Бъз – природното лекарство при настинка и грип

Многобройни са ползите за здравето на бъза: облекчава симптомите при настинка, грип, проблеми със синусите, възпаления, хронична умора, алергии, запек, стимулира имунната система, предпазва от бактерии и инфекции, понижава кръвната захар, спомага за загубата на тегло, понижава  кръвното налягане, подобрява храносмилането и забавя развитието на рака. Установено е, че когато екстрактът от бъз се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите на грип или простуда, значително намалява тяхната продължителности се осезаемо се облекчават техните симптоми. Когато става дума за антиоксидантна сила, бъзът е с по-високо съдържание на  флавоноиди, отколкото сините боровинки, червените боровинки, годжи берито и къпините! Бъзът е богат и на хранителни вещества: минералите -желязо, калий, фосфор и мед, както и витамините – А, В, С, протеини и диетични фибри.

Представям ви основните здравословни ползи на „сандъка с лекарства”:

1.Облекчава симптомите при грип и простуда 

Бъзът е отличен стимулант на имунната система. Той има антибактериални и антивирусни свойства и се използва за предотвратяване на грипа по време на грипни епидемии. Съдържа антоцианидини (флавоноиди), за които е известно, че имат имуностимулиращи свойства. Екстрактът от бъз е ефективен за лечение както на симптомите на настинка, така и на грип.

2. Помага при инфекции на синусите. С анти-възпалителните и антиоксидантните си свойства, бъзът може да помогне за изчистване на синусовите инфекции.

3. Естествен диуретик. Бъзът  насърчава уринирането и подобрява перисталтиката на червата

4. Облекчава алергии. Тъй като алергиите се предизвикват от свръх реакция на имунната система, както и от възпаления, то способността на бъза да подсили имунната система и да успокои възпаленията може да спомогне и за облекчаване на алергиите.

5. Би могъл да помогне предотвратяване и развитие на рак. Екстрактът от бъз е богат на антоцианини и притежава широк спектър от терапевтични и анти-канцерогенни свойства.

6. Улеснява храносмилането. Въпреки че повечето плодове и зеленчуци ни осигуряват дневната доза фибри, малко плодове могат да ни осигурят  повече от 40% от препоръчителните дневни нива на фибри в една порция! Бъзът е пълен с диетични фибри, които могат да помогнат за елиминиране на запека, намаляване на излишните газове и като цяло да подобрят здравето на нашата храносмилателна система.

7. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на фибри  помагат да се премахне излишният холестерол от организма ни и да се стимулира “добрият” холестерол, от който тялото ни се нуждае. Така се намаляват рисковете от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

8. Подобрява  здравето на дихателните пътища. Когато става дума за облекчаване на възпалено гърло, кашлица, студ, бронхит или друг проблем, който засяга дихателната система, сокът от бъз може да бъде най-добрият ни избор и съюзник.

9. Понижава нивата на кръвната захар. Екстрактът от цвета на бъз стимулира метаболизма на глюкозата и отделянето на инсулин, което понижава нивата на кръвната захар. Някои от активните антиоксидантни съставки на бъза оказват директно действие върху панкреаса, като регулират нивата на инсулин и глюкоза, и така помагат на диабетиците и на хората, предразположени към диабет да избегнат развитието на тази коварна болест.

10. Подобрява състоянието на костите. Докато антиоксидантите и противовъзпалителните вещества в бъза, могат да спомогнат за облекчаване на болката в ставите и възпаленията, то високите нива на основните минерали в него спомагат за подобряване на здравината на костите и развитие на нова костна тъкан.

11. Допринася за здрава кожа. Бъзът се използва в козметиката, защото биофлавоноидите в него играят много важна роля за здравето на кожата. Антиоксидантните му свойства, комбинирани със значителните  му нива на витамин А, правят бъза перфектен за предотвратяване или намаляване на бръчките, за избледняване на възрастовите петна и като цяло за подобряване на блясъка и тонуса на най-големия и най-видим орган на тялото ни!

12. Помага за загубата на тегло. С високото си ниво на диетични фибри, съчетано с метаболитно-ускоряващия ефект от витамините и минералите в него, бъзът е отлично помощно средство за отслабване. При консумацията му, фибрите в него ни придават усещане за ситост, а ниското му съдържание на калории не влияе върху натрупването на килограми, като същевременно получаваме десетки ползи за здравето си!

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

 

Write a comment