Как да се справим с прoлетната умора?

Пролетната умора не се счита за заболяване, но ако се научим да разпознаваме симптомите можем да се преборим с това неразположение и да стимулираме тялото си да синтезира по-високи количества на серотонин, известен още като хормонът на щастието. Тъй като този специфичен хормон не може да бъде произведен без дневна светлина, през зимните месеци превез има синтезът на мелатонин, хормонът на съня.
Но настъпването на пролетта и постепенното увеличаване на деня е най-подходящото време да опитаме да “излекуваме” неразположението, наречено пролетно умора, което предизвиква постоянна отпадналост, затруднена концентрация, липса на апетит, главоболие, липса на мотивация, тревожност и ниски нива на енергия.

Като се има предвид, че нашето тяло приема всяка промяна, ендогенна или екзогенна, като стресов фактор, смяната на сезоните представлява сериозен риск за нарушение на хомеостазата, състоянието и способността на организма да поддържа на вътрешната си стабилност, за да се компенсират промените в околната среда. Фактът, че денят става по-дълъг и има повече слънчева светлина предполага покачване на дневните температури и все повече време за активност и изразходване на енергия. За да отговори на тези изисквания, тялото ни работи усилено, за да възстанови и засили отслабената ни имунна система след зимата.
През зимните месеци,поради намалените дневни часове, телата ни синтезират занижени нива на хормона щастието серетонин. Намален е и синтезът на допамин (хормонът на мотивацията), което се дължи на намалената физическа активност. Като резултат от това, някои от нас се чувстват сънливи, по-малко мотивирани и уморени, особено към края на зимния сезон.
Липсата на жизненост може да се дължи на изчерпване на резерви от витамини в организма. Например,основните енергийни бустери като витамини D и С са зависими от наличието на слънчева светлина и пресни плодове и зеленчуци. А както всички знаем, зимата е сезон, в който тяхното количество е занижено.
Други промени, които настъпват през пролетта в организма са повишаване на либидото, не съвсем адаптиран към промяната в климата енергиен метаболизъм и нарушения в съня.
Симптомите на пролетна умора включват загуба на апетит, постоянна умора, затруднено внимание и концентрация, сънливост, главоболие, нарушения в сетивното възприятие, забавени рефлекси, липса на мотивация, отслабена имунна система, както и отрицателно влияние върху паметта, времето за реакция, върху настроението, безпокойство, намалена енергия, проблеми с храносмилането и кръвното налягане.
Съществено за борбата с пролетната умора е да се опитаме да намалим стреса и да стимулираме вътрешните нива на енергия. По този начин можем да поддържаме енергийния баланс на организма си, емоционалната си стабилност и здравия сън.

Как да се преборим с пролетната умора?
На първо място – да се храним здравословно!
За да преодолеем сънливостта и умората, трябва да направим промени в хранителния си режим, да не забравяме значението и на физическата активност и на релаксацията. В това отношение бих могла да бъда полезна на всеки тръгнал по пътя на здравословния начин на живот със съвет, експертиза относно здравословнните хранителни навици, а зашо не и с онлайн курсовете си по йога и кондиционални, функционални тренировки, които предствляват чудесна алтернатива как да поддържаме тялото си във форма и да тренираме от дома. Важно е да осъзнаем, че в повечето случаи, именно липсата на витамини и жизненоважни минерали, в съчетание с небалансираното хранене са основните причични за хроничната умора в средата на пролетта. Ако наистина искаме да преборим умората трябва да направим всичко възможно да възстановим резервите от всички необходими витамини и минерали в организма. Можем да го направим бързо чрез включване на изобилие от пресни зеленчуци, плодове, ядки и семена ядки и семена в дневното ни меню. Зелените смуутита са един перфектен здравословен избор, вкусна витаминозна „бомба”, на която аз лично разчитам за дневния си прием на енергия, фибри, витамини, фитонутриенти, биофлаваноиди, минерали и микроелементи.
Здравословното хранене по време на този преходен период, включва консумацията на сезонни храни богати на протеин, магнезий и витамин от В групата които бързо ще повишат енергийните ни нива и ще премахнат умората

Желязото е от съществено значение, когато става въпрос за енергия, като и най-добрият начин да си набавим желязо, е от консумацията на спанак, коприва и всички останали пресни зеленолистни, които можем а открием на пазара. В същото време, нарът, благодарение на комбинацията си от витамини А, В, С и Е, калий и магнезий стимулира апетита, който е занижен при пролетната умора.
Плюс това, горещо препоръчвам да пиете повече вода, за да се отървете от токсините, натрупани по време на зимния сезон.

Разпознаването и борбата с пролетната умора са от съществено значение, за да се поддържат нивата на енергия в едно балансирано състояние, за да се чувстваме добре не само на работното място, но и у дома. Ето защо е важно да осъзнаем, че хидратацията е едно златно правило и приемът на 1,5 до литра вода на ден, веднага ще се справи с проблеми като главоболие, умора и изтощение.
Всякакъв вид упражнения, съчетани с диета, богата на витамин D също ще ни помагнат да се борим със симптоми като постоянна умора, затруднения при концентрацията, липса на апетит, главоболие, липса на мотивация, тревожност и ниски нива на енергия.

Да променим мисленето си

Научно е доказано, че човешкото съзнание може да усили или да намали усещането за болка. Всичко зависи от нашия начин на мислене и на естествената способност да се справяме с трудности в живота. Когато се фокусирате върху усещането за умора, ние автоматично отключваме опасни, завладяващи мисли, които могат да накарат нашето богато въображение да навреди на общото ни благосъстояние.
Бъдете много внимателни със самовнушението – това е много мощно оръжие, което може да изгради или разруши вътрешни стени, да лекува или убие човек. Оптимистичното мислене е най-доброто хапче срещу всичко. По-добре се изпълнете с положителни мисли за лятото по време на този труден период. Обещайте си, че ще се възстановите скоро и ще станете най-активната и успешна личност.

Да намерим време за почивка и релаксация

Аз лично сухранявам вътрешния си мир, хармония и баланс като отделям най-малко 30 минути на ден и се опитвам да си почина от мисли, проблеми, ангажименти, информация, дори хора, които ме натоварват и нарушават душевния ми комфорт. Не мога да избягам от заобикалящия ме стрес, но мога да контролирам нивата на стрес, които допускам да засегнат съзнанието ми. Аз обикновено изключвам телефона си и медитирам. Ако нямате опит с медитацията и релаксацията или те ви се струват прекалено трудни, странни или плашещи, с радост ви каня на някоя моя йога практика да се докоснем заедно до блаженството на абсолютния релскс, спокойствие на ума и безгрижие на съзнанието. Само и единствено пълноценнат активна почивка на съзнанието е в състояние да презареди нашите енергийни нива и да повиши нашите съпротивителни сили и устйчивост към забързаното и изпълнено със стрес ежедневие.

Снабдявайте се с повече кислород

Много специалисти от източната медицина твърдят, че липсата на свеж въздух е една от основните причини за синдрома на хроничната умора. През зимата, много хора, особено работещите в офис, прекарват по-голямата част от времето си в задушни и непроветрени стаи, без да осъзнават, че тази топлина не е полезна за здравето им.
Когато прекарваме твърде много време в недобре вентилирани помещения, концентрацията на въглероден двуокис в кръвта ни се увеличава. В резултат на това, липсата на кислород в тялото води до усещането за умора и други неприятни симптоми.
Желателно е да прекарваме повече време на открито, за да се възстанови равновесието на кислород в тялото ни и да изпълним мускулите си с енергия. Ако нямаме възможност да следваме това просто правило, тогава трябва да проветряваме редовно помещенията и да намераме време за дихателни упражнения.

Движението е живот

Физическата активност е най-добрият лек за нашето тяло. Този ефективен и естествен начин да повишим метаболизма си и да подобрим циркулацията на кръвта е достъпен за всички. Хората, страдащи от чувство на умора е необходимо да избират физическа активност с умерена интензивност. Стъпка по стъпка, постепенно ще бъдете в състояние да практикувате по-сложни и енергични упражнения. Направете физическата активност ваш ежедневен навик и и скоро ще се чувствате жизнени, здрави и изпълнеи с тонус и енергия.

Сънят е здраве!

Вярвам, че здравето е най-важният приоритет за всяко човешко същество. Не трябва да жертваме съня си за сметка работата си, обучението си или други цели в живота. Липсата на сън може да повлияе на общото благосъстояние. Ако имате нарушения на съня, трябва да се фокусирате върху техники за релаксация преди лягане. Сигурна съм, че те ще ви помогнат да преодолеете пролетната умора и подобрите качеството на съня си.
И вместно заключение – каквото и да правите, правете го с любов! Любов към тялото ви, любов към съзнанието ви, любов към душата ви!
Бъдете здрави!
Яна

Write a comment