Да подобрим хормоните си с помощта на природата?

Здраве! Да бъдем здрави! Но когато става въпрос за здравето, хормоните и чревните бактерии са два фактора с много по-голямо значение, отколкото повечето от нас осъзнават. Всъщност, те могат да унищожат здравето ни, дори и ако водим по принцип сравнително здравословен начин на живот – особено по отношени на хранителен и двигателен режим, дори и при оптимално суплементиране. В своята практика все по-често срещам доста хора, които въпреки че са оптимизирали хранителното си меню и са започнали да спортуват активно, те, все пак, не могат да загубят тегло или да подобрят своите здравни показатели. При много от тези хора, основният проблем се оказва хормоналния баланс. Хормоните – като естроген, тестостерон, адреналин и инсулин – са изключително важни химични доставчици, които засягат много аспекти на нашето здравето. Те биват транспортирани посредством кръвта ни до тъканите и органите. Хормоните ни работят бавно и засягат много различни процеси, включително метаболизма, сексуалната функция, възпроизвеждането, настроението и много други. Хормоните се секретират от различни жлези и органи, включващи щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, яйчниците, тестисите и панкреаса. Ендокринната ни  система работи, за да контролира нивото на хормоните, които циркулират в тялото ни, и ако един или повече от тях дори са дори леко небалансирани, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Кои са признаците и симптомите на хормонален дисбаланс? 

Някои от най-честите признаци и симптоми на хормонален дисбаланс включват:

• Безплодие и нередовен цикълл;

• Покачване на теглото или загуба на тегло (когато не се дължи на умишлени промени в храненето);

• Депресия и тревожност;

• Умора;

• Безсъние;

• Ниско либидо;

• Промени в апетита;

• Проблеми с храносмилането;

• Косопад и изтъняване на косата.

Кои са рисковите фактори и причини за хормоналния дисбаланс?

Хормоналният  дисбаланс е многофакторнo разстройство, което означава, че той е причинен от комбинация от фактори като диета, генетика, стрес и излагането на токсини от околната среда. Някои от главните причинители на хормонален дисбаланс включват:

• Хранителни алергии и проблеми с червата: нови изследвания показват, че здравето на червата ни играе съществена роля за регулирането на хормоните. Ако имате синдром на пропускливите черва или липса на благоприятни пробиотични бактерии, покриващи чревната стена, вие сте  по-податливи към хормонални проблеми, включително диабет и затлъстяване. Това е така, защото възпаленията обикновено започват от червата и това се отразява почти на всеки аспект на нашето здраве.

• Наднормено тегло или  затлъстяване;

• Възпаления, причинени от недобра диета и заседнал начин на живот;

• Генетична предразположеност;

• Токсичност (излагане на въздействието на пестициди, токсини, вируси, цигари, прекомерен алкохол и вредни химикали);

• Висока степен на стрес и липса на достатъчно сън и почивка.

Конвенционалните лечения на хормоналния дисбаланс обикновено включват синтетични хормонални терапии, противозачатъчни хапчета, инсулинови инжекции, лекарства за щитовидната жлеза и др. За съжаление, за повечето хора, страдащи от хормонални проблеми, тези видове синтетични лечения водят до следното:

1. Те правят хората зависими от приемането на лекарства с рецепта до края на живота си, за да поддържат симптомите под контрол.

2. Те просто замаскират симптомите на пациента, но не решават проблемите, което означава, че пациентът може да продължи да развива аномалии в други части на тялото, докато заболяването прогресира.

3. Повишават риска от сериозни нежелани реакции като инсулт, остеопороза, безпокойство, репродуктивни проблеми, рак и много други.

Има ли обаче начини да балансираме хормоните си без да навредим на  здравето си ? Отговорът е Да! Очаквайте участието ми  в понеделник -19.07 в рубриката “Моят живот”  в предаването  “Всеки следобед с Криси” по Канал 3,  където ще ви споделя как можем по естествен начин  да си помогнем за лечението на проблема, без да изпитваме отрицателните странични ефекти придружаващи  синтетичните лечения.

Бъдете здрави!

Яна <3

Write a comment