Да детоксикираме лимфната си система!

Лимфната система  се образува първа в ембриона и затова често се шегуваме, че е по-стара от кръвоносната и сърдечно съдова система в нашето тяло. Наричаме я  още „бялата река“.  Тя е комплексна дренажна система.  Състои се от  лимфни възли, съдове, апендикс, сливици, далак и тимусна жлеза (ендокринна жлеза). Въпреки че не я усещаме и виждаме, това е една от най-важните (за жалост често забравяни) системи на човешкото тяло. Лимфната система играе важна роля в борбата с инфекциите и абсорбирането на излишните течности, мазнини и токсични отпадъци от цялото ни тяло.

Основната функция на лимфната система е да изчиства тялото от токсините и да  ни предпазва от вредни нашественици. Лимфната система има функцията  да филтрира кръвта, да произвежда бели кръвни телца, да връща протеина към сърдечно съдовата система.

Тя премахва токсините, които се внасят в организма както от външни източници: храна, въздух, продукти за лична хигиена, вода, така и от вътрешни: увредени протеини и клетъчни отпадъци. Тези й функции, именно, определят нейното ключово значение за детоксикацията на организма. Когато токсините навлязат в кръвния поток, те се пречистват през най-голямата лимфна тъкан в тялото, далака. Далакът е нашата основна имунна защита, бори се  с инфекциите, поддържа резерв от червени и бели кръвни клетки и унищожава  изхабените червени кръвни клетки в тялото. Чрез лимфните възли и лимфната мрежа, нашите имунни клетки заобикалят бактерии и плесени в тялото и предотвратяват  заболявания и инфекции. Ето защо поддържането на правилно работеща  лимфна система е пряко свързано с цялостното здраве на организма: по-силната лимфна система означава по-устойчива имунна защита. Проблемът е, че за разлика от кръвта, лимфата няма помпа. Тя разчита на отпускането и свиването на мускулите и ставите, за да се движи. Лимфната ни  система може лесно да стагнира, особено когато се претовари с токсични отломки. Това не само води до увреден имунитет и заболявания, но и до образуване на целулит, отоци (задържане на течности), хронични болки и мастни натрупвания. Слабият лимфен поток може да бъде и основна причина за хроничен синузит, подути жлези, глезени и очи, екзема, артрит, инфекции на горните дихателни пътища, синусите и ушите, проблеми с гърлото, настинки, възпаление на сливиците, бронхит и пневмония. Липсата на двигателна активност, дефицитът на йод, заболявания или храносмилателните проблеми могат да запушат лимфната система и да причинят не само влошаване на имунитета, здравния статус, но и редица заболявания.Добрата новина е, че поддържането на движението на лимфата не изисква много усилия – само  няколко упражнения дневно, много вода и  включване на сурови храни и билки към хранителния ни режим. Когато лимфата работи добре, сме много по-устойчиви към заболявания, а когато се разболеем, тя ни помага отново да възстановим здравето си, по-лесно и по-бързо.

Очаквайте продължение – кои са холистичните начини да детоксикираме лимфната си система и специална статия за храните, с които можем да постигнем този така желан за здравето ни ефект!

Бъдете здрави!

Яна <3

Comment 1

  1. Boriana Koleva
    май 11, 2017

    Mnogo dobrI idei.

Write a comment