Змийския плод и неговите ползи

Представям на вашето внимание още един малко познат, но интересен  и изключително здравословен плод. Този път ви пренасям в Индонезия и Малайзия, за които е характерен екзотичният плод салак. Той  може да бъде открит да расте в Бали, Тайланд и Индия. Салакът е  известен още като змийски плод, заради интересната му кожа. По размер и форма наподобява на зряла смокиня, но е с остър връх и кафява люспеста кожа. Консумира се като се разчупи върхът и се отстрани кожата. Той има чиста текстура и сладък вкус, което го прави страхотен  избор за плодова салата. Използва се и в супи, кремове и може да бъде захаросан или изсушен.

Салакът е богат на протеини, бета-каротин, витамин С, диетични фибри, желязо, калций, фосфор и въглехидрати, които са чудесни за поддържане на цялостното здраве. Змийският плод съдържа големи количества бета-каротин, който е мощен антиоксидант и спомага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, може да ни предпази от сърдечен удар и дори рак. Освен това, той съдържа 5 пъти повече бета-каротин в сравнение с динята и мангото.

Eто и някой от най-известните ползи на змийския плод:

  1. Поддържа здравето на очите

Змийският плод се счита за доста полезен за здравето на очите. Салакът съдържа бета-каротин, който е чудесен за очите. За всеки, който иска да поддържа очите си здрави, но му е омръзнало от непрестанното консумиране на сок от моркови, предлагам още една възможност – може да замените сока от моркови със сок от салак. Така че, включването на змийския плод в храненето ви е един от лесните и вкусни начини да си набавите необходимото количество бета каротин.

  1. Облекчава стомашни проблеми

Змийският плод е богат на хранителните вещества калций, танин, сапонин, флавоноид и бета-каротин, които са особено значими за нашето здраве. Танинът например лекува диария. Освен това, салакът се използва за лечение на стомашни разстройства. Консумирайте салака заедно с епидермиса, за да предотвратите запек.

  1. Подсилва паметта

Салакът се нарича още и “плод на паметта”. Високите количества калий и пектин в него, спомагат за подобряване на когнитивните функции на организма и подсилват паметта.

  1. Контролира нивата на кръвната захар

Кожата на змийския плод, използвана като запарката за чай, помага за регенерирането на клетките в панкреаса, което способства за контролиране на диабета. Освен това, съдържа и птеростилбен, който е мощен антиоксидант и средство за понижаване на кръвната захар, което, от своя страна, също подпомага контролирането на диабета. Ето защо, редовната консумация на змийския плод е много полезна за понижаване нивата на кръвната захар.

  1. Поддържа сърдечно-съдовото здраве

Салакът съдържа големи количества калий, който поддържа здравето на сърцето. Високото количество антиоксиданти и минерали в него поддържа здрава сърдечно-съдовата система и помага за регулирането на водата в тялото.

6. Лекува късогледство

Доброто зрение не може да бъде постигнато само чрез консумиране на витамин А. Витамин А само подобрява остротата на зрението. За предотвратяване или намаляване на късогледството е особено важна редовната консумация на богата на витамини храна, като салак

 

 

  1. Укрепва цялостното здраве

Богатият хранителен състав на змийския плод, пълен с жизненоважни витамини и минерали, спомага за поддържането на правилните функции на тялото. Антиоксидантите в него помагат в борбата с уврежданията на клетките и тъканите и предотвратяват канцерогенното увреждане на организма.

  1.  Действа благоприятно на бременни

Бременните жени трябва да избират храни, които са подходящи за тях, както и за бебетата им, така че здравословната храна трябва да бъде приоритет при тях. Консумацията на салак  е полезна за бременни жени, които изпитват сутрешно гадене. Но не консумирайте прекалено много от змийския плод, хубаво е да комбинирате с  балансирано количество от богати на протеини храни, като бобови и ядки, например.

  1.  Помага за загубата на тегло

Благодарение на високото си съдържание на фибри и антиоксиданти, салакът е търсен за регулиране на теглото. Тъй като той е богат на калций и въглехидрати, змийският плод осигурява необходимата енергия и издръжливост на тялото, докато сте на диета. Чаят от змийски плод има чудесен ефект върху редуцирането на теглото.

Приложение:

За да консумирате змийския плод, отстранете стъблото и обелете кафявата кожа. Повечето змийски плодове се ядат пресни, като лека закуска. Сладко-киселият му вкус го прави чудесно допълнение към пайове и конфитюри. Уникалният му вкус е перфектен в комбинация от ябълка, ананас и банан.

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment