането и потискането на негативни емоции, неизказани обиди, горчилка  нанасят физически и психологически вреди, каито понякога водят до отслабване на имунната ни система, вследствие на стрес и нарежение.

18. Откъснете се от миналото

Сега е перфектното време да се откъснем от спомени, хора или преживявания от миналото, към които все още сме прекалено привързани. Време да престанем да преживяваме миналото. Даряването на дрехи, книги и други битови предмети, които вече не използваме е също вдъхновяващо и зареждащо! Освободете дома, съзнанието и сърцето си доброто, новото и красивото, което предстои да се случи в живота ви!

19. Живейте в хармония със сезона

Тъй като сезонът се променя, направете и вие различни избори и промени в начина си на живот. По-кратките дни и по-дългите нощи са перфектното извинение да отделим време наистина да се вгледаме в себе си и да се погрижим за себе си. Използвайте тази есен като идеалното време посветено само на вас, поглезете се! Прекарайте известно време, почивайки си у дома, с чаша топъл чай, облечете любимата си пижама, гледайте филми,четете любими книги и се наслаждавайте на ранните нощи.

Есента е  подходящо време да забавим малко ритъм  и да се вгледаме във вътрешното си „аз”. През този сезон се погрижете за себе си, като консумирате пресни сезонни храни и живеете в хармония с природата.

Надявам се тези съвети да ви помогнат да останете силни и здрави!

 

Write a comment