Екзотичното чудо папая

Папая е екзотичен сладък плод, с ярко жълт цвят, неустоим вкус и многобройни ползи за нашето здраве!

Наистина, ползите от консумацията на плодове и зеленчуца са почти неизброими и папая в никакъв случай не прави изключение! Плодът е с мексикански произход, но днес се отглежда целогодишно в редица други страни. У нас също може да бъде намерен в специализираните магазини за плодове и зеленчуци с богат асортимент или в някои от големите хранителни вериги.

Хранителната стойност на папая е впечатляваща. Плодът е отличен източник на витамин C, като една средна папая осигурява на тялото ни 224 % от препоръчителнит ни дневни нужди на този така жизненоважен витамин.

Също така тя съдържа:

  • 120 калории;
  • 30 грама въглехидрати, включително 5 грама фибри и 18 грама плодова захар;
  • 2 грама протеин;

Папая е добър източник на:

  • фолиева киселина;
  • витамин A;
  • магнезий
  • мед;
  • пантеонова киселина;
  • фибри.

Също така е богата на витамините от В групата, алфа и бета каротин, лутеин, зеаксатин, витамин Е, калций, калий, витамин К и липокен, мощният антиоксидант, най-често съдържащ се в доматите.

Кои са основните ползи, от които бихме се възползвали, ако включим в менюто си екзотичната папая:

Възпрепятства, свързаната с възрастта дегенерация на макулата

Зеаксатинът, антиоксидантът изобилстващ в папая, ни предпазва от вредните за окото, счита се че папаята има защитна роля за здравето наочите ни и редовната консумация може да забави, дори спре задълбочаването на дегенерацията на макулата.

Предпазва ни от астма

Рискът от развитие на астма е по-нисък при хората, които редовно консумират определени нутриенти. Едно от тези хранителни вещества е бета каротинът, който откриваме в храни като папая, кайсии, броколи, пъпеш, тиква и моркови.

Рак

Консумацията на храни с високо съдържание на антиоксиданта бета каротин, съдържащ се в папаята, може да намали риска от развитие на рак. Според проучване, публикувано от Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers,  рискът от развитие на рака на простата при младите мъже, които спазват хранителен режим, богат на бета каротин е значително по-нисък.

Кости

Ниският прием на витамин К е свързан с по-висок риск на фрактури на костите. Ето защо е изключително важно за здравето на нашата костна система да снабдяваме тялото си с адекватни количества от този витамин, тъй като той подобрява абсорбцията на калций и може да намали  екскрецията на калций в урината, което означава повече калций в тялото ни за поддържане на здрави и плътни кости.

Диабет

Проучванията сочат, че хората, диагностицирани с диабет от тип 1, придържащи се към хранителен режим, богат на фибри, поддържат по-ниски нива на глюкоза в кръвта, а пациентите с диабет тип 2, дори могат да подобрят нивата си на кръвна захар, липидии инсулин. Една малка папая ни снабдява с 3 грама фибри и то само за сметка на 17 грама въглехидрати.

Храносмилане

Папая съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането. Също така, както вече споменах, папая се отличава с високо съдържание на фибри и на вода, което може да ни предпази от констипация и да спомага за поддържането на редовната перисталтика на червата.

Сърдечно съдови заболявания

Фибрите, калият и витаминният комплекс на папая в комбинация ни предпазват от развитие на сърдечно съдови заболявания. Повишеният прием на калий, в комбинация с ограничената консумация на натрий е може би най- значимата промяна в хранителния режим, която всеки следва да предприеме, за да запази здраво сърцето си.

Възпаления

Холинът е много важен жизненоважен нутриент, открит в папята, който подобрява съня, съкращаването на мускулатурата и паметта. Холинът, също така подпомага запазването на структурата на клетъчната мембрана, трансмисията на нервни импулси, подпомога абсорбцията на мазнини и намалява хроничните възпаления.

Кожа

Когато се прилага външно върху кожата, папая има свойството да подпомага заздравяването накожата и да ни предпазва от инфекции, в случай на отворени рани и изгаряния.  Според проучвания, тези оздравителни свойства се дължат на протеолитичния ензим химопапаин и папаина в папаята. Масла, съдържащи папаин се използват за третиране на декубитусни язви

Коса

Папая също така е чудесна за заздравяването и на нашата коса, тъй като е богата на витамин А, нутриент нужен за секрецията на себум, който поддържа косите ни хидратирани. Витамин А, също така е необходим за регенерацията на всички тъкани на тялото, включително кожата и косата. Адекватният прием на витамин С, който може да ни осигури папая, е нужен за изграждането и поддържането на колаген, който е и основният градивен елемент на кожата ни.

Моят съвет! Не подминавайте папая и не подценявайте нейните хранителни и здравословни ползи!

Добавете я в плодовата салата, смутито или просто консумирайте с наслада този ярък, екзотичен и изкушаващо вкусен плод!

Защото здравето е вкусно!

Бъдете здрави! <3

Write a comment