Най-ефективните храни за борба срещу целулита

Най-ефективните храни за борба срещу целулита Научете как да се отървете от неестетичната портокалова кожа, като прибавите към менюто си следните храни

Всеки знае как изглежда целулитът, но може би не всеки знае какво точно представлява той. Целулитът се характеризира с неравномерно натрупване на мазнини, нарушения на кръвообращението, на лимфо-потока, и с отслабен тонус на кожата. Когато мастни клетки се натрупат под кожата, те деформират съединителната тъкан на кожата водейки до поява на “портокалова кожа”. Най-често тези натрупвания се срещат по задната част на бедрата, около коляното, дупето и задната част на ръцете. Много дами усилено се стараят и опитват да се освободят от нежелания целулит, като се подлагат на редица процедури и инвестират в различни козметични продукти. Истината е, че не можем да загладим портокаловата кожа, ако не променим храненето си. Ако сме последователни, проявяваме постоянство и сме стриктни в своята диета, двигателна активност и съчетаваме с подходящите козметични процедури, няма да е нужно да прикриваме тялото си по или да избягваме прилепналите дрехи. Но кои са правилните храни и напитки, чиято консумация може да намали значително целулита? Предлагам ви един обширен списък с най-ефикасните антицелулитни храни.

1.Банани

Бананите са част от храните с най-оптимално съотношение калий към натрий, което ги прави отлична закуска за жени, които са склонни към образуване на целулит. Натрият (солта) повишава задържането на вода, причина за неестетичния целулит, докато калият има точно противоположния ефект. Освен това, бананите подсилват кръвообращението в организма. Именно доброто кръвообращение осигурява на кожните клетки необходимите хранителни вещества. То, също така, изхвърля токсините от тялото, отговорни и за натрупването на целулит.

2.Вода

Въпреки че не е храна, включвам водата в списъка от хранителни продукти за борба с целулита, защото тя  е един от крайъгълните камъни на всяка антицелулитна диета. Водата помага за изчистване от токсините, които допринасят за натрупването на целулит. Също така, недостатъчното количество вода може да доведе до задържане на течности, тъй като тялото задържа водата, за да компенсира недостига й и така допринася за появата на целулит. Накратко: водата помага за изчистване от токсините, бори се със задържането на течности и помага за загубата на тегло.

3.Слънчогледово семе

Слънчогледовите семена са пълни с хранителни вещества, които се борят с целулита. Те са богати на  витамин Е, калий и цинк. Също така, са добър източник на селен, като една чаша слънчогледово семе осигурява повече от една трета от препоръчителния дневен прием на селен. Тези семена са богати и на витамин B6- супер боец срещу целулита. Витамин B6 не само укрепва и възстановява съединителната тъкан, но също така е и естествен диуретик. Този витамин премахва излишната вода и подуването, които могат да направят целулита по-видим.

4.Лют червен пипер/чушка?

Изненадващо добра новина за любителите на люто: лютият червен пипер е превъзходно средство за борба с целулита. Той е отличен източник на витамин С, Е и калий. Освен това, е той е богат и на витамин В6. Витамин B6, както споменах, възстановява и укрепва съединителната тъкан, което прави лютия червен пипер верен съюзник в борбата с нежелания целулит. Лютият пипер подобрява кръвообращението, изхвърля токсините и намалява мастните натрупвания под съединителната тъкан, като така се намалява и портокаловият вид на кожата.

5.Джинджифил

Джинджифилът ускорява метаболизма и по този начин допринася за загубата на тегло. Освен това, той подобрява храносмилането и кръвообращението, което от своя страна може да подпомогне премахването на целулита.

6.Бразилски орех

Бразилските ядки са най-добрият хранителен източник на селен в природата. Селенът в бразилските ядки може да помогне за борба с целулита и за подобряване на цялостния външен вид на кожата, заради антиоксидантните му качества. Имайте предвид обаче, че бразилските орехи, както повечето други ядки, са калорични и трябва да се консумират умерено.

7.Розмарин

Розмаринът подобрява кръвоообръщението и по този начин може да бъде полезен при лечението на целулит. Освен това, се смята, че розмаринът ускорява разграждането на мазнините и предотвратява натрупването им под кожата.

8.Кейл

Повечето от здравословните ползи на кейл са добре известни, но това, което много хора не знаят е, че този зеленолистен заленчук е богат на хранителни вещества, които помагат при борбата с целулита, като например витамин С, калий и калций.

9.Ананас

Освен, че е богат на витамин С и калий, ананасът съдържа бромелаин (ензим с растителен произход), който има положителен ефект върху кръвообращението и спомага за усвояването на протеина. Консумирайте редовно ананас, за да намалите целулита и да се освободите от излишното тегло.Бромелаинът също помага да се разгради натрупването на фибрин (влакнест протеин, пряко свързан със съсирването на кръвта) във фините кръвоносни съдове, което има благоприятен ефект върху кожата.

Очаквайте продължение…

И бъдете здрави! <3

Write a comment