Тиквата – истинско сърковище за нашето здраве

Тиквата е изключително богата на хранителни вещества, пълна е с витамини и минерали, а освен това, е и с ниско съдържание на калории. Една чаша тиква ни осигурява над 100% от дневните ни нужди от витамин А, 20% от препоръчителната дневна стойност на витамин С, 10% витамин Е, рибофлавин, калий, мед и манган, 5% тиамин, В-6, фолиева киселина, ниацин, желязо, магнезий и фосфор. Калият, съдържащ се в тиквата, може да има положителен ефект върху кръвното налягане, а нейните антиоксидантите и витамините могат да предотвратят появата на дегенеративни увреждания на очите. Ненарязаната тиква трябва да се съхранява на хладно и тъмно място до 2 месеца. Тиквеното пюре може да се използва като заместител на маслото или олиото в рецепти за печене.

Ето и някой от най-важните здравословни ползи от тиквата:

  • Поддържа остро зрението

Прекрасният оранжев  цвят на тиквата идва от голямото количество бета-каротин в нея, който се превръща във витамин А в организма ни. Витамин А е от съществено значение за здравето на очите ни и помага на ретината да абсорбира и обработва светлината. Една чаша тиква съдържа над 200% от препоръчителния дневен прием на витамин А, което я прави изключителна за здравето на очите ни.

(Тиквата съдържа също така лутеин и зеаксантин – два антиоксиданта, за които се смята, че помагат за предотвратяване на катаракта и дори могат да забавят развитието на дегенерация на макулата.

  • Помага за загубата на тегло

Тиквата е често пренебрегван, но много богат източник на фибри. С цели 7 грама фибри и само 49 калории на една чаша, тя създава чувство за ситост за сметка на много малко калории. Само за сравнение, имайте предвид,ч че 7 грама фибри са повече от фибрите, които бихме получили от 2 филии пълнозърнест хляб!

  •  Тиквеното семе понижава лошия холестерол

Ядките и семената, включително и тиквеното семе, са естествено богати на растителни химикали, наречени фитостероли, които редица проучвания доказват, че понижават “лошия” холестерол.

  •  Намалява риска от развитие на рак

Подобно на оранжевите си другари: сладките картофи и морковите, тиквите се славят с антиоксидантния бета-каротин. Бета-каротинът е чудесен за нашите очи и кожа, но знаете ли за какво още е полезен? Борбата с рака. Редица изследвания, публикувани в американския National Cancer Insitute показват, че хората, които имат богата на бета-каротин диета, е възможно да имат по-малък риск от развитие на някои видове рак, включително рак на простатата и белия дроб.

  • Защитава кожата и поддържа младостта й

Тиквата е богата на растителните пигменти каротеноиди, които неутрализират свободните радикали и могат да помогнат за поддържането на гладка кожата ни, без бръчки. Бета каротинът в тиквата запазва младостта на кожата ни като ни помага да се предпазим от причиняващите бръчки ултравиолетови лъчи (слънцезащитните кремове са задължителни обаче).

  •  Тиквеното семе може да подобри настроението

Тиквените семки са богати на аминокиселината триптофан, която е важна за производството на серотонин, който играе много важна роля за нашето настроение.

  •  Помага след тежка тренировка

 Малко повече калий помага да се възстанови балансът на електролитите в организма след тежка тренировка и поддържа мускулите да функционират на оптимални обороти.

  • Укрепва имунната  система

Тиквата е перфектната храна за предстоящия сезон на настинките и вирусите. Редовната консумация на тиква ни помага да предотвратим редица заболявания и да подобрим имунната си система. Голямото количество на витамин А в нея помага на нашето тяло да се бори с инфекции, вируси и инфекциозни заболявания. Тиквеното масло пък помага при борбата с различни бактериални и гъбични инфекции. Освен това, тиквата е пълна с почти 20% от препоръчителния дневен прием  на витамин С, което ни помага да се възстановим по-бързо от настинки.

 

Много са начините, с които да включим  тиквата в храненето си стига да използваме въображението си. Тя е прекрасно допълнение към десерти, супи, салати и дори може да е перфектен заместител на маслото. Аз лично я консумирам като основа за моето смути, салата или просто под формата на фреш!

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

Write a comment