Витамин D! Нашият гарант за здраве!

Витамин D –  eдно просто решение на множество здравословни проблеми

Помислете за витамин D, когато се наслаждавате на летните слънчеви лъчи!  Известен още като “витаминът на слънцето”, тъй като се синтезира в кожата ни в резултат на слънчевата светлина. Витамин D е мастноразтворим витамин от семейство на съединения, които включват витамини D-1, D-2 и D-3.

Важно е да знаем, че витамин D наистина един необикновен витамин. Той, всъщност, е стероиден хормон, който получаваме най-вече от излагане на слънце или от добавки витамин D. Той има способността  да влияе върху гените ни, като има многобройни ползи за нашето здраве. Изследвания сочат, че повишаването на нивата на витамин D3 може да възпрепятства развитието на хронични заболявания. Витамин D, също така, се бори с инфекциите, включително настинки и грип, тъй като той подсилва   гените, отговорни за имунната ни система, която от своя страна унищожава бактериите и вирусите.

Слънцето – най-добрият начин да повишим нивата на витамин D
Твърдо вярвам, че е умереното излагане на слънце е най-добрият начин за повишаване нивата на витамин D. Ако нямате възможност ежедневно да прекарвате известно време на пряка слънчева светлина, то тогава имате само една опция ако искате да  повишите нивата на витамин D и тя е да го приемате като добавка.

Ако изберете  приемате Витамин D  на  добавка, моля не забравяйте и за Витамин К2. Важно е да се помни, че ако приемаме високи дози витамин D, също така следва да  приемаме и витамин К2. Биологичната роля на витамин К2 е да помогне придвижването на калций в правилните области в тялото си, като костите и зъбите. Той, също така, спомага премахването на калций от области, където той не бива да се натрупва като артериите и меките тъкани. Така че, не забравяйте, ако взимате витамин D на добавки – това увеличава и вашите нужди  от  витамин К2. Взети заедно, те спомагат за укрепването на костите и подобряването на  здравето на сърцето.

Ползи за здравето от витамин D

Витамин D има няколко важни функции. Може би най-съществените от тях са регулиране абсорбцията на калций и фосфор и осигуряване нормалната функция на имунната система. Набавянето на достатъчно количество от витамин D е важно за нормалния растеж и развитие на костите и зъбите, както и засилване устойчивостта срещу определени заболявания. Ако тялото ни не получава достатъчно витамин D, ние сме изложени на риск от развитие на заболявания на костите, като ниска устойчивост на костите (остеомалация) или съответно по-тежката форма – висока чупливост на костите (остеопороза).

Според някой изследвания, недостигът на витамин D има съществено въздействие върху процента на ракови заболявания. Увеличаването на приема на витамин D може да  намали с около 50 на сто риска от появата им. Проучвания сочат, че ако се увеличеният прием на витамин D води до намалява риска от рак на дебелото черво, рак на простатата, както и цял набор от други смъртоносни видове рак с 30 до 50 процента. Витамин D играе много важна роля в подпомагане растежа на клетките, както и в борбата с рака, когато ракови клетки  вече се развиват в тялото.

Сърдечно-съдови заболявания. Витамин D е много важен за понижаване на високото кръвно налягане, атеросклероза, инфаркт и инсулт;

Автоимунни заболявания. Витамин D е мощен имунен модулатор, като ни предпазва от отключване на редица автоимунни заболявания;

  • Инфекции, включително грип. Витамин D, също така, увеличава устойчивостта ни към инфекции от всякакъв вид. Проучване, направено в Япония, например, показва, че при ученици, които са приемали 1200 единици витамин D дневно през зимата,  рискът от  развитие на грип е намалял с около 40%.
  • Nамалява на риска от множествена склероза, според проучване от 2006 г., публикувано в списанието Journal of the American Medical Association
  • Витамин D е бори с депресията. Изследванията показват, че витамин D може да играе важна роля в борбата с депресията. В едно проучване, учените са установили, че при  хората с депресия, които са приемали  добавки с витамин D, е забелязано подобрение в техните симптоми.
  • Витамин D улеснява загубата на тегло. Добавете витамин D към  диетата си, ако се опитвате да отслабнете или да предотвратите сърдечно-съдови заболявания. В едно проучване, хората, които са приемали  дневно витамин D на добавки не са загубили значителна част от теглото си, но са подобрили рисковите си маркери за развитие на сърдечносъдови заболявания. В друго проучване, хората, приемащи ежедневно добавки от калций и витамин D, са загубили повече тегло от пациентите, приемали плацебо добавка. Учените споменават,че приемането на калций и витамин D на добавки  има подтискащ апетита ефект.

Как да си набавим витамин D?
Нашето  тяло произвежда витамин D по естествен начин, когато сме пряко изложени на слънчева светлина. Нуждаем се от 10 минути на ден слънцестоене, за хората със светла кожа, а хората с по-тъмна кожа, могат да си позволят до към 30 минути. Моят съвет към вас е – избирайте часовете сутрин, преди 11 часа и следобяд след 17 часа. Това означава, че през зимата, когато денят е по-къс, темпратурите по-ниски и възможността ни да си набавим достатъчно пряка слънчева светлина по-маялка – е добре да обмислите приема на Витамин D на добавка. Аз лично се суплементирам от септември до май.

 Симптомите на недостиг на витамин D при възрастни включват:

• обща отпадналост, болки в ставите и общо чувство на неразположение;

• силни болки  и/или  слабост в костите и мускулите, които могат да причинят затруднено изкачване на стълби или затруднено ставане от пода или от ниско столче, или патешка походка;

• лесни фрактури, особено на краката, таза и бедрата;

Какво да правите, ако вече имате дефицит на витамин D?

Ако имате диагностицирани ниски нива на витамин D, вашият лекар вероятно ще препоръча да приемате дневно витамин D на добавки. Ако имате тежък дефицит може да приемате високи дози витамин D на таблетки или течности.  Също така, трябва да се уверите, че  си набавята достатъчно количество витамин D от най-естественият източник – пряката слънчева светлина.

Ако не спазвате веган режим на хранене може да си набавите витамин D от следните храни: черен дроб на треска, мазните риби (сьомга, тон, скумрия), сардини, скариди, черен дроб, свинско, говеждо, яйчните жълтъци, кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал). Аз лично съм изключила тези храни от своето меню, тъй като, според мен усвояемостта на полезните нутриенти от тях е доста ниска, за разлика от киселинността им и високото им съдържание на наситени и трансмазнини и други “добавки”, като хормони, антибиотици, консерванти, стабилизатори, овкусители и т.н.

Моите източници на витамин D са гъбите (печурки, манатарки, шийтаке, мейтаке, рейши, кордицепс, чага и др.), соево и ядково мляко,  тофу.

И разбира се слънцето! Обожавам слънцето! Старая се да се наслаждавам на слънчевите лъчи, независимо от времето и температурата навън! Всеки ден! Задължително на открито! Моето време за мен!

Намерете и вашето време за Вас!

И бъдете здрави!

Яна <3

Write a comment