Яна: Супер храни за прекрасно здраве!

С риск да се повторя за пореден път отново и отново –  Засилете имунната си система като консумирате повече плодове и зеленчуци. Те са пълни с антиоксиданти. Естествено, някои  храни са по-богати на антиоксиданти от други и е добре редовно да ги включваме в менюто си.

Трите основни антиоксидантни витамини са бета-каротин, витамин С и витамин Е. Ще ги намерите в цветните плодове и зеленчуци, особено тези в лилав, син, червен, оранжев и жълт цвят.

Бета-каротин и други каротеноиди има в : аспержи, цвекло, моркови, царевица, зелени чушки, зеле, къдраво зеле, броколи, спанак,  нектарини, праскови, кайсии, сладък картоф, тиква, домати, пъпеш, диня, манго.

Витамин С е един  от най-големите стимулатори на имунната система. Липсата на витамин С води до  чести простуди, вирусни и бактериални инфекции и грип. Храните, богати на витамин С са : портокали, грейпфрути, мандарини, ягоди, спанак, зеле, броколи, брюкселско зеле, пъпеш, карфиол,  кайсии, манго, нектарини, портокали, папая, сладки картофи, ягоди, домати, червени, зелени или жълти чушки. Дневният прием на витамин С е от съществено значение за доброто ни здраве, защото тялото ни не го произвежда и не го складира.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага на тялото да се бори с инфекциите, както и забавя процесите на стареене.  Храните, богати на витамин Е включват ядки, семена, спанак, броколи, авокадо, патладжан, ряпа, манго, ядки, папая, тиква, червени чушки, спанак и слънчогледови семки. Богати на антиоксианти са и сливите, ябълките, стафидите, червеното грозде, лук, патлаждан и бобовите култури.

Други антиоксиданти са:

Цинк: тиквено семе, боб, ядки, пълнозърнести храни

Селен: Бразилски орех, зърнени храни

Витамин В6 е от жизненоважно значение за подпомагане на биохимичните реакции в имунната система. Витамин В6  се среща в зеленолистните зеленчуци и в нахута.

Магнезий:пълнозърнести храни, зеленолистни и ядки.

Калий:  картофи, домати, авокадо.

Списъкът е дълъг, но препоръчителни храни еднотипни. Често това са тъй наречените супер храни или храни с много по-висока стойност на единица калория в сравнение с другите храни. Но за да бъдем здрави, правило номер 1 – Опитайте се да ядете разнообразна храна  и се стремете  да консумирате повече плодове и най-вече зеленчуци, спортувайте активно, пийте вода, спете достатъчно и се наслаждавайте на всеки миг, тук и сега!

Животът е един!

Бъдете здрави!

Яна <3

Write a comment