Аронията – природен лечител

 Тези малки, тъмни и вкусни плодове са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, витамин С и антоцианини (водоразтворими цветни пигменти) и притежават редица изключителни ползи за здравето. Някои от най-впечатляващите ползи на аронията включват способността й да подобри храносмилането, да предпазва тялото от свободните радикали, да помага за загубата на тегло, да намали възпаленията, да укрепва имунната система, да предотврати диабета, да подобри здравето на очите, да забави ефектите от стареенето, да предотврати развитието на рак, да понижава кръвното налягане.

 Мощен антиоксидант

Аронията има най-високата концентрация на антиоксиданти в сравнение с всички останали плодове. Това определено е едно от  най-важните предимства на аронията. Тя е пълна с десетки антиоксиданти, които укрепват здравето ни чрез премахване на свободните радикали от кръвта, кожата, очите, органите и тъканите ни, които карат здравите ни клетки да мутират.

Поддържа здравето на пикочните пътища

Втората голяма полза от консумирането на арония е поддържането на здравето  на уринарния тракт. Инфекции на пикочните пътища се развиват при милиони хора по света. Известно е, че червените боровинки помагат в борбата с инфекциите на пикочните пътища, но редица  проучвания доказват, че плодовете от арония са пет до десет пъти по-ефективни от тях, поради по-високата доза на хининова киселина в тях, за която е доказано, че предотвратява такива инфекции. Аронията помага да се предотвратят и лекуват инфекции на пикочните пътища и да се поддържа тяхното добро здраве.

Подобрява кръвообращението и укрепва кръвоносните съдове

Аронията подобрява кръвообращението, подсилва кръвоносните съдове и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Свободните радикали са причина за различни заболявания в организма ни и аронията може да предотврати образуването на тези радикали, като по този начин предотвратява заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Зрелите плодове от арония съдържат голямо количество феноли, които дезинфекцират кръвта и тялото ни, ускоряват зарастването на раните, отстраняват токсините от тялото, намаляват възпаленията, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и предотвратяват запушването им. Любопитен е фактът, че много изследвания върху здравословните свойства на  аронията са направени  именно в България.

Балансира  нивата на кръвното налягане

Аронията помага значително за поддържането на кръвното налягане в нормални граници. Известно е, че плодовете с тъмна пигментация предотвратяват спазмите в кръвоносните съдове, поддържайки кръвното налягане далеч от опасните нива. Препоръчвам сок или чай от арония на всеки, който има проблеми с кръвоносната система и кръвното налягане. Фибрите и различните антиоксиданти в нея помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол и за изчистване на свободните радикали от тялото.

Превенция и помощ при лечение на диабет 

Фибрите в аронията  спомагат за регулирането на инсулина, който от своя страна помага да се поддържат в нормални граници нивата на кръвната захар и предпазва от рязко спадане и покачване на захарта, което е опасно за диабетиците. Аронията е много полезна за хора, които искат да предотвратят развитието на диабет, а също така помага на диабетиците да контролират болестта. Проучване проведено в Медицински университет в Пловдив през 2002г., установява, че сока от арония е “ценно допълнение” към лечението на пациенти с диабет. Сокът от арония може да бъде полезен за превенция и контрол на диабета.

Помага за доброто храносмилане

Аронията е с високо съдържание на диетични фибри, което означава, че те улесняват храносмилането като допринасят за ефективното преминаване на храната през червата. Фибрите могат да помогнат за премахване на запек, диария, спазми, подуване на корема и общ дискомфорт на стомаха. Органичните съединения, съдържащи се в аронията предпазват червата от опасни бактерии, благодарение на естествените им имуномодулиращи и антиоксидантни свойства.

Подсилва имунитета

В аронията има значително количество витамин С, който стимулира активността на белите кръвни телца и също така е важен компонент в производството на колаген. Колагенът е неразделна част от растежа и възстановяването на новите тъкани, органите, кръвоносните съдове и клетките, докато белите кръвни телца подсилват имунитета.

Поддържа здрави очите

Аронията, освен всички други здравословни ползи, осигурява добра защита на очите ни. Този супер плод съдържа голямо количество каротин, който предпазва клетките от увреждане и очите от образуването на катаракта (перде на окото). Каротинът е един от най-мощните антиоксиданти и аронията изобилства от него!

Поддържа здрава кожа

Аронията съдържа редица компоненти, които могат да подобрят здравето и външния вид на нашата кожа. Оксидативния стрес засяга кожата с възрастта, което води до образуване на бръчки, възрастови петна и по-силно изразени дефекти и белези по кожата. Антиоксидантите в аронията могат да предотвратят тези симптоми, характерни за хората в напреднала възраст, и поради стягащите си свойства, действително могат да стегнат кожата и да ни върнат години от външния вид!

Противовъзпалителни свойства, потиска вирусите

Ако си похапвате редовно арония, можете да сте сигурни, че настинки и грип трудно ще ви повалят! Тя се бори с бактерии и вируси и засилва имунната ни система. Българско проучване върху анитвирусните свойства на сока от арония от 1994 показва, че сокът, поради неговите флавоноиди, има противовъзпалителни свойства. Аронията има пряко въздействие върху грипните и бактериални инфекции в червата и дихателните пътища, което я прави прекрасна превантивна мярка по време на грипния сезон и чудесна лека закуска ако почувствате,че се разболявате.

Антиканцерогенни свойства 

Аронията притежава анти-канцерогенни свойства. Тези черни плодчета влияят доста ефективно върху рака, особено на рака на дебелото черво.

 Помага за загубата на тегло

Аронията е с ниско съдържание на калории и мазнини, но съдържа диетични фибри и е богата на хранителни вещества.Този чудесен плод помага за регулиране на теглото. Освен това, аронията ни помага да не натрупваме мазнини около корема, проблем, с който много хора се сблъскват постоянно. Допълнителна полза от включването на арония към нашето хранене, е че подобрява нивата на холестерола, като помага на организма да произвежда „добър” холестерол.

 

Тези тъмни и вкусни плодчета са наистина една от най-добрите здравословни храни, които природата може да ни предложи, а ползите за здравето от тези супер плодове са безкрайни. В допълнение към всички ползи, които споделих с вас, е и възможността им да  възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци в тялото и ранния процес на атеросклероза. Аронията може да помогне и за подобряване на паметта!

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

 

 

Write a comment