Високата алкалност – гаранция за здраве

Киселинoстта – тихият убиец, алкалността – ключът към здравето

Поддържането на добри нива на  рН в тялото ни е един от основните фактори  за прекрасно здраве – животът ни буквално зависи от  нивото на pH. рН-то представлява количеството на киселинност във водна среда. Човешката кръв и телесните течности са на водна основа. Алкалността практически  означава липсата на водород или тя е обратна на киселинността.

Киселинно- алкалната скала ( рН скалата) варира от 0 до 14, като 7 е неутрална среда. РН по-малко от 7 е киселинна среда; РН по-голямо от 7 е алкална. Телата ни са проектирани да бъдат леко алкални. Подобно на скалата на Рихтер, която измерва земетресенията, нивото на рН е логаритмично, което означава, че рН 6.4 е десет пъти по-киселинно от рН 7.4 и рН 8.4 е десет пъти по-алкално от рН 7.4.

Нормалните функции на тялото ни създават малки количества киселина. Например, когато тренираме, нашите мускули създават млечна киселина. Дишането, изграждането на клетките и изгарянето на калориите, също са нормални функции на организма, които създават киселина в тялото. От решаващо значение е рН на кръвта да е между 7.35 и 7.45 и дори леки отклонения могат да доведат до заболяване или смърт. За да поддържаме идеалното  рН ниво тялото ни разполага с редица системи, които са способни да неутрализират и отстраняват излишната киселина от кръвта ми. Но понякога тези процеси са за сметка на нашето здраве.Един здрав организъм  съхранява достатъчно  количество минерали в костите, мускулите, тъканите и зъбите, които могат да бъдат привлечени, за да неутрализират киселинността, създадена при  нормалните функции на организма. Тези минерали, наречени “алкален резерв” включват калций, желязо, магнезий, манган, калий и натрий. Но минералите в нашия алкален резерв не са безкрайни и има лимит с  какво количество киселина, дори здравото тяло, може да се справи ефективно. За съхраним здравето си, ние следва чрез консумация на храни, богати на тези минерали.За да поддържаме добри нива на рН, по-голямата част от нашите храни трябва да са  алкалообразуващи, а киселиннообразуващите храни трябва да бъдат сведени до минимум. Алкалообразуващите храни съдържат минералите, които се изграждат нашия алкален резерв.  Повечето плодове и зеленчуци са алкалнобразуващи, докато месото, зърнените храни, повечето мазнини, млечните продукти и всички нездравословни храни са киселинообразуващи. Най-киселиннообразуващите  храни са рафинираните въглехидрати: бяла захар, бяло брашно, газираните напитки (особено диетичните), изкуствените подсладители, алкохолът, кафето и лекарствата, отпускани с рецепта. Връзката между pH и нашето здраве

Можем да подобрим нивото на алкалност в тялото си като консумираме растителни храни богати на минерали. При консумирането на алкалообразуващи храни  (зеленолистни зеленчуци, житни растения, зеленчуци, кълнове, авокадо, зелени сокове и смутита), за разлика от  киселиннообразуващите храни ( храните с високо съдържание на животински продукти, преработени въглехидрати, рафинирана захар, енергийни напитки и др.) ние зареждаме тялото си с алкалност, витамини и други хранителни вещества. Здравословната храна създава здрави клетки, обратното се получава при консумирането на нездравословна храна. Ненапразно казваме, че ние сме това, което ядем!

Когато алкалният ни резерв стане хронично нисък, тялото ни е по-малко способно да неутрализира допълнителната киселинност. В резултат на това то използва други защитни механизми, за да предпази кръвта и органите си от висока киселинност. Звучи прекрасно, че тялото ни работи усилено, за да ни поддържа живи, въпреки нездравословния хранителен режим и начин на живот, но именно оттук започват многото здравословни проблеми.За да предотврати излишната киселина да не навлиза в  жизнените ни органи, организмът ни създава мастни клетки и след това „поставя под  карантина” киселината в тях. Тези допълнителни мастни клетки водят до натрупване на излишни килограми и затлъстяване. Тялото ни задържа тази мазнина, за да продължи да защитава органите ни. Следователно, когато тялото ни е киселинно, ние качваме килограми, които много трудно можем да свалим. Друго място, където тялото ни съхранява киселини са  мускулите ни. Киселинните мускули водят до ниска енергия, мускулни крампи и синдром на хроничната умора. Тялото ни се опитва  да изхвърли киселината през кожата, причинявайки горещи вълни, силно потене, псориазис и обриви.Киселинното рН е причина за артрит, хронична умора, сърдечни заболявания, подагра, висок холестерол, диабет, рак, киселинен рефлукс, високо кръвно налягане, наднормено тегло и затлъстяване и други здравословни проблеми.

Необходимо е да  консумираме подходящо количество алкализиращи храни, които компенсират киселинно произвеждащите храни, които ядем. Аз лично препоръчвам на своите клиенти да спазват една балансирана диета, състояща се от 80% алкалообразуващи храни и 20% здравословни киселиннообразуващи храни.Един от начините да консумираме повече зелени зеленчуци и плодове е да си правим зелени смутита. Моят ден не започва без вкусно и здравословно зелено смути! Ако тялото ни вече е с висока киселинност и ни е трудно да се подложим на висока алкална диета, можем да приемем хранителни добавки. Зелените суперхрани под формата на прах съдържат силно концентрирани, внимателно дехидратирани зелени растения и зеленчуци. Те могат да осигурят на тялото ни хранителните ползи от зелените растения и зеленчуци, които често липсват в диетата ни. Зелените суперхрани под формата на прах  съдържат разнообразие от  алкализиращи храни, а редовната консумация на тези зеленчуци помага да постигнем  и поддържаме добра алкалност на тялото.

Очаквайте продължение с конкретни съвети и насоки как да повишим алкалността на тялото си и да съхраним своето здраве!

Бъдете здрави!

Високата алкалност на тялото – гаранция за нашето здраве

<3

Write a comment